a powiedz mi jak zmusić aby automatyzacja działała od razu, tz . u mnie jest tak że dopiero jak
PM się zmieni wtedy wskakuje dana automatyzacją idzie to jakoś zmienić albo dodać coś do kodu ??
Pytanie bardzo ogólne.
Możesz dodać jakiś dodatkowy wyzwalacz np. Restart HA, wykrycie ruch w pomieszczeniu, czas itp.
zacząłem nowy temat i nie mam właśnie rozwiązania możesz pomóc co gdzie dodać
Wam też oczyszczacz 3C przestał działać w wersji HA 2024.10.3 ? Integracja Xiaomi Miot nie wstaje.
A standardowa integracja Miio nadal go nie obsługuje?
bo ja na liście wspieranych widzę przytoczony gdzies wyżej zhimi.airpurifier.v7
(oraz 2 różne modele 3C), a Ty się nie przyznajesz do tego jaki masz sprzęt
Jeśli nie wiesz jaki masz model, to narzędzie powinno pomóc (jeśli masz dodany do chmury)
Model to zhimi.airpurifier.mb4. Faktycznie widzę że w oficjalnej integracji się pojawił. Dawno nie sprawdzałem bo Miot działał. Zaraz sprawdzę i dam znać, dzięki.
Edit:
Xiaomi Miio - działa.
Miot nie jest już potrzebny.
Niestety po upgrade do HA 2024.10.3 błąd jest podobny jak w integracji Miot:
Rejestrator: homeassistant.setup
Źródło: setup.py:334
Pierwsze zdarzenie: 10:25:33 (1 zdarzenia)
Ostatnio zalogowany: 10:25:33
Setup failed for 'xiaomi_miio': Unable to import component: No module named 'imp'
Traceback (most recent call last):
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/setup.py", line 334, in _async_setup_component
component = await integration.async_get_component()
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/loader.py", line 1027, in async_get_component
self._component_future.result()
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/loader.py", line 1007, in async_get_component
comp = await self.hass.async_add_import_executor_job(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/local/lib/python3.12/concurrent/futures/thread.py", line 58, in run
result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/loader.py", line 1067, in _get_component
ComponentProtocol, importlib.import_module(self.pkg_path)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/util/loop.py", line 200, in protected_loop_func
return func(*args, **kwargs)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/local/lib/python3.12/importlib/__init__.py", line 90, in import_module
return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1387, in _gcd_import
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1360, in _find_and_load
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1331, in _find_and_load_unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 935, in _load_unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 995, in exec_module
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 488, in _call_with_frames_removed
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/xiaomi_miio/__init__.py", line 12, in <module>
from miio import (
File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/miio/__init__.py", line 12, in <module>
from miio.device import Device, DeviceStatus # isort: skip
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/miio/device.py", line 13, in <module>
from .miioprotocol import MiIOProtocol
File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/miio/miioprotocol.py", line 13, in <module>
import construct
File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/construct/__init__.py", line 22, in <module>
from construct.core import *
File "/usr/local/lib/python3.12/site-packages/construct/core.py", line 3, in <module>
import struct, io, binascii, itertools, collections, pickle, sys, os, tempfile, hashlib, importlib, imp
ModuleNotFoundError: No module named 'imp'
Ostatecznie nadal nie działa.
Nie wiem co mógłbym podpowiedzieć - mam inny model wspierany od bardzo dawna (bo stary) i działa nadal bez problemów na Integracji wbudowanej w HA.
Samemu oczyszczaczowi sporadycznie zdarza się zawiesić (sporadycznie = średnio raz do roku przy samym fakcie, że jest podłączony w jednym miejscu na stałe i praktycznie nie mam zaników zasilania) pomaga odłączenie go od zasilania na kilkanaście sekund i podłączenie ponowne.
Pamiętaj, że niektóre komponenty niestandardowe nadpisują komponenty standardowe (nie wiem czy tak jest z Xiaomi Miot ), ale skoro komponentu niestandardowego używałeś tylko dla oczyszczacza to usuń ten komponent i zrestartuj HA.