Wiecie czy w włącznikach ściennych ZigBee można odseparować stan włącznika od jego przekaźnika tak jak w Tasmocie?
Sytuacja wyglada następująco. Mam potrójny włącznik ścienny Podobny do tego tylko z N. Steruje oświetleniem w kuchni - zwykła taśma led pod szafkami i zwykle żarówki nad stołem. (Trzeci przycisk jeszcze nie jest używany).
Wpadłem na pomysł żeby zamiast zwykłych żarówek włożyć żarówki smart - mam jakieś wifi. Niestety wiemy jak zachowują się żarówki jeżeli odcina się od nich zasilanie.
Stad moje pytanie. Czy mogę zostawić przekaźnik cały czas w stanie ON a fizycznym przyciskiem wysyłać tylko informacje do HA a tam już w automatyzacjach będę sterował żarówkami?
Dodam ze używam cc2531 i z2m
Nie ma takiej możliwości ale możesz nic nie podłączać do tego jednego przekaźnika a zasilanie do żarówki podać bezpośrednio, uzyskasz efekt końcowy taki jak chciałeś.
No niestety Zigbee to nie wifi. Przy okazji znacie jakiś moduł dopuszkowy zigbee najlepiej dwukanałowy którym można sterować przyciskami dzwonkowymi w takiem scenariuszu jeden klik włącza kanał następny klik wyłącza? Oczywiście pracujący z Z2M.
Szukasz z neutralnym czy bez?
Ja mam taki ale dwukanałowy i NIE POLECAM!
Pierwsze dwa jakie dostałem od sprzedawcy nie działały. Dopiero trzeci był OK ale po kilku miesiącach użytkowania przestał działać jeden kanał.
W każdej puszce mam N tak więc nie ma znaczenia. Liczy się niezawodność i współpraca Z2M.
Trochę testowo używałem Lonsonho moduł ściemniacza z N (Zigbee), działał bez zarzutu (jest na triaku a nie na przekaźniku), zmieniła się koncepcja oświetlenia dlatego teraz leży w szufladzie i czeka na “nowy dom”.
Namówiłeś mnie zamówię jedne na próbę.
Moduł do mnie dotarł. Integracja bez problemów, ma wszystko co potrzebowałem i pracuje prawidłowo. Przyglądam się jak t będzie przy dłuższym użytkowaniu.