Witam jak zrobić automatyczne On Off o danej godzinie jestem nowy,przesiadka z domoticza tam było prosto to zrobić tutaj to czarna magia.
Do automatyzacji używasz systemu Node-RED czy wbudowanych mechanizmów w Home Assistant?
Arturze chodzi że nie wiem jak to zrobić a u ciebie niema takiego poradnika chodzi mi o prosty wyłącznik żeby żona dała sobie rade bez programowania.np. takie coś:
Ciekawy pomysł. Faktycznie na ten moment u mnie w poradnikach nie znajdziesz takiego rozwiązania. Jednak jest to na tyle ciekawe, że zrobię o tym najbliższe “Szybkie porady”.
Jak usiądę do tego i coś wymyślę to dam Tobie gotowy przepis.
Generalnie musisz tu dodać kontrolki w sekcji konfiguracja->pomocnicy do wyboru godziny. Następnie to co jest tam ustawiane trzeba przekazać do jakiegoś nodu z harmonogramem w NR i gotowe
Oczywiście o ile używasz NR do automatyzacji.
wiec nic innego nie zostaje jak poczekać.
Postaram się w tygodniu coś Tobie podsunąć abyś nie musiał czekać do filmu bo to jeszcze 2 tyg.
Arturze wymyśliłeś mi coś
@szybki946 W załączeniu proces, który działa tak:
- W HA dodajesz input_datetime i ograniczasz go do godzin i minut
- W NR modyfikujesz nod pierwszy tego procesu i podajesz tam input który dodałeś w HA
- Gdy podasz nowa godzinę w HA to odpali się załączony proces NR i ustawi się harmonogram na określoną w HA godzinę
- Gdy godzina nadejdzie odpali się wszystko co jest za nodem harmonogramu
Aby to działało musisz zainstalować w NR dodatek cronplus robisz to w menu manage palette
wlacznik czasowy.json (1,6 KB)
Jak byś miał jakieś pytania do funkcji która tam jest to dawaj znać
Może głupie pytanie ale nie rozumiem tego punktu:
W NR modyfikujesz nod pierwszy tego procesu i podajesz tam input który dodałeś w HA
@szybki946 Obecnie nod pierwszy sprawdza encję input_datetime jaką ja utworzyłem u siebie i reaguje na zmianę jej wartości. Ty musisz tam podać nazwę swojej encji Input_datetime
Wstawił byś zdjęcie jak u ciebie to wygląda łatwiej jest jak się widzi dzięki za pomoc
W HA mam taką kartę powiązaną z utworzonym przeze mnie pomocnikiem input_datetime (nazywa się start_time)
Proces wygląda tak:
a konfiguracja wyzwalacza (pierwszy nod) wygląda tak:
I w tym oknie w polu EntityID musisz zmienić moją encję input_datetime na swoją
Zaimportuj sobie mój proces do siebie i wszystko stanie się jasne
więc mam pytanie co do funkcji jak tam wpisać żeby się coś on off
Musisz za tym nodem harmonogram dać resztę procesu czyli na przykład nod call_service, który włączy lub wyłączy coś. Generalnie wszystko co zrobisz po nodzie harmonogram wykona się gdy nadejdzie ustawiony czas.
Dziękuje Arturze dział, tylko mały problem włącza się co minute samo.
U mnie działa bez problemu. Mam pytanie przy dodaniu składnika node-red-contrib-cron-plus pojawia się inforamcja o konflikcie składnika. Co prawda zainstalowałem i nie widzę żadnych problemów.