Parametry kondensatora masz przecież na zdjęciu 2,2 μF 400V, ma on być wpięty równolegle do LEDówki na pierwszym wyjściu, można go umieścić np w oprawie/kostce żyrandola itp. (L1, ale najlepiej sprawdzić to w załączonej instrukcji , w jednokanałowych jest prościej, bo żarówka jest tylko jedna i wtedy kondensator jest w wiadomym miejscu).
Na dobry początek możesz użyć zwykłe oldschoolowe żarówki (takie z żarnikiem od którego pochodzi ich pierwotna nazwa P lub halogeny 230V) - będzie działać, to możesz dołożyć kondensator i zmienić żarówkę na LED.
PS Pamiętaj - przy takiej instalacji oprawka pierwszej żarówki zawsze jest pod napięciem, a w szczegołnych przypadkach (zależy od budowy modułu - mogą być i wszystkie), więc żarówki wymieniasz BEZWZGLĘDNIE TYLKO po zrzuceniu bezpiecznika.
Zasadniczo gwint żarówek powinien być podpięty pod N (warto sprawdzić okablowanie oprawy miernikiem).
Przecież pytałeś o konfigurację “bez N” to jest chyba oczywiste, że nie masz w puszce tego przewodu (jeśli masz to podłącz go w konfiguracji “z N”, a bez kondensatora, bo to zdecydowanie lepsze rozwiązanie).
PS Taka ciekawostka - dla modułów Z-wave wystarcza kondensator 22nF czyli moduły WiFi zużywają 100x więcej energii w standby niż z-wave.
Panowie żeby nie zakładać nowego tematu mam podobny a może nawet taki sam włącznik i teraz interesuje mnie czy jest możliwość zrobienia automatyzacji tak żeby włącznik po włączeniu np. światła u mnie w przedpokoju sam się wyłączył np. po 5 minutach ?? Moje dzieci strasznie zapominają gasić światło i muszę coś z tym zrobić
to chyba dla mnie za wysokie progi , kupie go w ciemno i będę was prosił o pomoc w konfiguracji tego, zaczynam zabawę dopiero z HA ale już coś tam potrafię
Przemyśl zakup szklanego, dotykowego włącznika. Są osoby, które się rozczarowały jego funkcjonalnością. Jest podobno upierdliwy na codzień z tym dotykiem w konkretnym punkcie.
Ja kupiłem rok temu włączniki szklane dotykowe w sumie 10 sztuk i powiem wam że chodzą idealnie , też czytałem opinie że z nimi jest różnie ja jestem zadowolony szkoda tylko że wtedy nie kupiłem ich z wi fi ale nie wiedziałem jeszcze że zacznę bawić się w inteligentny dom na razie zamówię ten 1 z wi fi i zobaczę czy to da się ogarnąć, jak tak to powymieniam resztę.
Jeden pole dotykowe to nie problem ale już 3-4 to męka, czułość pól dotykowych zjechana do minimum i celowanie w konkretne pole jak dla mnie to porażka, dlatego został mi tylko jeden do wymiany, cała reszta to klawisz/mikro styki. Mogę też śmiało dać 5* na zakupione sonoff TX Ultimate i wgrane ESPhome.
Na Alletanio można znaleźć wiele ofert wgrania innego oprogramowania za dopłatą.
Mam też takie wyłączniki dotykowe z wifi ale nie wiem jakiej pojemności kondensator dać.Wyszukałem i kupiłem tanio na Aliexpress 3,3 µF na 400 V.Nie mam tutaj oprawki żeby przetestować,ale chciałbym od razu zamontować wyłącznik.Są tylko dwa kabelki w puszce.Jak podłączę kondensator w zasadzie na zwarcie to nie będzie biło korków?Dawno się w to nie bawiłem i nie chce mi się skakać i naprawiać korki.