Czym jest Beszel?
Beszel to lekka platforma do monitorowania serwerów, która obejmuje statystyki Dockera, dane historyczne i funkcje alertów.
Posiada przyjazny interfejs internetowy, prostą konfigurację i jest gotowy do użycia od razu po wyjęciu z pudełka. Obsługuje automatyczne tworzenie kopii zapasowych, obsługę wielu użytkowników, uwierzytelnianie OAuth i dostęp do API.
Jest alternatywą dla Kuvasz Uptime, chyba lepszą pod paroma względami.
Architektura
Beszel składa się z dwóch głównych komponentów: piasta i agent .
- Hub : Aplikacja internetowa zbudowana na PocketBase który zapewnia pulpit nawigacyjny do przeglądania połączonych systemów i zarządzania nimi.
- Agent : Działa na każdym systemie, który chcesz monitorować i przekazuje metryki systemu do huba.
Supported metrics
- CPU usage - Host system and Docker / Podman containers.
- Memory usage - Host system and containers. Includes swap and ZFS ARC.
- Disk usage - Host system. Supports multiple partitions and devices.
- Disk I/O - Host system. Supports multiple partitions and devices.
- Network usage - Host system and containers.
- Load average - Host system.
- Temperature - Host system sensors.
- GPU usage / power draw - Nvidia, AMD, and Intel.
- Battery - Host system battery charge.
- Containers - Status and metrics of all running Docker / Podman containers.
- S.M.A.R.T. - Host system disk health (includes eMMC wear/EOL via Linux sysfs when available).
Jest moim niedawnym odkryciem i spełnia moje potrzeby łącząc w jednym rozwiązaniu kilka, które używałem do tej pory, takich jak:
System monitor (integracja HA)
Uptime Kuma (alerty)
Scrutiny (S.M.A.R.T.)
Na swojej instancji HAOS zainstalowałem aplikację agenta (AddOn) ze wsparciem metryk S.M.A.R.T.
A kontener z hub Beszel na drugiej maszynie z ZIMA OS.
W prosty sposób dodaje się kolejne systemy do hub’a. W jednym miejscu mogę mieć monitoring kilku systemów.
Z alertami dla przekroczenia wybranych parametrów:
Miłego odkrywania: