Od niedawna posiadam bramkę ESP-POE-MM-v1.0, która na pokładzie ma BLE i Zigbee, Bluetooth śmiga, Zigbee niby też, jednak nie jestem w stanie odczytać atrybutów i wywołać żadnego polecenia.
Przy próbie odczytu chociażby wersji firmware dostaję błąd:
w logach:
Traceback (most recent call last):
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/websocket_api/decorators.py”, line 26, in _handle_async_response
await func(hass, connection, msg)
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/zha/websocket_api.py”, line 827, in websocket_read_zigbee_cluster_attributes
success, failure = await cluster.read_attributes(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/zcl/init.py”, line 524, in read_attributes
result = await self.read_attributes_raw(to_read, manufacturer=manufacturer)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/zcl/init.py”, line 377, in request
return await self._endpoint.request(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/endpoint.py”, line 253, in request
return await self.device.request(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/device.py”, line 299, in request
await self._application.request(
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/application.py”, line 825, in request
await self.send_packet(
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy_znp/zigbee/application.py”, line 1100, in send_packet
raise DeliveryError(
zigpy.exceptions.DeliveryError: Request failed after 5 attempts: <Status.MAC_NO_ACK: 233>
Próbuję dodać, a moze bardziej używać przyciski z Ikea (on/off i przycisk skrótu).
Niestety encje stają się niedostępne po dodaniu:
Szukajać po forum Home Assistant znalazłem informację, że aktualizacja firmware moze pomóc, jednak przy próbie wywołania aktualizacji wg opisu OTA Device Firmware Updates · zigpy/zigpy Wiki · GitHub (mam wpisy w configuration.yaml) dostaję następujący błąd:
a w logach:
Traceback (most recent call last):
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/websocket_api/commands.py”, line 238, in handle_call_service
response = await hass.services.async_call(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/core.py”, line 2067, in async_call
response_data = await coro
^^^^^^^^^^
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/core.py”, line 2104, in _execute_service
return await target(service_call)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/service.py”, line 986, in admin_handler
await result
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/zha/websocket_api.py”, line 1361, in issue_zigbee_cluster_command
await zha_device.issue_cluster_command(
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/zha/core/device.py”, line 820, in issue_cluster_command
response = await getattr(cluster, commands[command].name)(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/zcl/init.py”, line 411, in reply
return await self._endpoint.reply(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/endpoint.py”, line 278, in reply
return await self.device.reply(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/device.py”, line 474, in reply
return await self.request(
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/device.py”, line 299, in request
await self._application.request(
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy/application.py”, line 825, in request
await self.send_packet(
File “/usr/local/lib/python3.11/site-packages/zigpy_znp/zigbee/application.py”, line 1100, in send_packet
raise DeliveryError(
zigpy.exceptions.DeliveryError: Request failed after 5 attempts: <Status.NWK_NO_ROUTE: 205>
używam ZHA, czytałem o Zigbee2MQTT i zastanawiam się czy przejście na Z2M coś zmieni.
Czy ktoś miał/ma podobne problemy?
Testowem różną odległość przycisków od bramki, od kilku metrów, do przycisku leżącego tuż obok, dodawałem i usuwałem je kilkukrotnie, niestety bez zmian.
Przy rekonfiguracji dostaję taki rezultat:
Co może być przyczyną ew problemów? Czy muszę coś zmienić w ustawianiach ZHA? Czy winą są przyciski IKEA? Testowałem również przyciski MOES, tu również problemy z odczytem atrybutów.