Witam.
Mam taki problem. Mam dodatek Zigbee2mqtt oraz koordynator Zigbee2MQTT CC2531 z anteną.
Dotychczas miałem podpięte czujnik zalania, przekaźnik 3CH, pilot Aqara i jest ok. Mam problem z gniazdkami. Zakupiłem Aqara [SP-EUC01]. Zigbee2mqtt poprawnie rozpoznaje. Prawie wszystkie opcje dostępne ale w Brokerze MQTT nie mam już tych encji. Najbardziej brakuje switch On/OFF.
Dla testu uruchomiłem ZHA i tam encje są poprawne. Taki sam problem mam z drugim gniazdkiem BW-SHP13 BlitzWolf. Przed zakupem sprawdzałem na stronie zigbee2mqtt supported devices oba gniazdka są wspierane.
Poza tym np Aqara w zigbee2mqtt poprawnie podaje chwilowe zużycie a już ZHA nie raportuje. Cały czas jest 0.
Miał ktoś podobny problem ?? Czy zmiana koordynatora może wpłynąć na poprawę ??
Pozdrawiam
Trochę mylisz, to co nazywasz brockerem to efekt końcowy autowykrywania.
Aby sprawdzić czy urządzenie coś publikuje dodaj MQTTExplorer, zobaczysz czy się coś pojawia.
Wtedy trzeba ręcznie utworzyć encje mqtt.
Z tego co opisałeś to jest raczej problem z discovery.
Ja bym spróbował jeszcze raz dodać to gniazdko i w czasie dodawania (przeprowadzania wywiadu) załączał i wyłączał kilkukrotnie przyciskiem (on/off). U mnie dodaje poprawnie.
Na koniec po dodaniu można te domyślnie zamknięte włączyć.
U mnie nie raportuje chwilowego natężenia prądu (A) jest zawsze “0”.
Moim zdaniem to nie “wina” koordynatora" a raczej wersji oprogramowania. U mnie np. jest “stara” wersja a OTA nie widzi nowej.
Ja bym spróbował jeszcze raz dodać to gniazdko i w czasie dodawania (przeprowadzania wywiadu) załączał i wyłączał kilkukrotnie przyciskiem (on/off). U mnie dodaje poprawnie.