Zakładka Energia w HA i brakujące pomiary jak je uwidocznić

Odróżnij moc od energii…
Nie powiem, że to jest szkoła podstawowa, ale to elementarna wiedza z dziedziny fizyki.

Mocy chwilowej nie zobaczysz w panelu energii, bo to nie jest energia.
Energia to całka mocy w dziedzinie czasu…
Możesz moc wizualizować w podobny sposób jak energię, ale oddzielnie używając rozszerzeń niestandardowych.

no właśnie i tu jest kolejny problem, zakładka Energia pomimo że nie ma produkcji to cały czas pokazuje że produkcja leci więc jest to nieprawda/przekłamanie

To już wina miernika lub falownika (albo integracji, że nie uwzględnia parametru dostępności - availability)

jakkolwiek stawiam na to, że możesz tam mieć też jakieś encje z tyłka wzięte

ani miernik, ani falownik, ja czytam te parametry poprawnie w HA, problem jest w prezentacji tego przez zakładkę Energia na grafice produkcji zyżycia i poboru

zgoda, ale to już temat na inny wątek

to muszą też być wizualizowane poprawnie
stastystyki energii są aktualizowane co godzinę

jeśli chcesz mieć “na żywo” to oglądaj rozkład mocy, a nie energię (bo ona jest całkowana w domenie czasu)

no i tu się zgodzę bo są oba parametry wymagane prze zakładkę Energia czyli device_class i state_class, a u mnie w configuration.yaml tego nie ma i o to cały czas pytam gdzie to mogę dopisać i czy mogę żeby czegoś nie skopać ?

No przecież pokazałem kilka przykładów, masz inki do dokumentacji - przeczytaj i dopasuj klasy, tak by pasowały do charakteru encji!!! uzupełnij klasy urządzeń i będzie działać

W konfiguracji Modbus:

image

Tu:
image

Tylko nie musisz dostosować Wh na kWh.

możesz wrzucić zrzut jak to u Ciebie wygląda graficznie w zakładce Energia ?

Proszę, zużycie energii z 3-fazowego licznika energii, celowo rozbite na pobór energii z trzech faz:

a możesz cały ekran z dystrybucją jeśli masz ?
widzę też że masz rozbite na poszczególne fazy

Tak, bo taką miałem potrzebę/zachciankę:

dzięki wielkie, na ten moment u mnie to wygląda tak i to jest źle, bo pomimo że nie ma produkcji to nadal pokazuje jakby panele nadal produkowały, więc jeszcze muszę nad tym popracować żeby dojść co i jak

edit:
po zastanowieniu może to i dobrze pokazuje ale wychodzi na to że ta prezentacja którą oferuje zakładka Energia jest całościowa z całego dnia a ja oczekiwałem na wskazania rzeczywiste w danej chwili bo to by miało sens a tak nie jest.
W błąd wprowadza prezentacja DUSTYBUCJI która jakby żyje i pokazuje przepływ energii jakby w czasie rzeczywistym, co by sugerowało że to pokazuje w realu a to nieprawda.
np. na grafice dystrybucja produkcja z paneli pokazuje 3,9kWh a to jest suma z całego dnia i jak się patrzy jak panele już nie pracują to na grafice jakby nadal pracowały i to wprowadza w błąd.
Szkoda że nie ma prezentacji w czasie rzeczywistym chwilowej i całościowej z całego dnia oddzielnie.

Zgadza się a to wynika z daty na górze , masz dzisiejszą datę., mozesz podejrzeć inne dni. Wszystko jest poprawnie, po prostu Ty inaczej wyobrażałeś sobie dzialanie tego panelu.

Możesz zbudować to sobie sam albo poszukać innych gotowych paneli energia dla HA.

wiem że to jest z danego dnia, to jakby jedno, każdy dzień jest oddzielnie i to jest ok, ale oczekiwałem że skoro grafika żyje, bo widać przepływającą energię, to pokazuje w rzeczywistości, a tak nie jest.
Pewnie można sobie to zbudować ale to już nie na moje możliwości

Miało by to sens jakby tabelka/wykres Użycie energii pokazywała słupki zużycia tak jak pokazuje obecnie, czyli słupki godzinowe, a grafika Dystrybucja faktyczny przepływ energii w danej chwili, wtedy byłoby ok, a tak to niestety wprowadza w błąd, ktoś tego chyba nie przemyślał.

Musisz zrozumieć że te dane są przekazywane do bazy HA i jakbyś chciał je aktualizować co sekundę to twój sprzęt po godzinie zamienił by się w trupa.
Jak chcesz robić pomiary LIVE to użyj np. Karty custom:sankey-chart z HACS

ja mam pomiary live w HA i Grafanie, tyle że nie poprzez zakładkę Energia, natomiast pobawiłem się zakładką Energia, skoro już jest i myślałem że działa jak napisałem, a nie działa, a wręcz wprowadza w błąd.

bo zwłaszcza to, to jest kompletna bzdura
image
bo to jest produkcja z całego dnia, a nie z danej chwili, jak by się wydawało

Panel energia od samego początku miał za zadanie pokazywanie statystyk i wykresów długookresowych, do pokazywania bieżącego zużycia czy produkcji nie potrzeba panelu energia i obliczania tego, tylko odczytu bieżących danych z encji.

Jeśli chcesz mieć kartę jak powyżej z dystrybucją energii tylko dla bieżącej produkcji czy zużycia to użyj tego: https://github.com/flixlix/power-flow-card-plus

I zanim opiszę się coś jako bzdurę to warto byłoby zapoznać się z oficjalną dokumentacją aby dowiedzieć się jak to działa, wtedy nie trzeba gdybać tylko się wie dlaczego dane rzeczy działają jak działają.

2 Likes

pozwolisz że się nie zgodzę, bo po raz kolejny powtórzę, jeśli zakładka dystrybucja pokazuje graficznie przepływającą energię (obrazek żyje) to samo przez się wskazuje, że jest, a raczej powinien to być obraz pokazujący pomiar rzeczywisty w realu w danym momencie, bo inne pokazywanie nie ma sensu.
Idea autora to jedno, a to co pokazuje to drugie.

żeby bardziej zobrazować, to jak to wytłumaczysz że obrazek nadal pokazuje produkcję z paneli kiedy jest już ciemno i wiadomo że panele nie pracują a “kuleczki” po przewodzie nadal zapierniczają :wink: co sugeruje że jest to na żywo. Bardziej obrazowo się już nie da :smiling_face:

może się i czepiam, ale jak coś ma pokazywać to niech pokazuje dobrze, a nie tłumaczcie że jest ok, bo nie jest i jest to do poprawki.

Przykro mi ale się mylisz, zakładka energia pokazuje użycie czy produkcję w okresie dnia, tygodnia, miesiąca, roku bądź innego dowolnie wybranego okresu. To że kulki sobie chodzą między danymi polami nie znaczy że jest to produkcja bieżąca. :smile:

Przecież ogólnie panel energia nie pokazuje produkcji bieżącej tylko całkowitą z danego dnia, tygodnia itd. Niestety nie rozumiesz zasady działania tego panelu, nie przeczytałeś dokumentacji i masz pretensje.

Zawsze możesz założyć issue na githubie aby twórcy Home Assistant to zmienili, ale gwarantuję że tego nie zrobią i słusznie bo m.in. ja używam tej karty to szybkiego zobrazowania zużycia i produkcji energii w danym dniu. A jak chcesz bieżąco sobie zobrazować to jest karta która to robi więc możesz sobie ją zainstalować i skonfigurować jak chcesz.

2 Likes