W ramach testów odłączyłem całkowicie CC1101 i nie dało to żadnych rezultatów, bootloop dalej jest.
Bootloop nie występuje natomiast gdy usunę z kodu esphome część z wmbus, wtedy nodeMCU wstaje jak gdyby nigdy nic i działa poprawnie:
wmbus:
mosi_pin: GPIO13
miso_pin: GPIO12
clk_pin: GPIO14
cs_pin: GPIO2
gdo0_pin: GPIO5
gdo2_pin: GPIO4
sensor:
- platform: wmbus
name: "My water from Apator"
meter_id: 0x1777708
type: apator162
Dziwną rzecz też znalazłem, podłączając tylko zasilanie i masę z nodeMCU do CC1101 słychać dźwięk odłączanego urządzenia w windowsie (nodeMCU podłączony do portu USB PCta), więc albo faktycznie kwestia 3,3V, albo trafiła mi się wadliwa sztuka.
Hej @_Szczepan wielki szacun, kawał dobrej roboty.
Wcześniej korzystałem z rozwiązania kolegi @Mariusz_Woszczyński a wczoraj wrzuciłem Twoje rozwiązanie i działa całkiem spoko.
Jest jednak jakiś problem z dekodowaniem ramek, pewnie coś jeszcze nie gra w bibliotekach i coś trzeba poprawić.
Problem polega na tym że bardzo często łapie błędne ramki w logach wygląda to tak:
Something was not OK during decoding telegram for ID [0x00740917] ‘apator162’ T: 5A441486170974000507B60AFFFFF43C1533728007150652281B4CB656C7EE612CCE3C42A28A3A9A068ABEB3FCFAA9E75FCEFB1E23D82794683977BF93CF4D6AF56C26660CEED69E5E991DA3156CF8FD9317407C8D3CD3F630A566 (91)
Wrzuciłem to w Analyze Telegram:
Skutek jest taki że ramki w nocy lecą co jakieś pół godziny ale prawidłowa jest łapana co jakieś 5 godzin.
Co prawda żadnych kosmicznych pików nie ma ale fajnie by było mieć odczyt w miarę na bieżąco.
Po mimo tych drobnych niedogodności nadal uważam że narzędzie jest naprawdę super.
Ja bym zostawił, bo to taki wstęp do tego rozwiązania tutaj. Które chyba większość obserwujących ten wątek poszukuje.
@Artur_Musiałek
Miałem ten sam problem co Ty kiedy przesiadałem się z Repozytorium @Mariusz_Woszczyński na to tutaj @_Szczepan’a. Problem był w innym zestawieniu pinów. Ja fizyczne ich nie zmieniałem, tylko zmieniłem definicje w pliku yaml
wtedy (po zmianie) myślałem że PORAŻKA, ale odczekałem z kolejnymi poprawkami do rana i okazało się że rano wodomierz zaczął gadać z CC1101
miałem dokładnie takie same logi jak Ty pokazałeś, zanim nie zmieniłem w pliku YAML na odpowiednie przypisanie pinów w NodeMcu do CC1101
wróć do tamtego mojego postu i przeczytaj go sobie w całości, może Ci to pomoże.
Tak to już jest z rozwiązaniem stworzonym przez parę osób na podstawie innego kodu
Izar działa perfekcyjnie, ale Apator zawsze musi mieć swoją implementacje.
Z innymi rozwiązaniami (np rtl) wszystko działało OK?
Jakbyś mógł zaciągnąć najnowszą wersję z repo, i podzielić się tymi error logami (teraz powinny być trzy linijki.)
Spróbuj na najnowszej wersji i z takim konfigiem, na najnowszym ESPHome:
Hmm, i poprzednia wersja nie waliła wartościami z kosmosu? Dziwne, bo sposób dekodowania jest taki sam. Widocznie nie jest tak prosto z tymi apatorami. Możesz podesłać parę telegramów, które mają te kosmiczne wartości?
@_Szczepan Co potrzebujesz?
Nie wiem czy to ma znaczenie ale mieszkam w 11 piętrowym wieżowcu i tych liczników na około jest mega dużo. logi lecą praktycznie kilka na sekundę. Może się wzajemnie zakłócają? Ale gdyby tak było to jak inkasent by to odczytywał?
Jedyną różnice którą widzę to pinologia. Ja ma polutowane jeszcze z projektu @Mariusz_Woszczyński czyli cs_pin mam pod gpio 02. Oczywiście w pliku yaml też ma tak poustawiane. Biorę się za lutowanie i zobaczymy.
@Jarosław_Wicik@MarcO@_Szczepan@OlekD
Takie proste pytanko, czy każdy z Was używa CC1101 w wersji fabrycznie strojonej na 868MHz, czy może ktoś przelutowywał komponenty na wersji 433MHz (ja specjalnie zamówiłem 868MHz w ChRL, bo w PL znalazłem wyłącznie te strojone na 433MHz więc taka informacja mogla by być przydatna dla potencjalnych innych użytkowników rozwiązania).
Nie powinno to wpływać na odczyt, a na pewno nie na te “piki”.
Apator162 jest specyficzny jeżeli chodzi o swój protokół. Ja obstawiam na różne wariacje tego co apator wysyła. Muszę dodać jeszcze sprawdzanie CRC telegramu – może polepszy trochę (chociaż u siebie już rok odczytuje Izara bez sprawdzania CRC i wmbusmeters sobie radzi).
Poszło na prv.
@szopen Ja mam 868 @Kryzius Niestety na poziomie bibliotek to dalej drutologia - bez przepisania nie mamy na to wpływu. Co do restartów to jaką masz wersję ESPHome – zaciągnij najnowszą.
@Jarosław_Wicik a spróbuj jeszcze zmienić board: z nodemcuv2 na esp01_1m. U mnie kiedyś rozwiązało to kilka problemów i teraz przy ESP8266 głównie używam board: esp01_1m