Co do position: "{{ state_attr('cover.zaluzje_tuya', 'current_position') + 20 }}"
Wartość jest pobierana z atrybutu encji a następnie dodana wartość “20”
Jeśli wstawisz atrybut odczytu temperatury w pokoju i pomnożysz x2 to żaluzja otworzy się do wartości np.( 21 (stopni) x 2 ) czyli otwarcie będzie 42%
/
Co do kodu:
3 odwrotne apostrofy (początek kodu)
wpisanie kodu
3 odwrotne apostrofy (zamknięcie kodu)
Wielkie dzięki po raz kolejny!
Jeśli chciałbym dodatkowo zrobić przycisk by rolety ustawiły się w wybranych pozycjach “na sztywno” np. jedna na 40%, druga na 50 a trzecia na 60 to mogę to zrobić osobny skrypt i sekwencję analogicznie z tym że:
position: “{ state_attr(‘cover.zaluzje_tuya’, 40) }”
i dalej 50 i 60? Zadziała to czy źle to rozumuję?
Jeszcze pytanko bo Admin chyba już któryś raz edytował mój wpis… Jak się wkleja czy formatuje kod by wyglądał tak jak u Ciebie?
Zajrzyj (edytując) w swoje podedytowane posty - ta magia to osobne linie przed i za fragmentem kodu, a zawierające po 3 odwrotne apostrofy.
To tzw. znaczniki kodu, tu działa Markdown
Od biedy można też użyć BBCode (to dla starych forumowych wyjadaczy - zgodność ze znacznikami stosowanymi od wieków)
Można też użyć znaczników HTML.
ALE
Zalecam Markdown, on działa też na githubie i na wszystkich innych forach bazujących na Discourse (w tym oficjalnym forum HA czy forum AIS).
Czy takie coś mogę też wykorzystać do opóźnienia włączenia światła? Obecnie mam tak, że ma się nie zapalać gdy słońce jest powyżej horyzontu ale wtedy jest jeszcze szaro więc fajnie byłoby ten czas wydłużyć z automatu o godzinkę.
To chyba jeszcze nie mój poziom umiejętności ale miałem dziś chwilkę i znalazłem coś takiego jak poniżej - zamiast sun above/below horizon.
Wydłużyłem “noc” o godzinkę rano i godzinkę wieczorem i chyba działa.
Rolety śmigają jak należy:) Podnoszenie/opuszczanie o 10% też działa.
Zastanawia mnie tylko dlaczego w niektórych roletach position wygląda inaczej niż w innych. Wpisywałem to samo w jednej linii a później gdy wszedłem pojawiła się “>-” przed “formułą” i rozdzieliła się na trzy linijki. Żadnych reguł się nie doszukałem a przykład poniżej.
>- to skrót oznaczający "folded style" lub "składany styl". W praktyce, umożliwia to zachowanie wielu białych znaków (np. spacji) w tekście, ale jednocześnie eliminuje puste linie, co może poprawić czytelność kodu
zmieniając tylko roletę a po zapisaniu i wejściu w tą automatyzację ponownie niektóre rolety były tak jak wkleiłem a inne bez cudzysłowów i w trzech liniach. Niby wszystko działa ale zastanawiam się czy to jest ok czy coś tu jednak nie gra.
Panowie z góry przepraszam za pytanie laika. Przygodę z HA zacząłem w środę w piątek napotkałem problem odwróconych przycisków rolet. Wkleiłem kod z posta do configuration.yaml wstawiłem nazwe swojej rolety we wszytskie entity_id. Kod wygląda jak na obrazku. Tutaj chyba wszytsko ok. Ale tutaj próbwałem wielu rzeczy reset HA, probowalem szukać “Żaluzja korekta”, zaluzja_korekta nie ma. Nie mam pojecia jak powołać byt Żaluzja korekta do życia. Zmiany do pierwotnej rolety si enie wprowadziły
Powinna pojawić się nowa encja “Żaluzja korekta” jeśli jej nie ma to odśwież przeglądarkę przez np. shift+F5.
Jeśli masz Tuya - to w ustawieniach rolety (na telefonie) jest dostępna opcja odwrócenia działania.
Jeśli nadal jest problem - pokaż stant i atrybuty z Narzędzia deweloperskie> Stan
Dodam jeszcze od siebie bo przerabiałem ten temat, że kod działa tak jak powinien ale u mnie na niektórych przełącznikach roleta na pół sekundy zawsze “szła” w przeciwnym kierunku niż powinna a później dopiero we właściwym. Było to trochę irytujące ale dało się żyć. Podłączenie tych jak i innych przełączników przez integrację Local Tuya rozwiązało problem od początku do końca a ten kod nie jest już wtedy potrzebny bo tam działa od razu prawidłowo.
Witam, czy ktoś podpowie jak dlaczego (korekta działa dobrze) jak dodałem 10 rolet otwierając jedna - wszystkie 10 strzałek pokazuje stan otwarte i tak samo przy zamknięciu … w realu jedne są otwarte inne zatknięte. Stan jednej przenoszony jest na wszystkie. Nie mam grupy
rolety tuya, w apce chodzą ok, w HA odwrotnie, korekta działa (odwróciła) tylko strzałki (ikony w HA) chodzą wspólnie, jedną ruszam ikony wszystkich się zmieniają, tylko ikony, stany faktyczne zostają bez zmian
Jak podstawiam te z tuya działają prawidłowo ale i ikony strzałek działają prawidłowo
W drugiej żaluzji “korekta11” masz position_template z salonu a entity z kuchni. Może masz więcej tego typu błędów w całości i to jest przyczyną?
Miałem ten sam problem z odwróconym działaniem rolet z Tuya. Ten kod to odwrócił ale później podpiąłem rolety pod localtuya i tam działa to prawidłowo bez korekty.
ok już sprawdzam, dziękuję za pomoc
edit: Działa ok, moje gapiostwo, przyznaje ze zaczynam z HA bo domoticz już mnie trochę znudził. Szkoda tylko że w HA jest sporoo trudniej i skomplikowanie