Opisze tu moje doświadczenia z tą tanią żarówką smart
Za cenę około 30 zł można kupić tutaj swoją pierwszą smart żarówkę. Jest nią tak jak pisze w tytule pozycja Polux A65 - Smart żarówka WiFi, która ma możliwość regulacji pełnej gamy kolorystycznej (RGB), temperatury barwy światła (2700K-6500K) oraz intensywności świecenia.
Aby jednak móc ją w pełni zintegrować z Home Asystentem trzeba na początku zmienić jej oprogramowanie na Tasmota poprzez sieć WiFi - bez dodatkowych urządzeń. Wystarczy jakiś komputer wyposażony w kartę WiFi z Linuksem i zainstalowanym tuya-convert, lub Windows z VMware i obrazem linuksa. Na to jak to zrobić jest kilka tutoriali na YT.
Jeśli ktoś się zdecyduje na zmianę oprogramowania układowego żarówki w jej ESP8266 na Tasmota, to musi się liczyć z utratą gwarancji na żarówkę. Można to wykonać poprzez WiFi tylko wtedy, gdy jeszcze nie połączyło się żarówki do aplikacji Tuya - żarówka po włączeniu do zasilania po chwili szybko miga.
Ja ostatecznie podłączyłem do swojego RP 3B+ nowego sticka z dedykowanym systemem zgodnie z instrukcjami na tym filmie - (podziękowania dla @Michał za link)
Po wgraniu Tasmoty chciałem użyć wbudowanego mechanizmu aktualizacji oprogramowania i to był błąd - żarówka umarła, brak z nią jakiegokolwiek kontaktu poprzez WiFi - nie rozgłasza również swojej sieci.
EDIT: miałem się zabrać za rozbieranie żarówki by ją przez kabel ożywić i zostawiłem przez ponad 3 minuty podłączoną do zasilania (dzieciaki mnie odciągnęły) Po powrocie ku mojemu zaskoczeniu migała, po sprawdzeniu dostępnych sieci WiFi rozgłaszała swoją sieć. Po połączeniu miała wgraną najnowszą wersję Tasmoty - nie aktualne poniżej.
TAKŻE NIE KOŻYSTAJCIE W TEJ ŻARÓWCE Z OPCJI:
Żarówka obecnie czeka na chwile wolnego kiedy ją rozkręcę i dokleję do tego wątku jak ją sflashować przez kabel.
Druga którą kupiłem już nie aktualizowałem, połączyłem ją z Mosquitto broker’em i wszystko było ładnie pięknie do momentu kiedy w okolicy nie zabrakło prądu
Dzieci się nią bawiły w lewo i w prawo, robiły jej testy “sprawnościowe” przez kilka godzin dziennie - dala rade, ale awarie zasilania już nie.
— EDIT:
Za namową forumowiczów dokonałem upgradu oprogramowania Tasmoty w żarówce do obecnie najnowszej wersji 8.5.0, teraz omawiany efekt resetu zniknął. Żarówka po odłączeniu od zasilania pamięta swoje ustawienia po ponownym przywróceniu zasilania.
EDIT: DOTYCZY Tasmota v:8.1.0.2
Dla ciekawości zrobiłem kilka testów i okazało się że żarówka trzyma ustawienia tylko do momentu odłączenia zasilania. Po każdym fizycznym odłączeniu od prądu się resetuje do ustawień fabrycznych - Tasmoty.
ZALETY:
- niska cena
- duży zasięg WiFi (Strop + dwie ściany działowe) - bez problemu z łącznością
- stabilna praca
- sterowanie MQTT
WADY:
- nie znalazłem