Witam.
W związku z chęcią uwolnienia się od rozwiązań (szumnie powiedziane) tzw. Tuya i chęcią dalszego upgrade mojego Smart domu, chciałbym przejść w całości na system Zigbee.
Do tej pory moja baza testowa urządzeń inteligentnych była mieszanką chińszczyzny pracującej pod kontrolą Tuya i korzystajaca z protokołów Wifi i Zigbee przez multibramki. Jednak po zakupie Sonoff Dongle E i przekonaniu się jak to fajnie działa w moim HA chcę całkowicie przejść na Zigbee.
I tu moje pytanie: czy lepiej zrobić upgrade Dongla zakładając mu jakąś większą antenę niż ten “pimpek” z pudełka (próbował ktoś czegoś takiego? jak to ewentualnie działa?), czy lepiej zaopatrzyć się w coś, co można nazwać “router Zigbee” (co byście polecili???)
jak już masz dongla to po co chcesz kolejnego??? całość opierasz na tym dongle E reszta urządzeń tych wpiętych n stałe do gniazdka to właśnie routery, ja mam wpietą antenke duzo większą od tej fabrycznej i ładnie to działa
Dzięki. Antenkę masz 8dB?
antene mam z falownika solaredge bo akurat taka była pod ręką
A czy anteny nie są zestrojenie do konkretnego urządzenia?
Moja konfiguracja conbee 2 i SLZB-06M jako router, conbee 2 czeka na zamianę do conbee 3.
No właśnie to mnie nurtuje… Mam u siebie antenę 8dB ze starego routera - taka ze 25cm na oko. I z chęcią bym ją podpiął, ale “nie wiem, czy nie wybuchnie”
Wymieniając ostatnio router MT na gniazdach antenowych przyklejone były naklejki z ostrzeżeniem aby nie wkręcać anten przy włączony/wyłączonym urządzeniu bo grozi to uszkodzeniem. Co do samych anten (google) muszą być zestrojone na odpowiednia częstotliwość 2,4 GHz, 5 GHz.
Również od paru lat mam ConbeeII i nie widzę, żadnej potrzeby dokładania do fabrycznych konstrukcji własnych anten. Prawdopodobieństwo, że pogorszysz parametry radia jest większe niż, że cokolwiek poprawisz. Nie zawsze większa oznacza lepsza. Zobacz jak minimalistyczna jest to konstrukcja:
Natomiast kluczowe są inne kwestie, wielokrotnie przytaczane na tym forum.
-
koordynator USB na przedłużce USB (w instrukcji Conbee jest to wyraźnie zaznaczone. Chodzi o odsunięcie od ewentualnych źródeł zakłóceń elektromagnetycznych.
-
Rozdzielenie kanałów radiowych WiFi vs zigbee (numeracja jest różna).
-
Zapewnienie proporcjonalnej ilości urządzeń zigbee pełniących rolę routera sieci kratowej.
Jest wiele tematów opisujących wszystkie możliwe problemy i postawy ich rozwiązywania. Ale najcenniejsza jest zawsze dokumentacja źródłowa i jej lektura ze zrozumieniem.
P.S.
Polecam wyszukianie po tagach #
Są zestrojone na pasmo.
Anteny Zigbee i WiFi są zamienne jeśli chodzi o 2.4GHz i gniazda pasują…
Był taki czas kiedy Chińczycy dość powszechnie montowali długie anteny - które faktyczną antenę (drucik) miały standardowej długości, reszta była pustym plastikiem… no ale sprzedawały się lepiej w myśl mitu, że dłuższe są lepsze (no, są dziedziny w których się to sprawdza ale niekoniecznie gdy chodzi o fale radiowe).
Tak z ciekawości dlaczego wszystko na zigbee? Pytam, bo sam zacząłem od Tuya i powoli przerzuciłem wszystko na HA, ale poszedłem drogą przekonwertowania urządzeń Tuya na ESPHome. Nie licząc dwóch zepsutych w czasie konwersji, wszystko się udało (oprócz kamery WIFI) Mam też zigbee - to fajne urządzenia, szczególnie jak trzeba zasilić bateryjnie, ale wyrzucanie urządzeń WIFI, dlaczego? Wracają do tematu, w domu mam conbee na w zdalnej lokalizacji SLZB-06P7 połączone z domem po WireGuard- wszystko dobrze działa.
Jak ktoś już tu napisał @angler @szopen, z dala od zakłóceń, przedłużka USB, kabel USB-Serial (Nie używałem).
Amen
A antena by się sprawdziła, bo drucik jest po całości - wiem, bo kiedyś jedną zepsułem
No tak to sobie wymyśliłem. A dlaczego? Zapewne popełnię gafę, ale nie jestem informatykiem/sieciowcem, więc wybaczcie… Chcę - chyba tak się to mówi - odseparować od siebie urządzenia HA i te priv, typu laptopy, kompy, smartfony. Chodzi o bezpieczeństwo danych.
Aczkolwiek… Jest jeszcze jedna opcja wykonania takiej separacji. Tyle że to muszę pokminić z nowym routerem, który przyszedł i podobno się to tam da zrobić, ale to będę się jutro bawił. Więc się zobaczy.
Bardzo dziękuję wszystkim za sugestie i odpowiedzi
Nikt się nie śmieje, odseparowanie sieci jest ważne, szczególnie gdy korzysta się z urządzeń wykorzystujących chmurę: Tuya, odkurzacze samojezdne itp. Ale to można zrobić włączając, na routerze wifI sieć gościnną i to w tej sieci powinny pracować tego typu urządzenia. Prosty i chyba (nie jestem informatykiem) skuteczny sposób.
No właśnie - o ile router daje taką możliwość… Mój stary, wysłużony (ale działający, czyli dobry jak mówią co po niektórzy) TP-Link niestety nie dawał. Stąd upgrade sieci domowej. Sprzęt już jest, jeszcze “filmik instruktażowy” i jedziemy…
EDIT:
Upgrade sieci WiFi zrobiony, komponenty zainstalowane, sieci rozdzielone, urządzenia poprzedzielane. Na razie wszystko działa, nic się nie przypycha. Na razie zostawiam wszystko (w sensie urządzenia Zigbee) jak jest. Zobaczymy…