Wodomierz Tuya / Zemismart - połączony z HA ale brak jakichkolwiek encji/odczytów

Witam wszystkich. Zainstalowałem dziś HA z myślą że podłączę kilka urządzeń, m.in. wodomierz.

Ten wodomierz jest z Aliexpress, w opisie jest że ma Zigbee i współpracuje z aplikacją Tuya. I rzeczywiście, jak kupiłem bramkę Tuya Zigbee to można z nią ten wodomierz sparować i w aplikacji na telefonie (Smart Life) można śledzić zużycie wody i sterować otwarciem/zamknięciem zaworu (bo to wodomierz ze zintegrowanym zaworem sterowanym elektronicznie)

Natomiast problem pojawia się kiedy próbuję ten sam wodomierz połączyć z Home Assistantem.

Pierwsza opcja jest taka że aplikacja Tuya / Smart Life pozwala bramkę Tuya zigbee podłączyć / udostępnić do HA (przez podanie kodu/skanowanie QR). I ta bramka oraz wszystkie sparowane z nią urządzenia stają się widoczne w HA.
Wodomierz także jest dostępny w HA, ale niestety bez żadnych encji / parametrów. Nie można odczytać zużycia wody. Akurat teraz go odłączyłem bo próbowałem opcji drugiej opisanej niżej, więc na ten moment screenshotu nie mam.

Druga opcja - przed chwilą spróbowałem go sparować bez pośrednictwa bramki Tuya i aplikacji Tuya. W tym celu podłączyłem bramkę Zigbee Sonoff Dongle Max. Bez problemu jest ona wykrywana przez HA. No i według instrukcji z filmu https://www.youtube.com/watch?v=gvsZQ3FFpt4 wykonałem parowanie wodomierza z siecią Zigbee w HA, właśnie przez ten dongle Sonoffa.
Urządzenie zostało wykryte i sparowało się, ale tak jak i w przypadku bramki Tuya brak encji które by reprezentowały zużycie wody czy stan zaworu.

Tak informacje o urządzeniu wyglądają w HA - tak naprawdę nic poza podstawowymi informacjami tam nie ma, wszystkie parametry ‘nieznany’, nie wiem co znaczą te encje RSSI i LQI ale to na pewno nie są wartości pomiarów. Brak dostępu do jakichkolwiek użytecznych funkcji.

Mam do Was prośbę o informacje - czy coś można zrobić żeby to urządzenie było używalne z HA, ewentualnie jeśli potrzebne są dodatkowe informacje diagnostyczne - co konkretnie przesłać. Z góry dziękuję. Załączam też plik z diagnostyką urządzenia wygenerowany przez HA.

zha-01KMWWVFS597R0T1D856RJ7GJM-_TZE284_vuwtqx0t TS0601-253e45be4bbfa4a1b6b59d4d54fd68a3.json (13,0 KB)

PS (edit). ta moja bramka tuya także jakoś nie bardzo jest przez HA rozpoznawana (mimo że podłączone do niej np zdalnie sterowane wtyczki, są poprawnie obsługiwane).
Jest to tania bramka lan z Allegro. Czy może jest jakiś inny rodzaj bramki Tuya która jest lepiej wspierana przez HA, albo może da się do HA dodać jakiś moduł/konfigurację która to urzadzenie obsłuży?

A skąd pomysł, że to urządzenie jest już wspierane i może po pomyślnym “interview” być rozpoznane ? Sprawdzałeś …

https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/

https://zigbee.blakadder.com/

Lepiej ? Masz na obrazku, że jest niewspierana..

1 polubienie

No taki pomysł mi zaświtał że skoro mam to urządzenie to podejmę próbę jego połączenia z HA. Nie wiem jakich zabiegów HA wymaga żeby określone urządzenie obsługiwać ani od czego to zależy, ale najwyraźniej jest prościej niż się wydawało - skoro napisane że nie obsługuje to znaczy że nie obsługuje i nie da się nic z tym zrobić. W takim wypadku wracam do aplikacji Tuya.

Jeśli chcesz sam sobie napisać sterownik, w ZHA to się nazywa quirk

jeśli sprzęt jest popularny to kiedyś pewnie ktoś to napisze

Wsparcie pewnie się prędzej pojawi z Z2M (bo ma znacznie więcej użytkowników niż ZHA) można też samodzielnie coś wyskrobać, też nie jest to proste

Generalnie dotknął Cie problem częsty przy kupowaniu chińskiego szajsu - dostawca technologii, czyli firma Tuya generalnie rzuca kłody pod nogi, a nie wspiera integracje z innymi systemami. Dodatkowo pseudostandard Zigbee gwarantuje tylko, że sprzęt się sparuje do dowolnej bramki/koordynatora Zigbee, ale nie daje żadnej gwarancji obsługi jakichkolwiek funkcji użytkowych.

Oczywiście mam na myśli ten wodomierz, bo jeśli chodzi o wsparcie bramek to niejednemu deweloperowi już ręce opadły, bo ekosystem Tuya jest do tego stopnia pisany na kolanie, że składa się głównie z wyjątków od wyjątków.

Urządzenie jest wspierane przez Zigbee2MQTT

Wejście w tryb parowania:

Parowanie wymaga 19 kroków. Oto jak przejść do trybu parowania:

2 polubienia

@ajakubek parowanie w 19 prostych krokach już przeszedłem, i wodomierz jest sparowany.

Natomiast skoro urządzenie jest wspierane wg website zigbee2mqtt to dalej moje pytanie pozostaje bez odpowiedzi - dlaczego nie działa skoro powinno?

Może ten mój wodomierz choć wygląda identycznie jak na stronie zigbee2mqtt.io, to jednak przedstawia się jako inne urządzenie (inny ID czy coś w tym rodzaju).
Czy da się w HA ustalić identyfikator modelu/producenta urządzenia i porównać z tym na zigbee2mqtt? A dodatkowo - może da się ‘oszukać’ HA i podmienić identyfikator urządzenia?

Wg obrazka, używasz Integracji ZHA

image

a mowa jest o wspieraniu przez Z2M.

image

To coś innego. ZHA jest automatycznie startowany po wykryciu dongla zigbee,. Musisz albo usunąć ZHA i zainstalować Aplikację Broker MQTT np. Mosquitto + Z2M albo dodać drugiego dongla zigbee i utworzyć kolejną sieć pod to urządzenie. Zasada 1 dongle = 1 dodatek do wyboru. Z2M jest niezależną aplikacją, ZHA jest w pakiecie z HA.

Dlatego, że nie odrobiłeś pracy domowej i nie wiesz jak działa sieć Zigbee, i cały ten Home Assistant. To nie jest tuya smart life, gdzie wystarczy przeklikiwać “dalej”. HA to system integrujący wiele innych, przeróżnych standardów i rozwiązań.Wymagający zapoznania się z dokumentacją każdego z integrowanych podsystemów. Jeśli zrozumiesz czym jest sieć zigbee i jak działa to zrozumiesz, że tak naprawdę to że coś ma logo Zigbee nie znaczy, że zagada ze wszystkim co ma te logo. Jeśli chcesz użyć Zigbee2MQTT (do czego namawiam), to musisz poznać jak działa Zigbee ale i też MQTT. Wszystko to integruje razem HA. Ale aby działała integracja z MQTT jest potrzebny broker dla przesyłania wiadomości MQTT. Tu proponuję aplikację dodatkową w postaci wspomnianego Mosquitto. Masz teraz łatwiej niż my tych parę lat wcześniej, bo są LLM i można korzystać z cierpliwego, dostosowanego do wiedzy użytkownika, tłumaczenia co jest czym i dlaczego. AI sprawdza się to dość dobrze, aby szybko poznać i zrozumieć podstawy.

Tu masz wyjaśnienie jak działa taka sieć:

Masz całkiem fajny koordynator (adapter) w postaci tego Sonoff. Przed budowaniem sieci na jego bazie wypadało by zadbać o aktualizację jego firmware i wybranie optymalnego sposobu konfiguracji w Z2M.

EDIT:
Dodam jeszcze, że ostatnim miejscem gdzie należy szukać aktualnej wiedzy o HA jest YT. Już po miesiącu często te poradniki są nieaktualne. A po pół roku mogą wręcz prowadzić wprost w ciemne uliczki niewspieranych, porzuconych metod. A to dlatego, że projekt HA pędzi w dużym tempie i każda comiesięczna aktualizacja niesie sporo zmian. Najlepszym źródłem wiedzy pozostają oficjalne dokumentacje danego projektu. I tu chat AI skutecznie umożliwia przeglądanie tej zawsze aktualnej biblioteki.

Dzięki @angler za Twoje wysiłki w kierunku oświecenia mnie. Doceniam.

Ale robi się mocno pod górkę. Czytam to co podlinkowałeś o EmberZNet adapters i tym Sonoff Donglu a tam mowa o jakimś flashowaniu firmware… No bardzo bym chciał odpalić tego Zigbee2MQTT ale kaman, no bez jaj. To jakbym chciał pojechać nowo kupionym samochodem na przejażdżkę a tu mi ktoś mówi że spoko, tylko najpierw wyjmij silnik, rozbierz skrzynię biegów, wymień sprzęgło oraz kilka wałków i zębatek na specjalne tuningowe i po tej prostej operacji już możesz jechać…
Doceniam że jest w tym dużo wiedzy ale moja doba ma tylko 24 godziny, a mózg ma skończoną pojemność której nie chcę zużywać na przechowywanie ogromu wiadomości potrzebnych tylko żeby uruchomić coraz to kolejne pakiety, rozszerzenia, aplikacje, moduły, dongle, brokery, i cholera wie co jeszcze, całą skomplikowaną i pogmatwaną maszynerię, po to tylko żeby w końcu móc zobaczyć zużycie wody na tym wodomierzu. Jak już AI będzie umieć to zrobić to chyba pojdę w tę stronę, na razie przerwa bo zbyt dużo czasu na to już przepaliłem.

Cóż, Home Assistant jak i Z2M czy ZHA to projekty open source i nie są dla wszystkich, tylko dla tych co chcą.

Tu akurat producent się postarał i udostępnia proste narzędzia

A, że ta konstrukcja Sonoff jest dość świeża to prawdopodobnie zadziała bez aktualizacji oprogramowania. Posiadania wiedzy podstawowej dla konfiguracji Z2M musisz liznąć… jeśli zechcesz w to brnąć. Możesz też czekać, że ktoś, kiedyś ten sprzęt doda, do któregoś open source i będzie on the box, ruszy bez twojego wysiłku. Tutaj tuya z pewnością nie pomoże. I to jest w tym najlepsze, masz wybór. Jeśli nie masz czasu, to HA nie jest dla ciebie, bo to jak powiadają jego użytkownicy " “go down the rabbit hole”.
Te porównanie z rozbieraniem auta, to uważam za zbyt daleko posunięte, wystarczy poznać co to silnik, gdzie się zmienia biegi, rusza, hamuje itd. Zwykłe podstawy aby zacząć tym samochodem jeździć, a jak wspomniałem wiedza jest na wyciągnięcie ręki i łatwiej, szybciej osiągalna. Teraz ten samochód potrafi z tobą rozmawiać i tłumaczyć jak działa. Już nas co raz mniej potrzeba, tych mechaników i instruktorów.

OFF TOPIC

Ciekawe ilu użytkowników w pełni rozumie ten dość popularny anglojęzyczny idiom (bo czytywanie Alicji w krainie czarów w oryginale nie wydaje mi się popularne), ale za to wydaje mi się, że takie “tonięcie się w zagadnieniu” jest typowe dla każdego hobby niezależnie czy to HA, czy cokolwiek innego.

Z drugiej strony systemy zamknięte nawet takie jak ta zakichana Tuya też potrafią konsumować bardzo dużo czasu, by uzyskać jakąś sensowną konfigurację (mimo, że są zazwyczaj niezwykle ubogie w możliwości konfiguracyjne).

A w kwestii uruchomienia Z2M - wystarczy nie czytać starych tutoriali, a samo uruchomienie w 2026 roku w HAOS Aplikacji (dawniej zwanych Dodatkami/addonami) Mosquitto oraz Z2M porównałbym do jazdy samochodem z automatyczną skrzynią biegów, która jest znacznie łatwiejsza od jazdy “manualem”, byleby sobie lewą nogą nie deptać pedału hamulca :upside_down_face:

1 polubienie

OFF TOPIC
Dodam od siebie że obecnie pkt wejścia w HA jest naprawdę niski niż był 4 czy 5 lat temu ( A ja tyle mniej więcej używam, natomiast a ludzie z Forum nawet dłużej ).
To nie Windows że poklikasz i za 3 minuty masz gotowe.
Jak przedmówcy wspomnieli : trzeba chcieć poznać.

Zainstalowałem Zigbee2MQTT w HA, usunąłem ten dongle Sonoffa połączony z ZHA. Wcześniej był po LANie teraz jest po USB wpięty w komputer na którym mam HA.

No i w sumie to nie wiem czy działa. HA cały czas wykrywa tego dongla i chce go podpinać pod ZHA, a Z2M pokazuje w sumie niewiele

sonoff dongle cały czas wisi wśród wykrytych urządzeń dla ZHA więc nie wiem czy Z2M go używa czy nie.

Jaki jest sposób żeby to zdiagnozować, ustaiić czy Z2M się komunikuje z tym donglem czy nie, a nawet jaka jest nazwa urządzenia /dev/ttyUSB0 czy może coś innego?

Aby się pozbyć wcinającego się ZHA tu naciśnij

czytać logi w Z2M

Ustawienia → System → Sprzęt → Cały sprzęt
przefiltruj sobie ciąg usb i będzie zapewne wsród czegoś podobnego do tego co umieściłem w ramce

rozwiń to co podejrzewasz i skopiuj do posta (najlepiej jako kod) to podpowiem jaki jest unikalny identyfikator tego dongla

PS
Jak patrzę na ten skinszot z Z2M, to nie zrobiłeś mu konfiguracji kierując się dokumentacją lub choćby intuicją, tylko skorzystałeś z jakiegoś przestarzałego tutoriala (lub poradnika dla zaawansowanych, bo to nie jest domyslna konfiguracja dla instalacji jako Dodatek, czyli po nowemu Aplikacja)

Skoro miałeś go po LAN to go zostaw po LAN:
w Z2M podajesz jego adres IP ( Stały ) :

Scrennshota dał dobrego :

można było sobie ułatwić życie zamiast je utrudniać

natomiast z obrazka widać też że raczej to działa (w tym raczej jest połączenie z koordynatorem, chociaż ja tam nie wiem, bo nowe GUI mi się nie podoba i go nie używam)

no to teraz by wypadało sparować

Fakt - wpisał IP zamiast standardowej frazy

Nie, nie wpisywałem IP, a ten adres mqtt://192.168.32.25 to jest lokalny broker mosquitto który zainstalowałem w sieci.
Teraz to nie wiem czy ten dongle Sonoffa też robi za broker MQTT czy nie?

Zamiast próbować ustawić to na USB wróce z nim na połączenie LAN bo podoba mi się panel zarządzania który udostępnia po sieci (a po USB chyba nie).
To powiedzcie mi jeszcze co z tym MQTT - mam tego mosquitto na adresie 192.168.32.25 i HA skonfigurowałem żeby z niego korzystał. Zostawić tak, i w donglu Sonoffa też podać ten adres MQTT?

PS na usb rzeczywiście jest pod tty/USB0, dzięki za hint, na razie jednak przejdę na LAN

PS konfigurację Z2M robiłem wg dokumentacji znalezionej gdzieś na stronie Z2M ale czy to oficjalna i aktualna to nie umiem powiedzieć. Nie jest dla mnie jasne jak funkcjonują te rozszerzenia i dodatki, w kazdym razie wymagało to instalacji aplikacji Zigbee2MQTT a potem restartu HA

To wypadało ze 2 słowa komentarza, że masz to gdzieś na innej maszynie i tak akurat potrzebujesz.
Jeśli Mosquitto nie jest Dodatkiem w tym samym HAOS co Z2M, to taka konfiguracja jest ze wszech miar słuszna.
Instalacja w ten sposób jest oczywiście bardziej skomplikowana niż jako Aplikacja/Dodatek i musisz samodzielnie zarządzać np. danymi uwierzytelniającymi itd.
Najpierw piszesz, że ekosystem Tuya jest wystarczający, a teraz robisz ruchy jak “zatwardziały wieloletni linuxiarz”… (więc zupełnie nie wiadomo czy traktować Cię jak początkującego czy starego wyjadacza)

Nie jestem w stanie ocenić czy to jest optymalne rozwiązanie czy nie, ale chyba sam to wiesz, skoro broker masz na innej maszynie też włączonej 24/7 (ale jeśli instalowałeś go tylko dla Z2M, to moim zdaniem to sensu głębokiego nie ma, bo mogłeś użyć go w postaci Dodatku=Aplikacji w tym samym HAOS co masz i HA i Z2M).

jednak jako początkującego
Broker MQTT wystarcza jeden
ALE
Z2M jest klientem MQTT (NIE jest brokerem!) oraz HA (a konkretniej Integracja MQTT) jest Klientem MQTT (też NIE jest brokerem!)
Więc musisz oba te klienty skonfigurować tak, by były w stanie się łączyć do tego samego brokera (i to jest warunek komunikacji między nimi za jego pomocą)

Więc moim zdaniem robisz sobie pod górkę (bo teraz już zgaduję, że wcześniej nie używałeś brokera MQTT), jeśli jest on zainstalowany jako Aplikacja (= d. Dodatek) w HA to logowaniem Dodatków (teraz Aplikacji) może zarządzać Supervisor.
Jeśli instalujesz to inaczej to musisz tym sam zarządzać…

Teraz o donglu

Gdybyś używał USB to ścieżka, która będzie zawsze niezmienna (nawet jeśli podepniesz inne urządzenia USB, czy będziesz przekładał do innych portów USB) jest w tej czerwonej ramce

takiej niezmienności nie jest w stanie zagwarantować /ttyUSB0 (może tam wskoczyć inne urządzenie USB, które też udostępnia port szeregowy)

Jeśli używasz dongla po sieci to zadbaj aby to był kablowy Ethernet, a nie WiFi.
(kwestia stabilności połączenia, która jest bardzo istotna dla Z2M, chyba że to WiFi, gdzie dbasz o to aby eter nie był wysycony ruchem).