XIAOMI Viomi V2 - Podłączenie do HA

Cześć,

po aktualizacji Core do wersji 2022.3.0 i przy integracji z odkurzaczem wyskoczył mi taki log:

Logger: homeassistant.util.package
Source: util/package.py:99
First occurred: 18:21:08 (6 occurrences)
Last logged: 18:23:47

Unable to install package python-miio==0.5.6: ERROR: Cannot install python-miio==0.5.6 because these package versions have conflicting dependencies. ERROR: ResolutionImpossible: for help visit https://pip.pypa.io/en/latest/topics/dependency-resolution/#dealing-with-dependency-conflicts

A przy próbie zrestartowania wyskakuje mi taki błąd:

Platform error vacuum.miio2 - Requirements for miio2 not found: [‘python-miio==0.5.6’].

Wiecie co trzeba zrobić aby to naprawić?

Mam to samo. Jak narazie przywróciłem poprzednią wersję, a teraz nie wiem czy aktualizować. Jest jakieś rozwiązanie problemu?

W wersji beta zostało poprawione i powinno działać 2022.3.3

Odpuściłem wersje o której piszesz ale dziś chcąc zaktualizować do 2022.3.5 integracja dalej się wysypuje.

W wersji .4.1 dalej bez zmian.

Mam viomi vacumm prov2 i mam problem z integracją, ktoś pomoże?
Tokena już mam. Co dalej.Z jakiej integracji skorzystać?

Trochę poczytałem,i udało misie dodać integrację, kartę i mapę.Ale nie wiem jak ustawić czyszczenie strefy np. korytarz i łazienka.Jak zdefiniować te strefy (współrzędne )
Gdy zaznaczę strefę albo punkt na mapie i uruchomie czyszczenie obszaru wyskakuje błąd .

po tej integracji mam dziwne zuzycie pamieci

Czy komuś działa ten odkurzacz w HA przy aktualnej wersji HA? Bo wydaje mi się że te wszystkie niestandardowe integrację to nie bardzo wspierane są. Mam qurcze takie 2 odkurzacze na 2 poziomach i w sumie fajnie by było jakimś pstrykiem w danym pokoju zmusić go do odkurzania. Zastanawiam się nad integracja Xiaomi-Miot-Auto gdzie niby ten odkurzacz jest wspierany czy ktoś tego używa czy lepiej tego nie tykać bo to podejrzanie skośnookie :slight_smile:

OFF TOPIC

Skoro wychodzisz z takiego założenia, to po co kupowałeś skośnookie odkurzacze (i to 2 :stuck_out_tongue: )?

ChRL to ogromny kraj (w dodatku wcale nie biedny), więc i tam istnieją programiści pojmujący ideę open-source, a w dodatku im jest łatwiej poruszać się we wszelkich zasobach dostępnych po chińsku.

W HACS też jest prowadzona częściowa kontrola jakości i bezpieczeństwa domyślnych repozytoriów, a za brak wsparcia się wylatuje z tej listy (1), dobrym wyznacznikiem jakości jest też “ugwiazdkowienie” (3) - to taka forma najprostszego wyrażenia podziękowania i zadowolenia z komponentu, nie wiem czemu większość użytkowników jest takimi wieśniakami i nie klika tych gwiazdek autorom komponentów, które używa… może tu potrzeba manuala - gwiazdki klika się na githubie, a by być użytkownikiem HACS trzeba mieć jakieś minimum świadomości używania githuba… (no i przede wszystkim trzeba mieć konto!) , czy ilość użytkowników bieżącej wersji (2) tu to w sumie tylko takie szacowanie, ale ilość pobrań nigdy nie jest mocno wyższa od ilości faktycznych użytkowników, bo: a) ktoś, kto nie używa, zazwyczaj nie pobiera czegoś czego nie potrzebuje - to dość podstawowa zasada, by nie mieć zainstalowanego śmietniska, którego nie używamy, b) ktoś, kto używa zazwyczaj daną wersję instaluje tylko jeden raz:
xiaomi-miot-auto_2023-05-31_17-52

PS Nie mam takiego odkurzacza, ale gdybym miał to bym się nie bał instalacji akurat tego komponentu niestandardowego.

Wtedy nie myslalem o HA, ale odkurzacze dobre.
Kilka razy posłuchałem Twoich rad i zawsze było git. Mam nadzieje, że skosnookie nic tam niepotrzebnego nie przemyciły :slight_smile:

A próbował już ktoś Valetudo? Czytam czytam i coraz bardziej mi się podoba. I wygląda na to że mój Viomi V2 Pro jest wspierany.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym?

O ile pamiętam trzeba zrobić ROOT-a aby korzystać z tego oprogramowania, czyli gwarancja poszła :frowning:

Ja skorzystałem z rad Szopen-a i dodałem integrację Xiaomi miot auto. Mam dwa viomi jeden v2 pro drugi V3. HA widzi te odkurzacze bez problemu połączenia lokalne są naprawdę szybkie sterowanie niestety gorzej. O ile odkurzanie całościowe wstrzymanie powrót do bazy siła ssania bez problemu. Natomiast jeżeli chodzi o konkretne pomieszczenie to już trochę zachodu. Dla viomi V3 udało mi się to ogarnąć i bez problemu odkurzacz odkylurza konkretny pokój ale trzeba było trochę czasu stracić. Działa to na tą chwilę fajnie. Co do viomi v2 pro nie działają komendy takie jak dla viomi V3. Trzeba pewnie trochę poszukać w necie. Ja już nie dysponowałem czasem także jak będę miał chwilę to poszperam.

Jeżeli ktoś jeszcze używa odkurzaczy V-RVCLM21B, STY02YM lub STYJ02YM
(ja mam ten pierwszy i nadal działa bez problemu) to trochę uaktualniłem integrację, dodane unique_id usunięte wszystkie błędy występujące podczas instalacji czy ostrzeżenia. Konfiguracja odbywa się przez UI. Przy migracji z istniejącej integracji polecam dodać # przed każdą linijką starej integracji w configuration.yaml, zainstalować moją integrację i po restarcie użyć tych samych danych i nazwy urządzenia, dzięki czemu wszelkie inne integracje czy automatyzacje używające odkurzacza będą działać bez problemu.

https://github.com/DominikWrobel/viomise

1 polubienie