Aktualizacja Zigbee2MQTT do wersji 1.23.0-1

Wprowadza ona sporo poprawek, które powinny rozwiązać wiele ostatnio raportowanych problemów z z2m

1 Like

Czt ktoś tez ma taki problem z Zigbee aktualnie? Mam conbee II, niestety nie portafie powiedzieć po czym problem się zaczął, ale trwa od jakiś 2 tygodni, część urządzeń nie działa i są to głównie routery. Wszystko co bateryjne działa. Robilem przedwczoraj dużą aktualizację HA (ostatnio aktualizowalem jakos we wrzeniu) jak problem sie zaczął okazjonalnie cos nie działało, tak jak wgralem wersje 12.10 wszystkie routery zigbee przestaly działać.

Restarty HA, Z2m, maszyny wirtualnej nic nie pomagają. Awarie Conbee wykluczam, bo jednak część urządzeń dziala.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dwa dni temu walczyłem Z2m, po wgraniu nowej wersji domagał się “adaptera”
Restarty nie pomogły, zrobiłem przywrócenie systemu działał poprawnie.
Odłączyłem conbee II z USB na kilkanaście sekund, zrobiłem aktualizacje HA (działał) + aktualizacje Z2m :grinning:
Może odłącz na chwilę conbee i restart HA

Niestety nie pomoglo, ale dziękuję za odpowiedź!

Dalej nie poprawiona mapa urządzeń zigbee która pokazuje lqi = 0 dla wielu urządzeń dla których te wartości w danych urządzeniach > 0

Witam szanowne grono.
Chciałbym dzisiaj pójść na łatwiznę i poprosić, aby ktoś poprowadził za rączkę krok po kroku jak poradzić sobie z aktualizacją z2m do najnowszej wersji. O ile się orientuję 1.23
Moje aktualizacje zatrzymały się na 1.18.1-1, wiem, że trrzeba podmienić repozytorium ale nie poszło mi.
Osttnio wykonałem to tak, że wyłączyłem addon z2m, dodałem nowe repozytorium, zainstalowałem. Skończyło się to utratą wszystkich urządzeń.
Idzie to wyonać bezboleśnie?

Dodam, że teraz mam dwa dodatki w supervisor. zigbee2mqtt gdzie są wszytkie sprzęty oraz zigbee2mqttassistant - nie wiem skąd się pojawił ale o początki nic w nim nie ma. niby uruchomiony a nic tam nie ma, nie wiem czy potrzebne to w ogóle.
Pomożecie??

Działam na malinie 2B+ (wiem że zabytek ale daje radę)

Szukałeś na forum czy nie ma takiej “instrukcji”?

tak, nie znalazłem takej krok po kroku. A to co próbowałem kończy się całkowitą porażką i uratą urządzeń na zigbee

Aktualizacja zigbee2mqtt - #4 przez Slawas może to ci pomoże mi się udało zaktualizować tak jak radzi Slawas

1 Like

Dokładnie tak zrobiłem,
Nie zadziałało,
Przywrócę system i spróbuję jeszcze raz.

Zwróć uwagę na lokalizację plików konfiguracyjnych. W nowych wersjach jest inna niż ta z której korzystasz

no tak, zwróciłem. zienilem config na ten z poprzedniej wersji. To wystarczy? czy muszę coś jeszcze pozamieniać?

Jeśli zrobisz tak jak jest opisane w temacie który wskazał @Darek00 będzie działać.

Postępy takie, że przywróciłem backupa z wczoraj.
O dziwo wersja z2m została 1.23 (backup był na 1.18) ale pojawiły się urządzenia. Tyle, ze nie działają żadne żarówki. w sumie tak chyba żedne rutery. Czujniki i wlaczniki na baterie działają. Zauważyłem też, że dioda na CC2531 (tak wiem, to zło ale na razie musi zostać) po starcie systemu zaswieca się na 2 sekundy po czym gaśnie. Dotąd świeciła cały czas

W temacie tego koordynatora nie pomogę bo nie używam ale prześledź zmiany w wersjach z2m, może znajdziesz rozwiązanie tego problemu:

1 Like

O tym decyduje ten parametr w konfiguracji Z2M:

serial:
  disable_led: true
1 Like

u super wiedzieć. Właściwie bez leda chyba jakoś lepiej :stuck_out_tongue:

Wszystko ruszyło, nie wiem dlaczego tak, ale zaczęły działać wszystkie rutery po wykręceniu na moment jednej żarówki, może przypadek, może nie… Ważne, że w końcu działa nowa wersja i obsługuje nowe żarówki io Ikea

U mnie poszła aktualizacja w taki sposób.
Wyłączałem wersję 1.18.1-1 (nie odinstalowałem).
Dodałem nową wersję z git-a.
Uruchomiłem i działa. Konfiguracja się przeniosła, wszystko jest jak było na wersji 1.18.1-1.
Teraz mam obawy aby odinstalować wersję 1.18.1-1. Ale jest wyłączona i nie bardzo mi to przeszkadza.

Jeśli masz obawy, zrób pełny backup, a potem usuń ten stary addon.

Kiedyś coś kombinowałem i musiałem odtwarzać dane z backupu.
Konfiguracja itp. została przywrócona. Natomiast nie zostały przywrócone dane historyczne z czujników. Dlatego taka niechęć do tego “eksperymentu”.