Załóżmy, że minus mocy to eksport, plus import.
np.
Start zerowe warunki początkowe.
Odczytujemy -1700W , po zaokrągleniu mamy 1kW, bo przy tej mocy możemy załączyć jedną grzałkę - co robimy.
3.W następnej iteracji licznik powinien zwrócić -700W~~0kW (zaokrąglenie w dół)- nie robimy nic
Jeśli nadal jest pow -1000W to znaczy, że zmieniły się warunki i możemy dodać jeszcze 1kW obciążenia.
i tak dla każdej wartości ujemnej.
Dla wartości dodatnich odczytu (pobór).
dla poprzedniego stanu odczytaliśmy 500W - czyli powinniśmy wyłączyć 1kW (zaokrąglenie w górę)
w kolejnej iteracji powinniśmy otrzymać odczyt z licznika -500W jest zbyt mało aby coś załączyć
Inny przypadek:
Mały załączone -7kW grzałek a odczytujemy +2kW tzn. powinniśmy włączyć 5kW obciążenia.
Układ powinien się zawsze bilansować pomiędzy 0… -999W.
Do tego potrzebne jest sprzężenie zwrotne w postaci fizycznego załączenia grzałki(łek). Jeśli to nie nastąpi w kolejnych iteracjach będzie dokładał kolejne grzałki aż 9kW.
Załącze proces testowy z symulacją odczytów. Musi tylko w głowie pamiętać, że włączona grzałka pomniejszy kolejny odczyt.
Klikają losowo obliczenia będą pływać pomiędzy 0…9 flows (56).json (5,2 KB)
Ok czyli skoro w jednym cyklu wartości dodatnich zdjeliśmy 1000W i w tym czasie wzrosła produkcja o podobną wartość i zamiast -500 otrzymamy 2 , to znów zdejmie 1000W ?
Opisz to na konkretnych wartościach bo trudno mi to poskładać.
…ile pokazuje licznik? ile w tym czasie jest załączonych grzałek?
Pierwszy debug pokazuje sumę mocy obciążenia.
to jest pierwszy cykl koniec
to nie będzie w tym czasie, bo już odczytaliśmy, tylko w następnym.
Konkretny przykład:
Pierwszy odczyt mocy chwilowej -2000 , załączne G1 i G2, kolejny odczyt -2 , bez zmian, następny +2 , G2 = Off , G1 On , kolejny odczyt mocy chwilowej +1 , G1=Off czyli wszytsko Off.
Robię to symulując moc chwilową , bo wiadomo
Dobra chyba sam się trochę zakręciłem , trzeba to sprawdzić w warunkach , gdy będą faktyczne obciążenia i produkcja z PV
Zakładamy, że falownik produkuje równo i pozostałe obciążenie jest stałe
w kolejnych krokach
1.odcz. -2k
1a. G1G2on
2 odcz. 0k ponieważ załączyłeś grzałki - musisz klikąć 0k
2a. nie zmieniasz stanu
jeśli zmieni się produkcja np. wzrośnie o 2k
3 odcz. -2k
3a ponieważ masz już załączone 2k obciążenia uruchomi dodatkowe 2k czyli sumarycznie 4k
Nie pobrałem tego testowego flow , sprawdzałem na input number i pomocnikach - grzałki. Nie jest to miarodajne i jak już napisałem sam się trochę zakręciłem.
Pozdrawiam
PS
Pobawiłem się z tym procesem jeszcze trochę i wyglada bardzo w porządku. Myślę, że śmiało można testować na żywym organiźmie. @maciusiek610 jak chcesz to poniżej wstawiam kosmetycznie uzupełniony flow o jedno zabezpieczenie. Pominąłem sprawdzanie bufora i stan instalacji PV , więc uzupełnij to sobie. Oczywiście cały proces jest autorstwa @RobinI30 i wszelkie uwagi kieruj do niego.
Pozdrawiam flows.json (7,9 KB)
Witam.
Czy to ma być tak zrobione z nodem trigger ??
Ja pozostawię Status PV oraz temp Bufora ponieważ nie chce już ładować powyżej danej temperatury. Układ ładnie się bilansuje. Jak to przerobię na sterowanie przez SSR to będzie git Na razie niech klapie Przekaźnikami
Wykres mocy chwilowej pokazuje jak cały flow fajnie działa. Utrzymuje poniżej zera
A w grzałki poszło jakieś 10 kWh i temp w buforze ( u góry) wzrosła prawie o 10 stopni
Witam. Czy można uzupełnić dany flow o kontrolę napięcia w sieci załączając odpowiednie grzałki ? Problem jest taki że mam za duże napięcie w sieci i falownik się wyłącza po przekroczeniu średniej 10 minutowej 253V ?? Problem występuje na wiosnę i w lecie. Teraz jest ok.
do tej pory miałem prosty flow i to działało.
Jeśli cały czas masz to masz to włączone, to zakłócasz to co zrobiliśmy do tych czas.
Musisz to wyłączyć do czasu, gdy nie rozszerzysz o tą funkcjonalność tego z tematu.
To musi być jeden zależny od wielu czynników proces.
Może masz takie zdarzenie zapisane w historii. Ja nie mam tego problemu to się nie interesowałem. Czas abyś sam coś spróbował wszystkie potrzebne narzędzia już znasz. Na razie bez sterowania grzałek.
Wykorzystałem Twój pierwszy flow do obliczania mocy średniej
Teraz to trzeba jakoś połączyć z Moc w kW. Ale to przekracza moje możliwości i stan wiedzy .