Raczkując z HA udało mi się połączyć po MQTT moje urządzenia z Supli. Dzisiaj próbowałem podłączyć przez MQTT inny moduł (Sonoff z AFE) i niestety utknąłem. W logach widać, że urządzenie próbuje połączyć się z brokerem:
Wydaje mi się, że problemem jest hasło, którego zostało przydzielone przy tworzeniu i konfiguracji brokera (ciąg losowych liter i cyfr), a którego ze względu na długość nie mogę przekopiować do konfiguracji urządzenia. Przy próbie jego zmiany dostaję informację o błędzie połączenia, jak poniżej i hasło powraca do pierwotnego:
Dodałem w konfiguracji dane logowania, ale nawet po restarcie hasło zostaje bez zmian:
Proszę o podpowiedź jak zmienić hasło i czy błąd połączenia przy zmianie w “re-configure” jest normalny? Dzięki z góry!
Po pierwsze nie używaj nazwy użytkownika “homeassistant” która jest “zarezerwowana” dla HA.
Po drugie napisz jakie czynności wykonałeś konfigurując mqtt.
A w urządzeniu z AFE mam taką konfigurację (nazwa użytkownika również zmieniona w konfigu Mosquitto na mqttHA):
Natomiast nawet po restarcie w config->integracje->mosquitto-> re-configure widnieje cały czas nazwa użytkownika homeassistant i to długie losowe hasło…
Krok do przodu, udało się zmienić hasło i nazwę użytkownika - dzięki wielkie! Jedyna różnica u mnie w configu to customize ze statusem active, bo wymaga tego integracja z cloudem Supla.
Edit: 05.01.2022
Piszę, gdyby inny żółtodziób jak ja miał podobny problem wykonanie tego, co podpowiedział @rafkan zadziałało - musiałem tylko w całym poleceniu podać usera i password, jak poniżej po -u i -P:
Witam, chciałbym zwiększyć ilość klientów dla brokera. Domyślnie ustawienie 2 połączenia. U wujka Goo znalazłem ten opis Quick Guide to The Mosquitto.conf File With Examples (steves-internet-guide.com). Wynika z niego że powinienem ustawić parametr “max_connections:” w części “Sieć - Per Listener Settings” ale nie ma tam edytora yaml. Pomoże ktoś jak ustawić ten parametr.
A z czego to wywnioskowałeś? Zalogowałem się do dockera addon_core_mosquitto (używam wersji Add-on version: 11.0.1) i w pliku konfiguracyjnym nie ma ustawionej opcji max_connections czyli wartością jest default czyli unlimited :
# The maximum number of client connections to allow. This is
# a per listener setting.
# Default is -1, which means unlimited connections.
# Note that other process limits mean that unlimited connections
# are not really possible. Typically the default maximum number of
# connections possible is around 1024.
#max_connections -1
@Mariusz_Kuciński a w jaki sposób masz zainstalowanego Mosquitto broker? Jako add-on? W jakiej wersji 6.0.X? W domyślnej instalacji nie żadnego ograniczenia:
Instalacja, jako add-on. Wersja 6.0.1. Obecnie nie aktualizuję HA i add-on, ponieważ korzystam z GPIO maliny a od zapomniałem, której wersji obsługa została wycofana. Muszę tak zostawić póki nie przejdę z obsługo GPIO na Arduino.
Zrobiłem kilka testów u siebie i ten parametr nie ma nic wspolnego z max_connections, oto przykład:
BTW. Nie musisz przechodzić, są już alternatywne dodatki HACS, które robią to samo co wcześniejsza oficjalna integracja HA, np. GitHub - thecode/ha-rpi_gpio: Home Assistant Raspberry Pi GPIO Integration (ale proszę nie poruszajmy tego tematu dalej w tym wątku) tak więc możesz dalej pozostać na RPi.