Zastanawiam się nad zakupem sprzętu do HA + Z2M + CCTV i nie wiem czy pójść w dedykowane urządzenia do kamer czy może samemu postawić Frigate.
Na razie rozważałem takie dwie opcje sprzętowe: 1. HA + Z2M + Frigate:
650zł - HP 400 G5 i5-8500 16GB DDR4 SFF - Sprzęt myślę, że na luzie uciągnie Frigate i HA. obudowa SFF, żeby zmieścić dysk 3,5"
260zł- POE switch (8 ports).
Frigate kiepsko współpracuje z kamerami reolink, więc raczej będe musiał się oprzeć na innych firmach jak amcrest, hikvision, ale nie wiem czy to problem i czy nie są równie atrakcyjne w stosunku cena/jakość.
2. HA + Z2M + Reolink PoE NVR
400zł - Dell Wyse 5070 (J5005) 8GB RAM slim - Zdecydowanie mniejsza jednostka i bardziej energooszczędna. Powinna spokojnie wystarczyć do HA
650zł - Reolink NVR PoE (NVS8) - Decyzja tylko na jednego producenta, ale są to raczej urządzenia w dobrej cenie i jakości. Dedykowany NVR jest też dużo prostszy w instalacji i to raczej opcja podłącz i zapomnij.
Dajcie znać co myślicie o moim pomyśle, a może macie lepsze rozwiązanie. Wydaje mi się że opcja druga zajmie mniej miejsca, będzie łatwiejsza w konfiguracji i utrzymaniu oraz wstępnie z wyliczeń wygląda na to że będzie ciągnąć 2 razy mniej prądu niż opcja 1. (ok. 24zł (~45-55W) miesięcznie vs 48zł (~85-110W), ale to bardzo ogólne były wyliczenia) i głównie wynikają z tego, że Dell Wyse jest bardzo energooszczędny, a taki HP z 8500 wymaga więcej prądu i pewnie ciągle pod obciążeniem jeszcze będzie gdy Frigate analizować będzie obraz z kilku kamer non stop.
Nie podałeś jeszcze paru kluczowych informacji, które z doświadczeń wielu użytkowników szukających porad sprzętowych pomijają przy podawaniu opisu, a czasem nawet przy wyborze wstępnym kandydatów sprzętowych. A mianowicie jakiego oprogramowania chcesz użyć? Jaki rodzaj instalacji HA wybierasz? Czy wybór jest już świadomy, poprzedzony doświadczeniem w utrzymywaniu home lab?
Dlaczego akurat HP 400 G5, a nie np. OPTIPLEX 3000 Thin?
Zazwyczaj w doborze jednostki komputerowej przyjmuję jedną kluczową zasadę - im nowsza technologia procesora tym lepiej. Drugi aspekt na jaki zwracam uwagę, to efektywność energetyczna. I tu świeże konstrukcje oparte na Intel N100 (i pokrewne) są zdecydowanie obecnie na czele. Stosunek wydajności w przeliczeniu na W jest bardzo dobry, a do tego całkiem współczesne GPU z obsługą nawet kodeka AV1. Trzecim kryterium, które jest ważne, to możliwość ewentualnej rozbudowy, czyli dostępność opcjonalnych złącz na płycie, najlepiej w postaci PCIe. Są już na rynku płyty w formacie Mini-ITX od Asus oraz ASRock oraz kilka ciekawych chińskich konstrukcji. Jest całkiem spora oferta mini PC.
Dlatego uważam, że o ile Intel i5-8500 jest na pograniczu akceptowanej jeszcze technologi z 2018r, to jego efektywność energetyczna już dla mnie nie. Dlatego, że za podobne pieniądze możesz mieć coś z Intel N6005 ale i spokojnie coś z N100. Zamiast szukać i płacić za mocniejszy procesor z 6 rdzeniami, moim zdaniem, należy zakupić akcelerator Coral TPU AI. Konstrukcje pod gniazda PCI-e są stosunkowo tańsze i umożliwiają skuteczną detekcję modeli AI przy bardzo małym zapotrzebowaniu na energię.
Co do zakupu dedykowanego urządzenia NVR - to zależy, głównie od tego jakie masz oczekiwania i potrzeby co do samego monitoringu. Ja po awarii swojego rejestratora zinteresowałem się Frigate (wówczas w fazie początkowej). Projekt ten bardzo szybko się rozwinął, bo wypełnił sporą lukę potrzeby funkcjonalności rejestratora z detekcją obiektów. A dzięki użyciu Coral TPU okazał się dużo sprawniejszy niż popularny wówczas MotionEye. Uznałem, że nie potrzebuję tygodniowego przeglądu nagrań z 5 kamer, bo i tak jak była potrzeba zobaczenia czegoś z przed 5 dni, to na końcu okazywało się, że jakość tego obrazu w ciemności i deszczu pozwoliła na stwierdzenie - “tak to jest postać człowieka w kapturze”. Obecnie mam Frigate z zapisem 10s klipów po detekcji (człowiek, pies, auto itp) i nagrywanie ciągłe w ograniczeniu do kilku dni na NAS. Wielce funkcjonalne jest przeglądanie samych klipów. A integracja z HA to już spełnienie wszystkich zachcianek (nawet takich jak Two-Way Audio). Przejrzyj stronę DEMO z Frigate i zobacz czy taka funkcjonalność jest dla ciebie wystarczająca. W ostatnich wersjach mocno rozbudowano przegląd nagrań i funkcjonalności z tym związane.
Osobiście, jeśli miałbym wybierać dla siebie, to zamiast kupować rejestrator, kupił bym Coral TPU i dedykowany, duży dysk HDD pod zapis z kamer. Najwięcej uwagi zwrócił bym na jakość kamer. O ile nie znam produktów Reolink, to sam fakt występowania trudności i kompatybilności ze standardami rynkowymi jest dla mnie wykluczający. Co z doświadczenia własnego mogę jeszcze polecić, to zainteresowanie się technologią Full Color, ColorVu, Starlight, Night Vision czy jak tam ją każdy z producentów nazywa. Chodzi o czułe przetworniki i kolorowy obraz przy bardzo małym oświetleniu. Wystarcza światło księżyca, lamp ulicznych czy mały, biały LED święcący z kamery. Moim zdaniem, zdecydowanie warte zastosowania. Obraz bez odbicia podświetlenia IR od pajęczyn, kropli deszczu czy płatków śniegu. Ma to też duże znaczenie przy detekcji obiektów i znacząco poprawia tę funkcjonalność w trudniejszych warunkach pogodowych.
Poniżej obraz ze środka letniej nocy. Widać gwiazdy na niebie i kwitnącą koniczynę na trawniku. Ja swoim okiem nie byłem wówczas w stanie tego dostrzec. To akurat były testy dość wysokiej klasy kamery Dahua, którą użyczył mi znajomy instalator na testy.
Dla np. komputerka typu Futro S940 z J5005 (gdzie ostatnio tatageek robił serwerek), w połączeniu z Coral TPU, pobór mocy powinien być w granicach 20-25W max, nawet przy kilku kamerach. Ale dużo zależy od konfiguracji strumieni i ustawień ich jakości, ilości klatek.
dell wyse pobierze 5w, jak dołożysz corala to trochę więcej. Ale polecem coś na n100 mam na nim zainstalowanego HA, Friate bez corala, do testów włączam jeszcze Agenta dvr (bo się nie mogę zdecydować) i kilka kontenerów z innymi serwisami jak nextcloud, collabora czy server onlyoffice, adguard, trilium, ngnix, jellyfin i to wszystko śmiga i się nie zacina przy 32 GB ramu.
Więcej prądu pobierają dyski niż ten komputerek.