szopen
21 Styczeń 2025 19:24
67
Też spotkałem się z zakłóceniami które resetowały esp32, ale od cewki 230 VAC stycznika (nawet bez obciążenia). Wydzielenie zasilania dla przekaźnika pośredniczącego bodajże nie poprawiło sytuacji. Dopiero dodanie gasika RC równolegle do styków cewki praktycznie wyeliminowało restarty. Dodałem także kondensator filtrujący na pinie +5 V ESP, ale bez pozytywnych rezultatów. Natomiast z esp32 do PC po modbusie miałem problem z zasilaniem przez stabilizator LM317. Po kilku godzinach pracy, LM robił …
Cześć, wracam do tematu, bo znalazłem przyczynę znikającego jednego czujnika, tego najbardziej problematycznego.
Podpowiedział mi to znajomy elektronik, otóż umieściłem sobie d1mini na tablicy pod inwerterem od fotovoltaiki, i jak panele zaczęły wytwarzać prąd, to falownik zaczyna generować takie zakłócenia elektromagnetyczne, że d1 mini tracił czujnik. Wystarczyło obniżyć o 1 metr w dół Wemosa i temat się skończył.
Teraz pytanie jest, czy ktoś ma wiedzę jak i czym mierzyć zakłócenia elektroma…
sorry nie chce mi się kopać po forum by szukać dalszych przykładów (te 2 posty to zaledwie ostatni tydzień), ale w momencie gdy zdajesz sobie sprawę z faktu co jest źródłem zakłóceń to powyżej masz przykłady jak można z tym walczyć.