Tak naprawdę to szukam alternatywy tego licznika bo mam go dodać do HA ale nie tam gdzie mieszkam czy np: wkładka z Allegro Apator DN15 będzie miała ten sam protokół komunikacyjny chciałbym to w domu przećwiczyć.
Może ustal najpierw realne szczegóły techniczne, bo w tym co piszesz niewiele się zgadza.
Apator APT-O3A-3 to NIE jest licznik tylko model nakładki (dedykowanej dla liczników : JS 6,3 Master+, JS 10 Master+, JS 10-G1¼
Master+, JS 16 Master+, JS 6,3 Master C+, JS 10 Master C+, JS 10-G1¼ Master C+, JS 16 Master C+
(za folderem reklamowym)
Natomiast to jest licznik, ale się słowem nie zająknąłeś jaką ma nakładkę.
Są wersje tego licznika dostosowane do nakładek ze sprzęgiem optycznym, a są i takie, gdzie ni hu hu, nie założysz żadnej nakładki (i pozostaje wtedy ai-on-the-edge).
W wątku, na który się powołujesz ktoś chciał rozkodować telegramy na poziomie ESPHome (nie wiem czy wtedy to było możliwe, dziś też możesz się naciąć), ale znając klucz szyfrowania można zdekodować zainstalowanym lokalnie serwerem wmbusmeters niezależnie od tego czy komponent dla ESPHome ma do danego modelu nakładki driver czy nie.
Skompilowało mi się “coś” na liligo T3 1.6.1, ale jest cisza, może bateria w liczniku padła, ponieważ jest w studzience, albo mój vibe kod jest do kitu.
Jeśli nie dysponujesz sprawdzonym i działającym sprzętem którym odbierasz jakiekolwiek telegramy (nie muszą koniecznie być z tej nakładki, bo ma być jakakolwiek weryfikacja, że to DIY działa), to nie ma o czym mówić…
W tej sytuacji mamy za dużo niewiadomych.
Głupio to zabrzmi, ale Lily z Meshcore / Meshtastic działa super mam też Xiao ESP32-S3 + Wio-SX1262. Mi chodziło czy może ktoś ma jakieś doświadczenia z APT-O3A-3 i bo nie widzę tego w sprzedaży i czy kupując np: https://allegro.pl/oferta/modul-radiowy-nowy-apator-at-wmbus-16-2-nakladka-radiowa-nowa-17837016036 będzie "ten "sam sposób komunikacji. A może ma ktoś pożyczyć Mam tez cc1101 tylko nie mam z czym tego przetestować.
Kupujący ma prawo zwrotu, bez podawania przyczyny. Czyli masz na testy 14 dni.
O tym modelu nakładki możesz odszukać informacje na forum, jest na ten model tag at-wmbus-16-2
Te nakładki Apator, bywają zaprogramowanie różnie, często nadają w wybranych godzinach i dniach (pn-pt). Czasem stan baterii jest na wyczerpaniu. Innymi słowy loteria.
Nie zawsze jest potrzebna nakładka radiowa, czasem wystarczy np. czujnik indukcyjny. Wszystko zależy od modelu wodomierza.
Dalej nie wiemy jaki masz model licznika (wodomierza). Ten klucz i ID to ktoś chce podać sprzedając nakładkę na wodomierz?. Nakładkę chcesz kupić nie wiedząc czy będzie pasować do twojego wodomierza? Najpierw musisz wiedzieć jaki masz licznik, a dopiero do niego dobrać nakładkę. To już dokładnie opisał @szopen powyżej. Są w użyciu wodomierze, na które nie ma żadnych nakładek radiowych.
Nakładkę chciałem kupić do testów w domu tylko. Kod do APT-O3A-3 ( Nakładka radiowa do wodomierza APT-03A) który jest 90km ode mnie, mamy od wsparcia Apator. Dobra kupię ten 162 i pobawię się w chacie, to majątku nie kosztuje.
Daj linka do tego modelu wodomierza - jestem jak niewierny Tomasz, bo gadasz w kółko jak katarynka. Apator moim zdaniem nie ma w ofercie takiego modelu wodomierza, a wiele serii wodomierzy, które wskazałem wyżej są dla przepływów jakbyś chciał całe osiedle opomiarować albo zakład przemysłowy…
Fajnie, ale mylisz pojęcia - to co pokazałeś NIE jest wodomierzem, to jest TYLKO nakładka radiowa ma wodomierz.
A wiadomości mam 2 - dobrą i złą.
Dobra, to fakt, że teraz to zaczyna brzmieć prawdopodobnie, że potrzebujesz dokładnie tej nakładki.
I zła - prawdopodobieństwo, że ktoś już jej używał w połączeniu z rozwiązaniem, które planujesz jest w zasadzie zerowe, ciąg dalszy jest równie zły - jest też prawdopodobne, że będziesz musiał sobie napisać dla niej “sterownik” (dekoder dla wmbusmeters) na podstawie dokumentacji producenta (o ile jakąś masz). Oczywiście jest szansa, że się uda na jakimś innym, ale tego bez sprzętu w rękach (a konkretniej na liczniku) nie sprawdzisz.
Chodzi mi o to, że mówisz o wodomierzu, a pokazujesz folder reklamowy nakładki, który chyba sam wstawiałem gdzieś wyżej, przy okazji listy kompatybilnych wodomierzy z tą nakładką… (seria JS Master itp.)
No to niech tam pójdzie ktoś kto ma dostęp i ustali, czy będziesz miał kompatybilne nakładkę i wodomierz.
Nakładka bez wodomierza raczej nie będzie działać.