Aktualizacja danych karty TERMOSTAT

Witam

Mam pytanie w jakim miejscu szukać ustawień karty TERMOSTAT,
nie mogę tego zlokalizować a chodzi mi o:
ustawienie min i max temperatury dla suwaka od 18 do 25 bo defaultowo tam jest zakres od 10 do 38 czyli tzw. ustawienia dla climate, gdzie te atrybuty się znajdują aby je wyedytować w pliku configuration.yaml ich nie widzę ?

dzięki za podpowiedź

Zmiana zakresu termostatu:

Odczytujesz jakie masz atrybuty (nazwy)

Następnie w customize.yaml dokonaj wpisu

climate.kuchnia_podloga_tuya:
  min_temp: 16
  max_temp: 25

Po takim “dostosowaniu” Twój termostat zmieni zakres działania ( od 16 do 25)

Oczywiście dane do podmiany, na takie jakie masz HA i takie jakie chcesz uzyskać

/
Jeśli nie masz customize.yaml możesz dokonać wpisu w configuration.yaml
Tak powinien wyglądać wpis ( homeassistant: już jest a pod nim dodajesz customize: - wcięcia są ważne)

homeassistant:
  customize:
    climate.nazwa_twojego_termostatu:
      min_temp: 18
      max_temp: 25

Dzięki - udało się to ogarnąć, zaczynam zabawę z HA i nie wszystko jeszcze do końca “kumam” , faktycznie nie miałem tego pliku customize.yaml czy np. zamiast
wszystko wpisywać w configuration.yaml nie lepiej byłoby zrobić plik np. termostaty.yaml i się odwołać do niego z pliku configuration.yaml dla porządku, jeśli TAK to jak to mogę zrobić z poziomu pliku configuration.yaml i jaka powinna być struktura pliku termostaty.yaml ? Dzięki za pomoc

Nie możesz tworzyć dowolnych wpisów w pliku konfiguracji HA. Nie ma takiego pojęcia w HA jak termostaty.yaml. Jest integracja generic_thermostat i ona pozwala poprzez odpowiedni wpis (przedstawiony w dokumentacji) na tworzenie bytu w HA w postaci termostatu. Jeśli nie robiłeś tego wcześniej sam w configuration.yaml, to prawdopodobnie Twój termostat w HA powstał na bazie innej integracji, ale tej informacji nie podajesz. Termostary, switch’e, i inne urządzenia w HA mogą powstawać na bazie integracji z różnych źródeł. Opcja customize.yaml pozwala jedynie na własne zmiany w wąskim zakresie. Jeśli ten przedmiotowy termostat pochodzi z jakieś integracji, to ona powinna dawać możliwości zmiany ustawień dla urządzenia poprzez GUI.

Przykład z dokumentacji|:

climate:
  - platform: generic_thermostat
    name: Study
    heater: switch.study_heater
    target_sensor: sensor.study_temperature
    min_temp: 15
    max_temp: 21
    ac_mode: false
    target_temp: 17
    cold_tolerance: 0.3
    hot_tolerance: 0
    min_cycle_duration:
      seconds: 5
    keep_alive:
      minutes: 3
    initial_hvac_mode: "off"
    away_temp: 16
    precision: 0.1

Bardzo Wam dziękuje za pomoc, wiele mi się wyjaśniło :+1:

Jeden problem z jakim jeszcze walczę to nie mogę wyświetlić wartości zadanej czyli takiej jaką chcę ustawić z dokładnością do 0,1 po przecinku, w trakcie ustawiania widzę np. że ustawiam temperaturę na 21,3 a jak włączę podgląd w Dashboard to wyświetla mi np. 21 jedynie jak ustawię 21,5 to widzę 21,5. Krok atrybutem target_temp_step: 0.1 udało mi się ustawić dla ustawienia, ale jest problem z wyświetleniem tej ustawionej wartości po przecinku

Jeszcze raz dzięki za pomoc

Gdybyś zdradził tajemnicę jaki to termostat, z jakiej integracji pochodzi, to może zmalałoby się rozwiązanie, a przynajmniej odpowiedź co można z tym zrobić.

Witam za pomiar temperatury odpowiada przycisk BERKER B.IQ KNX integracje całego sterowania oświetleniem z bramką 1HOME (1Home-KNX-Bridge) zrobiłem poprzez integrację HomeKit , które rozpoznało mi tą bramkę, ogólnie sterowanie oświetleniem mi działą, rolety również aczkolowiek to jest do dopracowania teraz walczę z ustawianiem temperatury
i mam problem z tym jak pisałem powyżej