Dałem ember ALE zanim usiadłem do tego wątku to eksperymentowałem z tym stickiem czyli wgrałem testowo THREAD.
I to był mój błąd.
A dlaczego ?
Na firmware z pudełka był taki ekran.
Obecnie już nie mogę go uzyskać ,jest komunikat : Zigbee network scan error
Jak wgrałem THREAD to z poziomu strony WWW sticka już nie dało się wgrać z powrotem software do Zigbee. Musiałem wgrywać poprzez port USB nowy firmware i prawdopodobnie wgrałem wersję dev a nie bez dev.
Obecnie mam wersję bez dev ALE to już po frytkach bo w wersji dev jest ostrzeżenie o którym mnie uprzedzaliście - IEEEE
Uprzedzałem, bo niezależnie od wersji firmware zmiana IEEE jest możliwa tylko raz (to jest sprzętowo zarezerwowany obszar OTP = nie można go skasować, a zaprogramować można TYLKO RAZ, to nie jest obszar firmware).
Każdy MCU ma też nieusuwalny fabryczny adres IEEE - primary IEEE
(to działa tak: jest on używany zawsze, ale tylko jeśli adres secondary IEEE w OTP nie został zaprogramowany, natomiast jeśli secondary zostanie zaprogramowany przez użytkownika, to jest używany adres secondary, adres primary można nadal sprawdzić, ale nie jest on używany podczas pracy! jeśli przy programowaniu secondary podasz adres identyczny z primary, to nie zostanie on zaprogramowany i pamięć OTP nie zostanie “zużyta” na zawsze, a generalnie tak powinien się zachować flaszer, nie wiem czy kontrola odbywa się też na poziomie samego MCU)
Może archeologia ale, skanowanie energii kanałów Zigbee działa tylko jeśli koordynator jest podłączony gniazdem sieciowym (kabel lub wifi). Jeśli jest podłączony w trybie USB (tryb połączenia: USB w panelu konfiguracyjnym) to ta funkcja nie działa (jest to wyraźnie napisane). Ja w swoim ZLSB-06M zmieniałem oprogramowanie na thread, chwilę działał też jako router.