WireGuard dwa HA OS

Cześć
Jestem tu nowy, ale trochę wątków przeczytałem i nie znalazłem informacji na temat problemów jakie mnie spotkały w kontakcie z HA. Wszystkim, albo już coś działa co mnie interesuje, albo set jest niekoniecznie podobny do mojego. Mam dwie lokalizacje na których mam HA OS 2026.1.3 bez proxmoxow. lokalnie wszystko śmiga, jednak wpadłem na pomysł, że połączę te dwie lokalizacje. No i tu pojawił się problem (jak dla mnie zapewne) Mam HA_DOM i HA_DZIALKA, gdzie HA_DOM ma stały publiczny adres IP a HA_DZIALKA zmienny niepubliczny. Problem ten rozwiązałem (po kilkunastu godzinach grzebania :wink: ) za pomocą WireGuarda. Z logów wynika, że komunikacja jest, jednak nie potrafię przesłać stanów czujników z DZIALKA do DOM

Co muszę jeszcze sprawdzić czy połączenie faktycznie działa i jak przekazać te stany?
Pingi w terminalu nie działają bo brak takich komend zgłasza, PING(ICMP) tez nie udało mi się nic wskórać… i ogólnie nie wiem co dalej :frowning:

HA_DOM jest
[18:09:03] INFO: Requesting current status from WireGuard…
interface: wg0
public key: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
private key: (hidden)
listening port: 51820
peer: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
endpoint: 31.60.0.108:3187
allowed ips: 10.10.10.2/32
latest handshake: 1 minute, 7 seconds ago
transfer: 40.59 KiB received, 83.85 KiB sent
persistent keepalive: every 25 seconds

HA_DZIALKA jest
[18:10:46] INFO: Requesting current status from WireGuard…
interface: wg0
public key: yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
private key: (hidden)
listening port: 51820
peer: yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
endpoint: 89.xx.87.xxx:51820
allowed ips: 10.10.10.0/24
latest handshake: 45 seconds ago
transfer: 19.95 KiB received, 31.97 KiB sent
persistent keepalive: every 25 seconds

Za dobrze ukryłeś swoje IP, ale widać że HA_DOM masz w sieci GSM Plusa, a niestety HA_DZIALKA nie wiadomo gdzie, bo za dużo zamaskowałeś… (ale się spodziewam, że też jakiś GSM)
Jeśli masz obie lokalizacje w sieciach GSM w zwykłych abonamentach bez wykupionego publicznego IP (zwykle to jest możliwe tylko w abonamentach biznesowych i opcja zazwyczaj ma VPN w nazwie), to Wireguard nie ma tu zastosowania.
Musisz mieć chociaż jedną lokalizację z dostępem od strony internetu, tj. z publicznym IP oraz brakiem firewalla po stronie operatora.

Zamiast tego możesz wykorzystać jakiś inny VPN z chmurowym serwerem pośredniczącym zerotier lub tailscale

Jeśli masz połaczenie to istnieje taki dodatek(custom_component):

Nie wierz do końca moim słowom, bonie zapewniam żę to na 100% będzie działać ale wiem że takie coś istnieje.

Cześć. Tak mam w domu UPC teraz Play i został mi z czasów UPC stały adres z którym łącze się z każdego miejsca na ziemi, gdzie jest net. Dodatkowo otwieram porty jakie chce i to tez zrobiłem dla tego polaczenia. Działka to ORANGE na ten moment i tu o publicznym/stałym IP mogę zapomnieć, bo to FLEX, ale dobrze tu działający. Myślałem, ze skoro mam w logach komunikacje to wszystko działa a jedynie co musi robić, to inicjować polaczenie działka która niema stałego publicznego IP.

@Allon
Owszem ten komponent jest do łączenia ze sobą 2 lub więcej instalacji HA a właściwie do przekazywania encji między nimi (nie wiem czy jest wciąż utrzymywany w używalnym stanie, ostatnio używałem go z 5 lat temu i miało to marny sens), ale warunek jest jeden, one muszą mieć miedzy sobą połączenie, a tu problem wynika z tego, że go nie ma.

@Falcon6
Skoro nie ma z tym problemu, to otwórz sobie port UDP 51820 na routerze w tym UPC/Play

mam otwarte na routerze 192.168.1.140 porty 51820 i 8123

To temat jaki przerabiam jakiś czas temu. Dom - stałe IP, działka - zmienne. Rozwiązałem to jednym HAOS . Opis tutaj , może się przyda.