Z2M i ZHA na jednym koordynatorze Zigbee

Nie. ZHA wyłączyłem na czas tego eksperymentu.
SORYYYY - NIE WYŁĄCZYŁEM XD

Mimo wszystko nie rozumiem tych ruchów konika szachowego
masz konfigurację A → X i chcesz od razu przeskoczyć do B → Y
bez testów A → Y i/lub B → X

Masz działające ZHA lokalnie, to powinieneś przetestować czy ZHA działa przy wykorzystaniu serwera portu szeregowego w Mikrotiku.
Jeśli tak to połowa sukcesu.
Teraz czas na lokalny test Z2M (masz do przeniesienia dziesiątki ustawień) jeśli i to zadziała, to potem już tylko przepinasz sticka do serwera portu szegowego i zmieniasz konfigurację z USB na serwer seriala.

A nie od razu generować sobie kilka-naście/dziesiąt niewiadomych zmieniając naraz wszystko.

3 polubienia

Działa mi na Mikrotiku , robiłem z czystej ciekawości ale z opisu posta źródłowego wynika że tam tym sticku tj. USB nie uzyskam dwóch rzeczy naraz.
Bo teraz sprawdzałem i jak chodzą dwie integracje naraz to się gryzą tylko nie wiem czy wynika to właśnie z tego że stick jest na USB czy dlatego że Z2M ma własną konfigurację a ZHA własną.

Na USB nie uzyskasz równoległej pracy, bo masz konflikty portu szeregowego.

1 port może być wykorzystywany tylko przez jedną aplikację,
to ograniczenie ujmijmy sprzętowe dotyczące wykorzystania USB (a właściwie emulacji portu szeregowego na USB).

W przypadku zdalnego serwera portu szeregowego nie masz konfliktu użycia USB.
Więc teoretycznie da się…

ALE ktoś tu gdzieś wyżej pisał, że serwer portu szeregowego Mikrotika obsługuje TYLKO JEDNO połączenie przychodzące, więc NIE, tak tego też nie uzyskasz.

Wynika to z prostoty działania serwera USB. Wyobraź sobie, że rozmawiasz z dwoma ludzmi jednocześnie, którzy gadają na raz…

Przestajesz rozumieć co mówią

To jest raczej rozmowa przez starożytne telefony analogowe - gdy rozmawiasz z jedną osobą, to nie możesz równocześnie rozmawiać z inną.

Podkreślam starożytne, bo wkrótce potem wymyślono połączenie konferencyjne.

Więc tylko sprawdziłem że da się podpiąć sticka na USB do Mikrotika i czy działać będzie…

1 polubienie

W tej chwili mam inny projekt i nie mam czasu, ale spróbuje w NR coś naplątać i zrobić kolejkę dla komunikacji.

Może innym się przyda - ja byłem tylko ciekawski

Powróciłem do tematu podłączenia swojego Sonoff ZBDongle-P pokrzepiony waszymi sukcesami. Tym razem postanowiłem zaktualizować najpierw oprogramowywanie koordynatora. Zrobiłem to mniej typowo, bo za pomocą szybko postawionego kontenera wg instrukcji z tego projektu:

A wykorzystałem do tego mój ulubiony Dockge i plik docker-compose

services:
  ti-cc-tool:
    image: ckware/ti-cc-tool
    environment:
      FIRMWARE_URL: https://github.com/Koenkk/Z-Stack-firmware/releases/download/Z-Stack_3.x.0_coordinator_20240710/CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20240710.zip
    devices:
      - /dev/ttyUSB0:/dev/ttyUSB0
    command:
      - -ewv
      - -p
      - /dev/ttyUSB0
      - --bootloader-sonoff-usb
networks: {}

Szybko, łatwo i przyjemnie…

Następnie na smart-fonie z Android zainstalowałem aplikację TCPUART

Po szybkim ustawieniu parametrów dla serwera w aplikacji, Sonoff nawiązał połączenie z Z2M. Niestety, podobnie jak w MT ta aplikacja pozwala jedynie na połączenie z jednym klientem. Może ktoś zna inną dla wielu połączeń?

1 polubienie

A tak spytam, na bramce AIS-ADAPTER-1 masz sukces?
(bo jak ustalimy na innym forum jest to prawdopodobnie klon jednego z rozwiązań wspomnianych w artykule na wstępie, tyle, że… z MCU SiLabs zamiast TI)

Jak pisałem powyżej, działa Z2M w połączeniu z ZHA na mojej wersji koordynatora z Ali - ZB-GW03 V1.4 z oprogramowaniem AIS, sprzęt chyba ten sam co AIS-ADAPTER-1.

Przegapiłem posta, dzięki.

Zapraszam do testów :slight_smile:

flows (73).json (8,0 KB)

Jeśli ktoś jest zainteresowany i chce pomóc w testach dla własnej satysfakcji.
Ten proces był sprawdzany i działa.
Na MT w USB był umieszczone testowe urządzenie uart - udostępnione jako remote.
Na kompie uruchomione dwa terminale putty i można było jednocześnie z oby dwóch pracować jednocześnie na jeden USB.
Proces udostępnia dwa port do połączenia się od strony Z2M/ZHA - może być również używany tylko jeden.
Jak testować:

1. Udostępnić USB za pomocą któregoś z serwerów MT, ser2net…
  2. IP i port z pkt.1 wpisać w nodzie serwer USB NRda
  3. Dla połaczeń zigbee ustawić nasłuchiwanie na wolny port
  4. W Z2M skonfigurować na połączenie do NR
serial:
    port: tcp://*ipNR*:port z pkt.3

Jeśli będzie działać tylko z jednym - Z2M lub ZHA - to już będzie sukces.

Na początek z niewiedzy poszedłem na skóty i wszystko co jest odebrane z USB jest rozgłaszane jednocześnie do obu ZBee

1 polubienie

Albo ja za tępy jestem albo tutorial nie działa.
Mam już SLZB-06M i w momencie uruchomienia ZHA Z2M się zawiesza.

Starting Zigbee2MQTT without watchdog.
[2024-12-10 11:34:56] info: z2m: Logging to console, file (filename: log.log)
[2024-12-10 11:34:56] info: z2m: Starting Zigbee2MQTT version 1.42.0 (commit #unknown)
[2024-12-10 11:34:56] info: z2m: Starting zigbee-herdsman (2.1.9)
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember: Using default stack config.
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember: ======== Ember Adapter Starting ========
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember:ezsp: ======== EZSP starting ========
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember:uart:ash: ======== ASH Adapter reset ========
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember:uart:ash: Socket ready
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember:uart:ash: ======== ASH starting ========
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember:uart:ash: ======== ASH connected ========
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember:uart:ash: ======== ASH started ========
[2024-12-10 11:34:56] info: zh:ember:ezsp: ======== EZSP started ========
[2024-12-10 11:34:57] warning: zh:ember:uart:ash: Frame(s) in progress cancelled in [1ac1020b0a527e]
[2024-12-10 11:34:57] error: zh:ember:uart:ash: Received unexpected reset from adapter, with reason=RESET_SOFTWARE.
[2024-12-10 11:34:57] error: zh:ember:uart:ash: ASH disconnected: ASH_ERROR_NCP_RESET | Adapter status: ASH_NCP_FATAL_ERROR
[2024-12-10 11:34:57] error: zh:ember:uart:ash: Error while parsing received frame, status=HOST_FATAL_ERROR.
[2024-12-10 11:34:57] error: zh:ember: Adapter fatal error: HOST_FATAL_ERROR
[2024-12-10 11:34:58] error: zh:ember:uart:ash: Error while parsing received frame, status=HOST_FATAL_ERROR.
[2024-12-10 11:34:58] error: zh:ember:uart:ash: Error while parsing received frame, status=HOST_FATAL_ERROR.
[2024-12-10 11:35:11] error: zh:ember:ezsp: ERROR Transaction failure; status=ASH_ERROR_TIMEOUTS. Last Frame: [FRAME: ID=0:“VERSION” Seq=0 Len=0].
[2024-12-10 11:35:11] error: z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2024-12-10 11:35:11] error: z2m: Failed to start zigbee
[2024-12-10 11:35:11] error: z2m: Check Zigbee2MQTT fails to start | Zigbee2MQTT for possible solutions
[2024-12-10 11:35:11] error: z2m: Exiting…
[2024-12-10 11:35:11] error: z2m: Error: ASH_ERROR_TIMEOUTS

Software :

Chyba nie czytałeś całego wątku, podejrzewałem, że to rozwiązanie może nie działać na MCU SiLabs (sukcesy są potwierdzone tylko na MCU TI) i pewnie nie działa.

AAAA - no to jestem jednak tępy XD
THX

Był błędny link w 1 poście… (opis SLZB-06, a link do SLZB-06M)

natomiast lista przetestowanego i działającego w ten sposób sprzętu w linkowanym artykule jest krótka, ale zawiera tylko modele na chipsetach Texas Instruments

• ZigStar UZG-01
  • HamGeek HMG-01 (ZigStar clone)
  • SMLight SLZB-06

Natomiast wyżej jest potwierdzenie przez @angler, że działa też na SiLabs, ale na innym sprzęcie ZB-GW03 (modowana bramka Tuya), tu jeszcze dodam, że oprogramowanie AIS to inaczej obrandowane firmware dla ESP pochodzące właśnie z SMLight SLZB-06 (taka ciekawostka - nie z SMLight SLZB-06M)

Moje testy były na bramce (Tuya) ZB-GW03 V1.4 z układem EFR32MG21, czyli na tym samym co SLZB-06M. Zatem jest potwierdzenie, że działa z Silicon Labs.

Może masz nieaktualny firmware w tym koordynatorze i pracuje pod starym sterownikiem ezsp, a w konfiguracji podajesz w/g nowej zalecanej:

serial:
    adapter: ember

Twój obrazek zdaje się to potwierdzać.
A poniżej informacja z dokumentacji Z2M:

1 polubienie