Witam, podpowiedzcie proszę jak w najprostszy sposób ustawić automatyczne włączenie/wyłączenie akwarium każdego dnia o tej samej godzinie.
Wykorzystując np. inject noda
@Waldi napewno dalej “walczyć” bo chcesz się nauczyć Node-REDa, brawo TY!, ja niestety nie znajduję na to czasu dlatego używam prostych dodatków - Harmonogramy automatyzacji - do prostych rzeczy.
Musisz zrobić dwie automatyzacje 1. nod inject-> nod call service włączenie, 2. nod inject-> nod call service wyłącznie.
Dziękuję, działa tak jak chciałem.
użyj noda big timer, sparój z oświetleniem zewnętrznym i rybki będa miały już pory roku, bo będzie się zmieniał automatycznie zakres pory dziennej, a później zostanie ci tylko rozwiązać problem z przypływami odpływami wg faz księzyca
A to też jest w HA - Moon - Home Assistant :
podpowiesz gdzie szukać tego noda?
sprawdzałem tak już, ale nie widzę nigdzie tego schedule który został podlinkowany
A zainstalowałeś tego noda tak jak napisał Ci @artpc?
tak jest, po prostu nie potrafię znaleźć tego konkretnego którego podlinkował Marek
Wydaje mi się, że to jest ten Light schedule - być może teraz tak wygląda.
Aby zainstalować konkretnie tego noda, którego podałem poszukaj thingzi-logic-timers, ale możesz też użyć Light schedule. Znajdziesz go pod nazwą node-red-contrib-light-scheduler.