TOTALNY OFF-TOPIC
No cóż odniesień z mojej roboty nie da się przenieść 1:1 do tego wątku, bo najniższy dopuszczalny bitrate (w kodeku long-GOP jakiego w ogóle się nie używa w monitoringu, bo z long-GOP to tylko h264 i h265 się przyjęły w monitoringu i ten ostatni to niedawno) to u mnie od wielu lat 50Mbps, a taki codzienny bitrate to powyżej 120Mbps (po kompresji, bo w przypadku surowych danych obracamy streamami 1.5Gbps i w górę, coraz częściej 3Gbps, a powoli bo powoli, ale wchodzi technologia 12Gbps), więc jeśli chodzi o procesory to maszyny niemal od zawsze są wieloprocesorowe na bazie Xeonów, jeśli chodzi o AMD to dopiero EPYC zaczął się liczyć na rynku i muszę powiedzieć, że wymiótł intele z najcięższych zastosowań. No, ale do clou - to nie jest sprzęt poniżej 5000$ (więc dlatego jest dążenie by był wykorzystany w ponad 100% ).
A wracając do wątku to w kwestii procesora w tanim sprzęcie to powinien być intel, możliwie najnowszej generacji (warto się zastanowić nad gen >=10) i możliwie dopasowany do obciążenia.
Generalnie można wybierać po benchmarkach, ale chyba jedyny istotny to Cinebench (ale też nie można wychodzić z założenia, że jego wyniki się przełożą 1:1 na realną wydajność, bo generalnie na wydajność ogólną wpływa całość konstrukcji platformy, a tendencja wśród użytkowników HA jest taka, że kwota na komputer ma być nie wyższa niż 500zł…)
i-trójka w miarę świeżej generacji może zjadać na śniadanie i-siódemkę parę generacji starszą… (to tak w kwestii kupowania polizingów - trzeba siedzieć z nosem w specyfikacjach by dobrać jakiś sensowny kompromis między starą generacją i wydajnością), więc raczej do rozważenia nowsze generacje (ale też nie można podchodzić bezkrytycznie).
Tylko taki przykład odnośnie świeżutkiej generacji - mam na myśli chwalony za taniość N100 - trzeba pamiętać, że N100 to jest taki współczesny odpowiednik celeronka (i wszystkie konstrukcje jakie widziałem są konstrukcyjnie ściachane wydajnościowo względem maksa możliwości platformy - obsługuje DDR5, ale wszystko co jest na rynku ma DDR4, często wlutowane, ponadto jest tylko pcie 3.0 = ograniczenie wydajności nvme, sam procesor okazał się niewypałem w zastosowaniach SMP - rdzenie P i E są w nim zbyt różne, więc intel na życzenie microsoftu w rdzeniach P wyłączył niektóre elementy, by obsługiwały to samo co rdzenie E i niczego więcej)
Jeśli chodzi o konstrukcje nieco większe od thin-klientów czy NUCopodobnych, gdzie jest procesor do wyboru, to lepiej wybrać wersję proca z IGPU (mówię o intelach) niż sam proc solo, i to nawet w sytuacjach gdy jako akcelerator jest przewidywane GPU nVidii.
Szkoda, że intel się w sumie wycofał z projektu (ale przejął go Asus), ale przez ostatnie parę lat były dostęne gamingowe wersje NUCów (trochę takie pokraczne konstrukcje ITX i inne dziwne wynalazki, bo cześć była dedykowana na rynek profesonalny), do gier one się wprawdzie raczej mało nadawały, ale jako sprzęt do generalnej obróbki wideo były znakomite (wciąż można to znaleźć - handlowa nazwa serii to NUC Extreme badź NUC Enthusiast ostatnio, gdy się tym interesowałem 11 generacja na bazie i7 była dostępna w okolicach 3000-4000 zł zależnie od konfiguracji za nowy srzęt, ale zawsze można rozważyć jakieś niższe modele za to może z nowszych serii, no nie jest to srzęt klasy budżetowej, więc trzeba to też rozważyć, u siebie ich nie używam, mam zwykłe biurowe NUCe, ale też nie używam HA jako rejestratora wideo).