Witam wszystkich. Zainstalowałem dziś HA z myślą że podłączę kilka urządzeń, m.in. wodomierz.
Ten wodomierz jest z Aliexpress, w opisie jest że ma Zigbee i współpracuje z aplikacją Tuya. I rzeczywiście, jak kupiłem bramkę Tuya Zigbee to można z nią ten wodomierz sparować i w aplikacji na telefonie (Smart Life) można śledzić zużycie wody i sterować otwarciem/zamknięciem zaworu (bo to wodomierz ze zintegrowanym zaworem sterowanym elektronicznie)
Natomiast problem pojawia się kiedy próbuję ten sam wodomierz połączyć z Home Assistantem.
Pierwsza opcja jest taka że aplikacja Tuya / Smart Life pozwala bramkę Tuya zigbee podłączyć / udostępnić do HA (przez podanie kodu/skanowanie QR). I ta bramka oraz wszystkie sparowane z nią urządzenia stają się widoczne w HA.
Wodomierz także jest dostępny w HA, ale niestety bez żadnych encji / parametrów. Nie można odczytać zużycia wody. Akurat teraz go odłączyłem bo próbowałem opcji drugiej opisanej niżej, więc na ten moment screenshotu nie mam.
Druga opcja - przed chwilą spróbowałem go sparować bez pośrednictwa bramki Tuya i aplikacji Tuya. W tym celu podłączyłem bramkę Zigbee Sonoff Dongle Max. Bez problemu jest ona wykrywana przez HA. No i według instrukcji z filmu https://www.youtube.com/watch?v=gvsZQ3FFpt4 wykonałem parowanie wodomierza z siecią Zigbee w HA, właśnie przez ten dongle Sonoffa.
Urządzenie zostało wykryte i sparowało się, ale tak jak i w przypadku bramki Tuya brak encji które by reprezentowały zużycie wody czy stan zaworu.
Tak informacje o urządzeniu wyglądają w HA - tak naprawdę nic poza podstawowymi informacjami tam nie ma, wszystkie parametry ‘nieznany’, nie wiem co znaczą te encje RSSI i LQI ale to na pewno nie są wartości pomiarów. Brak dostępu do jakichkolwiek użytecznych funkcji.
Mam do Was prośbę o informacje - czy coś można zrobić żeby to urządzenie było używalne z HA, ewentualnie jeśli potrzebne są dodatkowe informacje diagnostyczne - co konkretnie przesłać. Z góry dziękuję. Załączam też plik z diagnostyką urządzenia wygenerowany przez HA.
zha-01KMWWVFS597R0T1D856RJ7GJM-_TZE284_vuwtqx0t TS0601-253e45be4bbfa4a1b6b59d4d54fd68a3.json (13,0 KB)
PS (edit). ta moja bramka tuya także jakoś nie bardzo jest przez HA rozpoznawana (mimo że podłączone do niej np zdalnie sterowane wtyczki, są poprawnie obsługiwane).
Jest to tania bramka lan z Allegro. Czy może jest jakiś inny rodzaj bramki Tuya która jest lepiej wspierana przez HA, albo może da się do HA dodać jakiś moduł/konfigurację która to urzadzenie obsłuży?