Beszel - proste monitorowanie serwerów, statystyki i funkcje alertów

Czym jest Beszel?

Beszel to lekka platforma do monitorowania serwerów, która obejmuje statystyki Dockera, dane historyczne i funkcje alertów.

Posiada przyjazny interfejs internetowy, prostą konfigurację i jest gotowy do użycia od razu po wyjęciu z pudełka. Obsługuje automatyczne tworzenie kopii zapasowych, obsługę wielu użytkowników, uwierzytelnianie OAuth i dostęp do API.

Jest alternatywą dla Kuvasz Uptime, chyba lepszą pod paroma względami.

Architektura

Beszel składa się z dwóch głównych komponentów: piasta i agent .

• Hub : Aplikacja internetowa zbudowana na PocketBase który zapewnia pulpit nawigacyjny do przeglądania połączonych systemów i zarządzania nimi.
  • Agent : Działa na każdym systemie, który chcesz monitorować i przekazuje metryki systemu do huba.

Supported metrics

• CPU usage - Host system and Docker / Podman containers.
  • Memory usage - Host system and containers. Includes swap and ZFS ARC.
  • Disk usage - Host system. Supports multiple partitions and devices.
  • Disk I/O - Host system. Supports multiple partitions and devices.
  • Network usage - Host system and containers.
  • Load average - Host system.
  • Temperature - Host system sensors.
  • GPU usage / power draw - Nvidia, AMD, and Intel.
  • Battery - Host system battery charge.
  • Containers - Status and metrics of all running Docker / Podman containers.
  • S.M.A.R.T. - Host system disk health (includes eMMC wear/EOL via Linux sysfs when available).

Jest moim niedawnym odkryciem i spełnia moje potrzeby łącząc w jednym rozwiązaniu kilka, które używałem do tej pory, takich jak:

System monitor (integracja HA)

Uptime Kuma (alerty)

Scrutiny (S.M.A.R.T.)

Na swojej instancji HAOS zainstalowałem aplikację agenta (AddOn) ze wsparciem metryk S.M.A.R.T.

A kontener z hub Beszel na drugiej maszynie z ZIMA OS.
W prosty sposób dodaje się kolejne systemy do hub’a. W jednym miejscu mogę mieć monitoring kilku systemów.

Z alertami dla przekroczenia wybranych parametrów:

Miłego odkrywania:

3 Likes

Mobile Applications

Nieoficjalni klienci mobilni Beszel są utrzymywani przez osoby trzecie. Aby z nich korzystać, potrzebujesz działającej instancji Beszel dostępnej z Twojego urządzenia (np. przez Internet lub sieć lokalną).

1 Like