Witam
Jestem na etapie wyboru klimatyzacji. Chciałbym wybrać coś co w miarę łatwo można zintegrować z HA (ma to byc multisplit ale to chyba nie ma znaczenia). Najlepiej gdyby była to integracja lokalna bez chmury.
Z tego co widziałem to:
Gree (Gree Clima) - pytanie czy wszystkie modele klimatyzatorów ( kart WIFI),
Midea (w HACS)
Rotenso - podobno przez tuya local.
*Interesuje mnie jeszcze Fujitsu, LG, KAISAI DAIKIN
Home Assistantem zacząłem się bawić jaieś 3 tyg. temu więc moja wiedza nie jest zbyt duża.
AUX multisplit - integracja do MQTT przez lokalne wifi nie działała (podobno starsze modele działają), musiałem wymieniać oryginalne moduły Wifi na własne - esphome_aux_ac_component/README-EN.md at master · GrKoR/esphome_aux_ac_component · GitHub - dość proste, i od miesiąca działa stabilnie i bezproblemowo (z wyjątkiem power limit - tak jakby ignoruje ustawiony limit, ale nie sprawdzałem tej funkcjonalności z oryginalnymi modułami i aplikacją więc nie wiem czy to klima czy nie do końca rozgryziony protokół)
Rotenso - integracja przez HACS - midea_ac - raczej bezproblemowe i stabilne.
@arkop
Natknąłem się na wątek ponieważ jestem na etapie wyboru klimatyzacji do domu a następnie integracji jej z Home Assistant. Wybór padł na Gree Clivia w układzie Multi 1+2. Czy powinienem na tym etapie do jednostek dobrać akcesoria/moduły/sterowniki do integracji z HA?
Dziękuje za pomoc.
Kaisai też się bez problemu integruje z HA. Polecam dorzucić do wersji OnePlus, bo w wersji ECO trafiają się bez modułu wifi, więc jak musimy moduł dokupić to różnica w cenie robi się około 100 zł a OnePlus ma zdecydowanie lepszą sprawność zarówno przy chłodzeniu jak grzaniu.
Obsługujemy to przez integrację Midea GitHub - georgezhao2010/midea_ac_lan: Auto-configure and then control your Midea M-Smart devices (Air conditioner, Fan, Water heater, Washer, etc) via local area network.. Która obsługuje nie tylko Kaisai i Midea ale całkiem sporo innych producentów. Do integracji wymagana zainstalowanie również aplikacji na telefonie (bo z niej zakładamy konto w chmurze, ale później wszystko śmiga lokalnie).
@lukaszek7
Instrukcja jest na repozytorium, dla totalnie początkujących zwykle nie jest jasna, więc pytaj jeśli czegoś nie wiesz, nie instaluj plików ręcznie, instaluj w HACS.
Masz w ogóle zainstalowany HACS w HA?
Instalowałeś kiedykolwiek jakikolwiek komponent niestandardowy w HACS?
Jeśli tak, to robisz tak samo, jeśli nie to napisz co umiesz, a czego nie wiesz - wszystko dzieje się w GUI.
Klima czy tam pompa musi być w tej samej podsieci co HA.
Ten komponent jest już tak dopracowany, że Integracja ma opcję przeskanowania sieci w poszukiwaniu kompatybilnych klim - skorzystaj z tego na wstępie
Na wypadek, gdybyś musiał konfigurować ręcznie to sobie skopiuj i zapisz gdzieś to co znalazło wyszukiwanie, w normalnych przypadkach przeważnie nie jest to konieczne.
Jeśli coś znajdzie to możesz przystąpić do właściwego integrowania (opcja na samej górze).
Dawny GoldStar (obecnie LG) jest wielką koreańską korporacją i ze względów politycznych czy też i kulturowych raczej nie będzie wykorzystywać chińskiej technologii od Midea (chociaż świat jest tak zmienny, że kto to wie), więc nie spodziewaj się tego.
Marki, które masz wylistowane w integracji sprzedają po prostu rebrandowany chiński sprzęt.
W pozostałych kwestiach - ten termostat to interakcja z/wizualizacja tego co robi właśnie firmware klimatyzatora, więc bez internetu będzie działać (ale HA nie za bardzo - jak odetniesz go na dłużej od internetu to przejdzie w tryb awaryjny, no chyba, że to już przeszłość, ale nie miałem okazji się przekonać) natomiast integracja wymaga działania netu, czyli sieci lokalnej 24/7.
zgaduję, że to końcówka MAC-adresu
nazwy można zmienić, nowy komponent jest podobno w dużym stopniu przepisany na nowo.
(pierwotny autor się nie odzywa od wielu miesięcy, nie wiadomo dlaczego, ale to jest ChRL… i przyczyn może być wiele, a takie są wady projektów prowadzonych przez 1 osobę, czego chyba nie potrafi zrozumieć też część nowych autorów, jeśli do nich to dotrze, to i projekt prawdopodobnie zmieni nazwę na “Midea LAN” ale to zupełnie inna historia).
Czy stosowałeś jakieś automatyzacje w HA do kaisaia ?
ja własnie zacząłem tworzyć i widzę tu opcje tylko zmianę trybu prac grzania badz chłodzenia, nie widzę opcji aby np włączyć klime i zadać jakąś temperaturę
jeśli ustawiasz tryb pracy inny niż wyłączona, to ta klima ma się włączyć (gdyby działała inaczej to wykonasz 2 akcje po sobie - włączenie i to co powyżej)