Nie podałeś jeszcze paru kluczowych informacji, które z doświadczeń wielu użytkowników szukających porad sprzętowych pomijają przy podawaniu opisu, a czasem nawet przy wyborze wstępnym kandydatów sprzętowych. A mianowicie jakiego oprogramowania chcesz użyć? Jaki rodzaj instalacji HA wybierasz? Czy wybór jest już świadomy, poprzedzony doświadczeniem w utrzymywaniu home lab?
Dlaczego akurat HP 400 G5, a nie np. OPTIPLEX 3000 Thin?
Zazwyczaj w doborze jednostki komputerowej przyjmuję jedną kluczową zasadę - im nowsza technologia procesora tym lepiej. Drugi aspekt na jaki zwracam uwagę, to efektywność energetyczna. I tu świeże konstrukcje oparte na Intel N100 (i pokrewne) są zdecydowanie obecnie na czele. Stosunek wydajności w przeliczeniu na W jest bardzo dobry, a do tego całkiem współczesne GPU z obsługą nawet kodeka AV1. Trzecim kryterium, które jest ważne, to możliwość ewentualnej rozbudowy, czyli dostępność opcjonalnych złącz na płycie, najlepiej w postaci PCIe. Są już na rynku płyty w formacie Mini-ITX od Asus oraz ASRock oraz kilka ciekawych chińskich konstrukcji. Jest całkiem spora oferta mini PC.
Dlatego uważam, że o ile Intel i5-8500 jest na pograniczu akceptowanej jeszcze technologi z 2018r, to jego efektywność energetyczna już dla mnie nie. Dlatego, że za podobne pieniądze możesz mieć coś z Intel N6005 ale i spokojnie coś z N100. Zamiast szukać i płacić za mocniejszy procesor z 6 rdzeniami, moim zdaniem, należy zakupić akcelerator Coral TPU AI. Konstrukcje pod gniazda PCI-e są stosunkowo tańsze i umożliwiają skuteczną detekcję modeli AI przy bardzo małym zapotrzebowaniu na energię.
Co do zakupu dedykowanego urządzenia NVR - to zależy, głównie od tego jakie masz oczekiwania i potrzeby co do samego monitoringu. Ja po awarii swojego rejestratora zinteresowałem się Frigate (wówczas w fazie początkowej). Projekt ten bardzo szybko się rozwinął, bo wypełnił sporą lukę potrzeby funkcjonalności rejestratora z detekcją obiektów. A dzięki użyciu Coral TPU okazał się dużo sprawniejszy niż popularny wówczas MotionEye. Uznałem, że nie potrzebuję tygodniowego przeglądu nagrań z 5 kamer, bo i tak jak była potrzeba zobaczenia czegoś z przed 5 dni, to na końcu okazywało się, że jakość tego obrazu w ciemności i deszczu pozwoliła na stwierdzenie - “tak to jest postać człowieka w kapturze”. Obecnie mam Frigate z zapisem 10s klipów po detekcji (człowiek, pies, auto itp) i nagrywanie ciągłe w ograniczeniu do kilku dni na NAS. Wielce funkcjonalne jest przeglądanie samych klipów. A integracja z HA to już spełnienie wszystkich zachcianek (nawet takich jak Two-Way Audio). Przejrzyj stronę DEMO z Frigate i zobacz czy taka funkcjonalność jest dla ciebie wystarczająca. W ostatnich wersjach mocno rozbudowano przegląd nagrań i funkcjonalności z tym związane.
Osobiście, jeśli miałbym wybierać dla siebie, to zamiast kupować rejestrator, kupił bym Coral TPU i dedykowany, duży dysk HDD pod zapis z kamer. Najwięcej uwagi zwrócił bym na jakość kamer. O ile nie znam produktów Reolink, to sam fakt występowania trudności i kompatybilności ze standardami rynkowymi jest dla mnie wykluczający. Co z doświadczenia własnego mogę jeszcze polecić, to zainteresowanie się technologią Full Color, ColorVu, Starlight, Night Vision czy jak tam ją każdy z producentów nazywa. Chodzi o czułe przetworniki i kolorowy obraz przy bardzo małym oświetleniu. Wystarcza światło księżyca, lamp ulicznych czy mały, biały LED święcący z kamery. Moim zdaniem, zdecydowanie warte zastosowania. Obraz bez odbicia podświetlenia IR od pajęczyn, kropli deszczu czy płatków śniegu. Ma to też duże znaczenie przy detekcji obiektów i znacząco poprawia tę funkcjonalność w trudniejszych warunkach pogodowych.
Poniżej obraz ze środka letniej nocy. Widać gwiazdy na niebie i kwitnącą koniczynę na trawniku. Ja swoim okiem nie byłem wówczas w stanie tego dostrzec. To akurat były testy dość wysokiej klasy kamery Dahua, którą użyczył mi znajomy instalator na testy.
Dla np. komputerka typu Futro S940 z J5005 (gdzie ostatnio tatageek robił serwerek), w połączeniu z Coral TPU, pobór mocy powinien być w granicach 20-25W max, nawet przy kilku kamerach. Ale dużo zależy od konfiguracji strumieni i ustawień ich jakości, ilości klatek.