Wznawianie odtwarzania

czy komuś udało się rozwiązać problem wznawiania odtwarzania ze spotify?

@Robert_Król @zaawii
Może to pomoże: node-red-contrib-spotify (node) - Node-RED

hmmmm… no może dla kogoś bardziej oblatanego w temacie to jest sposób rozwiązania problemu, dla mnie niestety to czarna magia :frowning:

Jeśli ktoś opanował wznawianie spotify (nie wymagające konta premium) to prośba o jakiś przykładowy flow…
Próbuje zapisać wszelkie parametry jakie zwraca media player przy odtwarzaniu spotify (podobnie jak przy odtwarzaniu radia), ale mimo to nie działa wznawienie

Ja osobiście skorzystałem ze SmartTTS i jestem bardzo zadowolony. Jednak również wymaga Premium.

1 polubienie

Powiesz coś więcej jak to skonfigurować?

Zacząć musisz od instalacji i konfiguracji:

Oczywiście potrzebne Spotify Premium.

Jak już ogarniesz powyższe napiszę jak skonfigurować SmartTTSa.

Ciekawe. I jak widzę to działa też z YT. Dla mnie to plus, bo jakoś ze spotyfi się nie polubiłem :slight_smile: Tylko czy da się jeszcze ten problem rozwiązać gdy słucha się radia z linku? Cos jak radio opisywane kiedyś tutaj przez Artura.

Koledzy, czy działa wam nadal wznawianie oparte na odczycie stacji radiowej poprzez “data.attributes.media_content_id” ?
Od kilku dni przestało u mnie działać, a jak podglądam atrybuty media playera to w ogóle nie ma tam teraz takich danych :frowning: coś się zmieniło w atrybutach?

tylko tyle moge odczytać z mojego google huba :frowning:

Jakiś czas temu miałem taki sam problem pomiędzy aktualizacjami bodajże 2021.12.3 i 2021.12.4. Robiłeś aktualizację ostatnio?

Miałeś rację, upgrade do najnowszej wersji pomógł…

Witam

Prośba o pomoc w konfiguracji SmartTTS. Mam już integrację Spotify, Spotcast, konto premium. Jak to dalej skonfigurować w NR?

Witam,
Średnio u mnie teraz z czasem aby zrobić instrukcję. Ogólnie trzeba zaimportować flow do NR i skonfigurować blok Config:
image

Zgodnie z instrukcją w środku:

Potem do użycia robimy coś następującego:

Daj znać jeśli gdzieś utkniesz, postaram się pomóc.

Dzięki za pomoc. Praktycznie wszystko działa jak trzeba. Jedyny problem jest taki że tts czyta polskie komunikaty po angielsku. Wiesz może jak to poprawić?

Temat wznawiania odtwarzania muzyki. Czy da się wznowić muzykę grającą po wydaniu polecenia “OK Goole Play Music” w tym momencie odtwarzana jest muzyka z YT. Czy komuś udało się wznowić takie odtwarzanie w NR? Zawartość msg po wywołaniu noda currentstate.

msg : Object
object
_msgid: "7f77f72cf389ac05"
payload: "playing"
topic: ""
data: object
entity_id: "media_player.googlehome_salon"
state: "playing"
attributes: object
volume_level: 0.21000000834465027
is_volume_muted: false
media_content_id: "aczouaO5L_k"
media_content_type: "music"
media_duration: 189
media_position: 8.248
media_position_updated_at: "2022-03-25T20:31:13.748482+00:00"
media_title: "Prayer in C (Robin Schulz Radio Edit)"
media_artist: "Robin Schulz"
media_album_name: "Prayer"
app_id: "AASSSSSDDD"
app_name: "YouTube Music"
entity_picture_local: "/api/media_player_proxy/media_player.googlehome_salon?token=49fa79da1c14353453abd2afe3ff6c9e1b97e19cda50cd9ab76a758bab31390c&cache=ca9307b18f117f0c"
entity_picture: "https://lh3.googleusercontent.com/qrsPlojGRTO7qR5qfDw7vfSn2MsdfdfgrwSRSKFQj6xAVoR400czCls5uq-Im0Z1Gga7HWAFltjYZe5E=w55555-h544-l90-rj"
friendly_name: "Głośnik w salonie"
supported_features: 152511
last_changed: "2022-03-25T20:31:03.090489+00:00"
last_updated: "2022-03-25T20:31:13.749091+00:00"
context: object
timeSinceChangedMs: 43947
original_state: "playing"

Teoretycznie, jeżeli odtwarzanie faktycznie odbywa się z Youtube’a, powinien zadziałać opisywany powyżej flow SmartTTS. Wznawia odtwarzanie z Youtube’a, Spotify oraz z linków sieci web czyli np streaming radiowy. Ale nie testowałem tego nigdy wcześniej.

@Jarek_S ,

Dzięki za pomoc. Praktycznie wszystko działa jak trzeba. Jedyny problem jest taki że tts czyta polskie komunikaty po angielsku. Wiesz może jak to poprawić?

Język ustawiasz w configuration.yaml tutaj:

image

To co ustawione jest w HA nie koniecznie musi działać w NR, jeżeli w NR to:
lang_pl.json (1,6 KB)

@artpc

To co ustawione jest w HA nie koniecznie musi działać w NR…

U mnie mechanizm wyboru języka nie jest wspierany w NR:

image

Proponujesz opcję dostępną wyłącznie w rozwiązaniu cloudowym (Nabu Casa), gdzie rzeczywiście wybór języka jest możliwy. Można tam nawet wybrać płeć głosu… :slight_smile:

@zaawii czy możesz pomóc - odgrzebany wątek ale jednak potrzebuję dodatkowej wskazówki,
mam wszystko zainstalowane (spotify, spodcast, spotify-card, i w ND załadowany Smart TTS - również skonfigurowany)

tylko gdzie dodać ten flow - co ma być wyzwalaczem ??
mam utworzone komunikaty które są odtwarzane na głośniku - czy ten SmatrTTS dodać na końcu i wyzwalaczem będzie komunikat z głośnika - czy w innym miejscu niezależnie stworzyć flow ?

Każdy komunikat, który ma być wysłany do głośnika, zamiast do niego musi trafiać bezpośrednio do flow Smart TTS.