To jest teoretycznie niewspierana opcja, ponieważ plik customize.yaml nie podlega kontroli składni przez zabezpieczenie przeciw uwaleniu HA (więc musisz to robić przytomnie) - generalnie Integracja powinna dostarczać prawidłowo zdefiniowane encje (więc to temat na issue w tej Integracji z której masz tę encję) customize
składnia
jakas.encja:
device_class: energy
ale… zaraz zaraz Ty chyba masz encję z innej encji
chodzi mi o to żeby ten pomiar dodać do zakładki energia tylko że w zakładce energia mi się burzy prawdopodobnie dlatego że brak wpisu device_class: energy dlatego dopytuję
@szopen tak to jest encja zrobiona/przystosowana do zakładki energia żeby była w niej widoczna na liście tej zakładki z innej encji, bo wcześniej tego pomiaru nie było na liście Energia do wyboru
Oczywiście w configuration.yaml jeśli encję tworzysz w trybie YAML
(bądź w zawieranym pliku jeśli jest to zawarte w czymś co wrzucasz przez include i jest w innym pliku wirtualnie włączonym wewnątrz configuration.yaml)
a w customize.yaml tylko na beznadziejne przypadki - jeśli encja jest z integracji w którą nie możesz ingerować.
utworzyłem encję dla zakładki Energia w pomocniku tworząc pomocnika i wybierając encję z listy już istniejących, oczywiście zanaczając tam sumę Reimana i takie tam i powstała nowa encja w pomocniku
ta encja wtedy dopiero pojawia sie na liście encji zakładki Energia możliwych do podstawienia, jednak o ile encje z tasmoty są ok to przy encjach utworzonych z pomocnika jest taki komunikat “Następujące encje nie mają oczekiwanej klasy urządzenia”
więc porównując encje z tasmoty z tymi z pomocnika widzę że brak wpisu device_class: energia
i dlatego zacząłem dociekać, ale czym się bardziej zagłębiam to dochodzę do tego że ten brakujący wpis trzeba dopisać w konfiguration.yaml tam gdzie jest skonfigurowany ten pomiar pierwotnie.
czy mam rację ?
w configuration. yaml man to tak:
- name: DOM 16 pomiar W TOTAL
unit_of_measurement: W
slave: 131
address: 16
input_type: input
data_type: float32
precision: 2
i to z tego pomiaru zrobiłem kolejną encję poprzez pomocnika dla zakładki Energia
jakaśintegracjajaniewiemjaka:
#...
sensors: # tak sobie zgadłem, że to też ominąłeś
#...
- name: DOM 16 pomiar W TOTAL
slave: 131
device_class: power # te opcje musi dopuszczać integracja źródłowa
state_class: measurement
a w tym co pokazałeś post wyżej załączasz jakieś pliki (ich zawartość zostaje wstawiona do wirtualnego odpowiednika configuration.yaml podczas jego interpretacji)
Szkoda, że dopiero teraz informujesz, że chodzilo m.in. o licznik energii a w liczniku energii na 99% masz możliwość odczyty pobranej energii w kWh i tak odczytana encja po prostej konfiguracji w HA (bezpośrednio w integracji Modbus) od razu będzie widoczna w panelu Energia - tak samo mam u siebie. Cały Twój problem mógłby zostać rozwiązany w 5 postach .
no oczywiście że chodziło o licznik energii bo niby jaki inny bym chciał podstawić pod zakładkę Energia ?
tyle tylko że z tego licznika się burzy o :
Następujące encje nie mają oczekiwanej klasy urządzenia:
sensor.pv_5
sensor.pv_4
sensor.dom
czyli wszystkie chodzące po Modbasie,
pomiary podkładane z Tasmoty wstawiają sie bez problemu
Nie chcę dalej Ci udawadniać, że nigdzie wcześniej nie użyłeś slowa “licznik” a do panelu Energia można dodać dowolną encję, z której wynika pomiar kilo Watogodzin.
Bez szczegółów jak np. model licznika, rejestry Modbus tego licznika itd. możemy sie tak “przepychać” niepotrzebnie przez kolejnych kilka postów i nic to nie wniesie do pomocy Tobie.
oczywiście, to wiem i dlatego encję trzeba przerobić przez pomocnika żeby pojawiło się KWh dopiero wtedy jest w zakładce Energia widziana, natomiast ta encja nie spełnia wymagań bo prawdopodobnie jej brakuje wpisu device_class: energia, i cała sprawa jest o to gdzie to można dopisać
a jednak, zanim wpadłem na to że trzeba przerobić przez pomocnika to w zakładce Energii na liście nie było widoczne, więc jak nie trzeba było przerabiać ?
# konfiguracja MODBUS
modbus:
- name: licznik SINOTIMER
type: serial
port: /dev/ttyUSB0
baudrate: 9600
bytesize: 8
method: rtu
parity: E
stopbits: 1
sensors:
- name: SINOTIMER 16 W TOTAL #tu jest coś zwalone z wcięciami
slave: 25
precision: # tu raczej nie powinno być pusto
# ....
jakiś inny sensor gdzie masz zdefiniowany rejestr energii
- name: SINOTIMER xx kWh TOTAL # moim zdaniem wcięcie powinno być co najmniej tak głębokie
unit_of_measurement: kWh
slave: xx
address: xx
device_class: energy # te opcje musi dopuszczać integracja źródłowa, być może można to obecnie ominąć byleby jednostka była jednostką energii, a nie mocy
state_class: total #albo total_increasing
tyle tylko że to jest suma tego co zliczył licznik całościowo a nie zużycie w danym momencie (chwilowe)
bo tu mi się coś zaczyna kłócić, zakładka Energia nie pokazuje prawdy czyli zużycia czy produkcji energii w danym momencie tylko bazuje własnie na zużyciu całościowym