Załączanie grzałek przy nadprodukcji i "przewoltowaniu" pv

I pomogłeś :+1: …nie da się zastosować jednego szablonu do każdej instalacji

Skończyłem :grinning:

flows (58).json (16,6 KB)

Do zrobienia:

• wstawić swoje encje
  • dodać w ha pomocnika OverVoltage typu input_boolean
  • dorobić zabezpieczenia
  • set limit wpisać napięcia dla załączenia i wyłączenia grzałek.

O ile 253V jest bezdyskusyjne, to na wyłączenie zmieniając off_limit powinno się wpłynąć na czas podtrzymania włączenia gdy napięcie się ustabilizuje.

Skróciłbym czas na przewoltowanie np do 9min aby zareagować odpowiednio wcześniej.

Jak widać musisz te parametry dostroić do własnej instalacji.

Rozszerzono tablicę stanów grzałek o ustawienia dla przewoltowania.
Nie można zmieniać kolejności wierszy!!!

// kombinacje dla przewoltowania
    ['off', 'off', 'off', 'off', 'off', 'off'],  //0kW
    ['on', 'off', 'off', 'off', 'off', 'off'],   //L1
    ['off', 'on', 'off', 'off', 'off', 'off'],   //L2
    ['on', 'on', 'off', 'off', 'off', 'off'],   //L1+L2   
    ['off', 'off', 'on', 'off', 'off', 'off'],   //L3   
    ['on', 'off', 'on', 'off', 'off', 'off'],   //L1+L3   
    ['off', 'on', 'on', 'off', 'off', 'off'],   //L2+L3 
    ['on', 'on', 'on', 'off', 'off', 'off'],   //L1+L2+L3  

Do testów - ewentualne błędy się poprawi.

1 polubienie

Czasami napięcie skacze do 255-258.
Raczej 2 minutowe odczyty nie są wystarczajace. Napiecie na falowniku zmienia sie czały czas (plynnie). Falownik raportuje co 2 minuty to nie znaczy ze napiecie jest stale.
W jednym też się nie zgodzę. Nie musi być 10 min napięcie powyżej 253.
Moze byc 8 minut 252 i 2minuty 257.1 i falownik sie wyłaczy bo srednia 10 minutowa przekroczyła 253v.
Wyłaczenia falownika byly bardzo to sporadyczne (zarejstrowalem 2 moze 3 takie sytuacje ze pomimo załaczenia obciążenia falownik się wyłączył).

Robię to samo u kolegi (HA plus licznik oraz grzalki - bo ma taki sam bufor.) U niego napiecie w oststnich dniach (jak bylo słońce) skakało do 260v. A on i sąsiad dokladaja paneli na dachu ;-). Ktoś z sąsiadów ma ewidentnie inną normę).
Tak ze będzie ciekawie.

Witam po dłuższej przerwie.
Część flow odpowiadająca za załączanie grzałek w zależności od mocy chwilowej i produkcji PV działa bardzo dobrze.
Postawiłem u kumpla HA oraz zrobiłem sterowanie grzałkami na takiej samej zasadzie jak u mnie. U niego ważniejszą częścią jest zbijanie napięcia bo jest masakra. Jak były ostatnio słoneczne dni to skakało do 260 V. Oczywiście były wyłączenia falownika. Próbuję dogłębnie zrozumieć ten flow.

flows (24).json (16,8 KB)

Nie do końca mi to działa. U mnie (jestem zaraz przy trafo ) załączenie grzałki 2kW powoduje spadek napięcia 3V . U niego (jest na końcu linii) to jest już 10V.
Jeżeli już układ załączy grzałki to co powoduje ich wyłączenie ?? Czy za to odpowiada Pomocnik OV > off ?? Jeżeli jest przekroczenie limitu napięcia to za nodem Grzałki do wł. mam wartość liczbową np: 11, 12, 13 itd. Ta wartość bierze się pewnie z nodów SetOV1, SetOV2, SetOV3. Tylko jak ta wartość ma wpływ na załączanie odpowiednich grzałek ??
Jeśli np przekroczone jest napięcie na L1 to mamy wartość 11. Załączana jest grzałka G1. Jeśli przekroczone jest napięcie na L1 , L2 to mamy 13 i wtedy załączy grzałkę G1 i G1. Ale jeśli mamy przekroczone napięcie na L3 to też mamy 13 i zamiast obciążyć fazę L3 to włącza grzałki G1 i G1. Poza tym grzałki się nie wyłączają.
Co w tym flow odpowiada za wyłączenie grzałek ??

Pozdrawiam

Bez zrozumienia to Ty guzik poprawisz.

Tak… tylko od początku tam jest błąd i Tobie też to nie powinno działać (pewnie nie masz przekroczenia fazy L3).
SetOV3 powinien ustawiać wartość 4 a nie jak jest wpisane 3.

Prawidłowe wartości są od 10 do 17 liczone jako suma

flow.get('OV1') + flow.get('OV2') + flow.get('OV3') +10

co w wyniku daje numer wiersza tablicy kombinacji " HitMap" - LICZONE OD 0

Wartość wyjściowa 10, gdzie dla wiersza 10 wszystkie wartości są na “off”.
Aby to działało w nodzie Set Limit trzeba ustawić własne wartości limitów.

“Ja tu tylko sprzątam” i nie chcę wracać do dyskusji czy to dobrze czy źle ! - w tej chwili proces wybiera fazę z napięciem maksymalnym i ją śledzi. Nie chcę w głowie testować możliwych przypadków ale takie uproszczenie powinno działać zadowalająco.

1 polubienie

Właśnie się staram to zrozumieć ;-). Już kumam kiedy załączane są grzałki. Po zmianie SetOV3 na wartość 4 jest ok. załączane są odpowiednie grzałki. zmian parametru w nodzie Grzałki do wł. też powoduje wł/wył odpowiedniej grzałki.
Problem pojawia się gdy mamy załączoną jakąś grzałkę a średnia 10 minutowa spadnie poniżej limitu. Powinno być wysłane wartość 10 która wyłączy wszystkie grzałki ale tak się nie dzieje.

Pytanie mam. Za co odpowiada nod Pomocnik OV ??

Ps. U mnie nie na razie wogóle nie ma przekroczenia napięcia. Zacznie się w marcu ;-). tym bardziej że 2 sąsiadów założyło po 10kW.

Odpowiada za to, że przy przekroczeniu woltów wyłącza część od nadprodukcji i steruje tylko od przekroczenia woltów.

Nie dzieje się, bo przerobiłeś po swojemu część od nadprodukcji i praktycznie ją wyłączyłeś.
Pierwotnie to miało działać tak, że po ustaniu przewoltowania, część od nadprodukcji miała sama decytować, które grzałki są włączone.

Ok. Jak to zrobić u kolegi aby działał tylko część od przevoltowania ?? Dla niego załączanie grzałek przy nadprodukcji nie jest potrzebne wręcz niewskazane. On ma fotowoltaikę na starych zasadach więc mu zależy na oddawaniu do sieci (obiera w zimie). Ja mam na nowych zasadach więc zależy mi na wykorzystaniu na maksa produkcji.

Nie dzieje się, bo przerobiłeś po swojemu część od nadprodukcji i praktycznie ją wyłączyłeś.
Pierwotnie to miało działać tak, że po ustaniu przewoltowania, część od nadprodukcji miała sama decytować, które grzałki są włączone.

Ok teraz rozumiem. Ma to sens .U siebie mam cały czas włączone od nadprodukcji więc się grzałki wyłączają. Ale w sezonie letnim (jak wyłączę ogrzewanie podłogowe ) to też bym chciał mieć możliwość tylko aby tylko działało przewoltowanie.

Rusz w końcu głową !

Powinno ale z w/w powodów jest nie podłączone i leci w próżnię. Jak to podłączysz tak samo jak “on”
to będzie się działo.

Ok już działa. Jak podepnę Pomocnik OFF do noda "Grzałki do wł." to fajnie grzałki są wyłączane. I działa tylko część układu (przewoltowanie).
Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.

1 polubienie

Cześć,
A w tym flow Limit OFF? nie ma przypadkiem błędu, bo o ile w limit ON? jest jeżeli payload == onlimit to się załącza, a w limit off jest payload == off.limit, a tu nigdy nie będzie równe bo node wcześniej wylicza średnią, zmieniłem na <= i się wyłącza, no chyba że ja coś źle rozumuje

1 polubienie