///mod-edit - dalsza część wątku przeniesiona z wątku o… sterowniku rolet LLKZMK11LM
Próbowałem dowiedzieć się na stronie houseiq czy nada się do sterowania (włączanie / wyłączanie) żarówkami yeelight ale są święta więc … może macie jakieś doświadczenia w tej materii?
Edit:
Zamówiłem takie przełączniki Przełącznik 1 obwód biały Seria KT ZigBee TUYA www.houseiq.pl - Wszystko dla inteligentnego domu, mam nadzieję że zadziałają bez wielkich kombinacji. To rozwiązało by konflikty analogowo cyfrowe. Urządzenia nie ma na liściew najgorszym wypadku zostanie odesłania do sklepu.
Udało się anulować zamówienie. Ale… mam pomysł i pytanie czy istnieje taka możliwość, mianowicie:
-
mam żarówki yeelight one musza być zasilane non stop
-
mamy sterownik ZigBee będący w bazie Zigbee2MQTT, który też wymaga zasilania non stop daje nam to router i możliwość sterowania nim z HA NodeRed,
Moje pytanie, czy można NIE przyłączać do sterownika żarówki / lampy fizycznie tylko sterować nią logicznie przez HA i jednocześnie klawiszami? (żarówka / lampa) jest na WiFi).
Celem jest dodanie możliwości załączania odbiornika fizycznymi klawiszami i równolegle włącznikami wirtualnymi. Dziewczyny są analogowe i do tego ciągle “gubią” włączniki wirtualne.
Takie rozproszone sterowanie fizyczne zamieniane punktowo na wirtualne ale w puszce ze stałym zasilaniem co rozbuduje sieć Zigbee i przywróci częściowo tradycyjne sterowanie oświetleniem. Bez bramek i chmury. Tylko HA i NodeRed.
Więc moje pytanie brzmi:
Czy zwierając fizyczne styki przełącznika naściennego, zwieramy styki w przełączniku Zigbee i wtedy płynie prąd,
Czy zwieramy styki przełącznika naściennego i wtedy wysyłamy logiczny sygnał do przełącznika ZigBee a on zwiera styki fizyczne , wtedy płynie prąd i jednocześnie wysyła informację ON do np. NodRed poprzez ZigBee.
Druga opcja dała by nam możliwość sterowania klawiszami na ścianie i jednocześnie programem.
Reasumując, czy da się zrobić z przełącznika ZigBee naściennego podłączonego do sieci przełącznik wirtualny? widoczny w HA i NodeRed poprzez protokoł ZigBee?