Zakładka Energia w HA i brakujące pomiary jak je uwidocznić

tym razem chciałem spróbować skonfigurować sobie zakładkę Energia i na liście encji nie mam wszystkich pomiarów jakie mam u siebie w HA. Są tylko te z mierników które są na tasmocie i to tez tylko te konkretne czyli ENERGY TOTAL i ENERGY TODAY, jak sie domyslam ma to związek z jednostka miary KW KWh prawdopodobnie tylko te są filtrowane i dostępne.
Jak zrobić żebym miał do wybory również inne pomiary z innych mierników ?

Poszukać odpowiedzi na forum?

aż sie boję zapytać :thinking:

Lupka w górnym prawym rogu.

podpowiedzi device_class state_class

wiesz jak to jest jak człowiek cos próbuje robic pierwszy raz to wszystko jest dla niego zagadką i nie wiadomo od czego zacząć

Wiesz jak to jest gdy pytanie padło ze 100x i już wielu poświęciło czas na odpowiedzi?

Zawsze zaczynaj od szukania, później gdy znajdziesz, a są niejasności lub temat się zdezaktualizował podepnij się od niego, jeśli masz coś nowatorskiego do przekazania najwyżej odetniemy nowe posty do nowego wątku…

najgorsze jest to że HA nie jest intuicyjny i nie zawsze wiadomo nawet czego szukać żeby się dowiedzieć, Ty to masz w jednym palcu a dla mnie to jest czarna magia i tylko z pomocą lub wskazówką mogę coś zrobić

Jako stały bywalec forum i starając się pomóc każdemu odnaoszę coraz częściej wrażenie, że użytkownicy mają tendencję do zakładania nowych tematów bez wysiłku poszukania odpowiedzi na forum.
Wyszukanie informacji wcale nie jest trudne nawet po jednym słowie kluczu i nie musi to być zawiła terminologia. Słowo “energia” jest całkiem dobrym przykładem a narzędzia wyszukiwania są moim zdaniem całkiem sprawne. Zwłaszcza, że można używać sortowania i tagów.

Jest za to coraz trudniej znaleźć ten właściwy temat, bo są mnożone i przybywa ich szybko. Tym samym przybywa czytania w poszukiwaniu właściwej odpowiedzi.

no właśnie i już tu widać różnicę, ja nie mam takiego ekranu wyszukiwania jak pokazujesz i szukanie w ten sposób jaki ja mam dostępne jest drogą przez mękę

edit:
dobra uzyskałem to co pokazujesz ale i tak mi to nie pomogło

po kolejnym szukaniu nawet nie wiem co tam wpisać w trafności w etykietach, ręce opadają

tyle co sie dowiedziałem i to nie na tym forum to ponoć coś trzeba utworzyć w pomocniku jakby przerobić/ dostosować encję

Każdy ma:

dobra, już napisałem i doszedłem do tego wyżej, ale i tak mi to nie pomogło bo każdy tam ma innego rodzaju problem

tyle co sie dowiedziałem i to nie na tym forum to ponoć coś trzeba utworzyć w pomocniku jakby przerobić / dostosować encję żeby była widoczna na liście encji Energii, czy tak ?

1 polubienie

Ja czytam zawsze dokumentację HA (w razie czego tłumaczenie na PL), w tym przypadku Understanding Home Energy Management - Home AssistantIntegrating your electricity grid - Home Assistant i tam jest napisane:

Manual integration

If you manually integrate your sensors, for example, using the MQTT or Template integrations: Make sure you set and provide the device_class, state_class, and unit_of_measurement for those sensors.

Tłumaczenie automatyczne:
“Jeśli ręcznie integrujesz czujniki, na przykład za pomocą integracji MQTT lub szablonów, upewnij się, że ustawiłeś i podałeś parametry device_class, state_class i unit_of_measurement dla tych czujników.”

Czyli po mojej integracji z urządzeniem, które liczy energię w atrybutach encji muszą być w/w atrybuty:

wtedy encje można dodać do panelu Energia w HA.
Udzieliłem odpowiedzi ogólniej bo tylko takie ogólne informacje podałeś w poście.

Też kiedyś byłem zielony jak pietruszka w temacie Home Assistanta, też musiałem szukać i sam zdobywać wiedzę na ten temat.

1 polubienie

może mi ktoś wyjaśnić co może być powodem różnicy we wskazaniach na obu obrazkach, generalnie obrazki są inne.
pierwszy to zrzut ekranu z kompa gdzie działa HA a drugi to zrzut ekranu z komórki która się z tą aplikacją łączy poprzez Zerotier one, więc powinno to byc to samo a nie jest.

dla wyjaśnienia podam że np. na zrzucie z komórki są dwie instalacje fotowoltaiczne, natomiast na zrzucie z kompa jest tylko jedna, różnica w zużyciu domu też jest na obu przez co grafika pokazująca przepływ energii pokazuje nieprawdę i też się różni na obu urządzeniach.

dodam jeszcze taką ciekawostkę że na komputerze np. nie mogę wejść w Edycji zakładki Energia w zakładkę poszczególne urządzenia, natomiast poprzez komórkę mogę do niej wejść i dokonać zmian. Zmiany robiłem na komórce parę godzin temu i również uruchamiałem HA od nowa i dalej jest różnica.

tak wygląda to co idzie z fotowoltaiki (dodaję bo ucięło obrazek)

Odśwież przeglądarkę na kompie

1 polubienie

dzięki, faktycznie pomogło :+1:

@szopen, czy to miałeś na myśli:?

tak mam:

state_class: total
source: sensor.dom_16_pomiar_w_total
unit_of_measurement: kWh
icon: mdi:chart-histogram
friendly_name: DOM

a powinno być tak jak tu ?:

device_class: energy
friendly_name: Tasmota lodowka ENERGY Total

a może mi ktoś podpowiedzieć jak wejść do edycji encji ?

chodzi mi o edycję tego wpisu :

source: sensor.dom_16_pomiar_w_total
icon: mdi:chart-histogram
friendly_name: DOM

Czego to jest encja?

przerobiona do zakładki energia dla pomiaru energii