Witam,
Jak część osób wie z mojego poprzedniego tematu iż jestem osobą głuchą bez urządzeń na uszach. Od niedawna się przeprowadziłem do innego mieszkania. Spółdzielnia posiada domofon dla wszystkich mieszkańców. Dziś zauważyłem dość spory problem jak dla mnie. Nie zawsze od razu zakładam aparat słuchowy po wybudzeniu się, wiecie jak to jest- człowiek jeszcze chce sobie spokojnie poleżeć jak się ledwo obudzi Zadzwonił domofon którego nie usłyszałem i myślałem nad rozwiązaniem problemu- mianowicie iż domofon będzie wysyłać powiadomienie bezpośrednio na iOS (chociaż fajnie byłoby jeszcze na androida) i iOS dostanie powiadomienie iż dzwoni domofon lub żarówka będzie migotać lub inne możliwe funkcje które zwrócą uwagę. Pytanie brzmi jak to zrobić? Chociaż żarówka to raczej nie do końca dobry pomysł gdyż jedna z żarówek pełni też funkcję budzika, dlatego powiadomienie na iOS/android byłoby najlepszą opcją.
Posiadam: Home Assistant zainstalowane jako baremetal na NUC (w przyszłości chce wszystko przenieść na RPI), coordinator slae.sh CC2652RB, Node-Red na którym działają żarówki oraz pilot philips hue. Wysyłam zdjęcia układu elektronicznego domofonu.
Początkowo myślałem by to był sterowane przez Node-Red dlatetego nie wiem do jakiego działu przydzielić ten temat- jeśli nie pasuje to proszę o przeniesienie.