Witam serdecznie .
Do tej pory korzystałem w domu z Domoticza jednak po wielu przemyśleniach postanowiłem “przesiąść” się na Home Assistant.
Mój sprzęt to NUC z Promox instalowany według instrukcji
Oczywiście Zigbee2mqtt sprzęty są wykrywane i działają .
Jestem na etapie konfigurowania “inteligencji” .
Na początku mojej przygody natrafiłem na problem z LLKZMK11LM.
Chciałbym go używać do sterowania żaluzjami i do tego potrzebuję opcji : interlock": true .
Znalazłem opis jak to zrobić tutaj: Add interlock payload to mqtt zigbee - Configuration - Home Assistant Community
Niestety nie jestem biegły w temacie i nie wiem jak to dopisać w narzędziach deweloperskich .
Czy mogę liczyć na pomoc ?
Sprawa nie jest pilna.
Jak do tej pory żaluzje obsługuje mi domoticz z ESP8266 w trybie wschodów i zachodów słońca .
Reszta działa też z domoticzem na RPI4 .
This option allows to inter connect the relays which will make sure that only one relay is on at a time. To do this publish to zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/set payload {"interlock": true} or {"interlock": false}. By default this option is false.
A najprościej “to do this publish to” zrobić z menu HA: Konfiguracja -> Integracje -> MQTT, opcja Konfiguracja a potem Opublikuj pakiet.
W jaki sposób masz zamiar odczytywać stan położenia żaluzji przy wykorzystaniu tego “przełącznika”? Może zakładasz tylko pełne zamknięcie i otwarcie żaluzji?
Dzięki za szybką odpowiedź .
Widzę że mnie przeceniasz
Te instrukcje już widziałem tylko nie wiem gdzie to wpisać - jakieś pojęcie o komputerze i programach mam . Natomiast jeśli chodzi nowe programy to czasem potrzebuję żeby ktoś mi uświadomił co i gdzie mam zrobić . To nie znaczy że sam nie próbowałem - niestety potrzebuję pomocy .
Co do moich żaluzji to w tej chwili są podpięte do domoticza poprzez ESP8266 z Espeasy .
W Espeasy mam skrypt obsługujący 2 przekaźniki przez określony czas ( podniesienia opuszczenia ) . Z domoticza wysyłam tylko polecenia:
“góra”- jakiś czas po wschodzie słońca
“dół” - jakiś czas po zachodzie słońca
Nie mam sterowania procentowego . Jak na moje potrzeby wystarczy .
Niestety chyba mam za dużo urządzeń podłączonych po Wi-Fi i czasem jak wracam z pracy żaluzje są zasłonięte
Pomyślałem że może sterownik Zigbee będzie stabilniejszy.
To chyba wszystko .
Czekam na poradę .
Cześć, sorki że wznawiam temat, ale mam pytanie. Czy to ustrojstwo (LLKZMK11LM) wejdzie do standardowej pomarańczowej głębokiej puszki? Jestem po częściowym remoncie i dwie mam wymienione, czekają jeszcze 3. sprawdzą się, czy szukać innych rozwiązań?
No i może tak z czapy, czy LLKZMK11LM jest routerem? Mam problemy z siłą sygnału i to powinno pomóc, jeżeli zadziała.