Invalid config for [utility_meter]: Use <cron> or <cycle> for dictionary value @ data['utility_meter']['gas_bimonthly_cost']. Got OrderedDict([('source', 'sensor.gas_meter_cost'), ('cycle', 'bimonthly'), ('cron', '0 0 2/2 * *')]). (See /config/configuration.yaml, line 131).
Dla pewności zrób sobie przypomnienie w kalendarzu na reset tego licznika ale powinno byc dobrze , weryfikacja to podstawa tego co sie zrobiło.
Edit:
@MariuszAK a jednak się pomyliłem z tym cronem , poprawny zapis to 0 0 1 2/2 *. Przy okazji znalazłem pomocny konwerter online https://crontab.guru/ .
@rafkan dzięki za poprawienie posta, ale czy taka edycja już istniejącego posta z wywołaniem usera (@username) spowoduje, że dostanie on powiadomienie? Pisząc nowego posta chciałem mieć gwarancję powiadomienia usera bo podałem mu wcześniej nieprawidłowe dane.
Dziś spotkała mnie dziwna sytuacja i nie potrafię jej wyjaśnić. Mam dwie taryfy. I niektóre urządzenia sobie mierzę, jak z poborem prądu. Jeszcze nie wszystko mam opomiarowane Mam coś takiego:
Proszę się nie sugerować nazwą funbox po prostu gniazdko zmieniło miejsce położenia, a nie chciałem zmieniać nazwy. Ciekawostka wygląda w pomiarach z dzisiaj. Patrząc na sensor.funbox_energy mam coś takiego:
Czyli skoki o jakieś 1 kWh, tak mniej wiecej. Co też widać tutaj:
3 grudnia, gdzie było jedno pranie, z maksymalnym poborem prądu lekko powyżej 2000W pobór dzienny poszedł w kosmos.
Pomysł skąd to sie wzieło? Jak to wyeliminowac?
Skąd się wzięło to ja nie wiem, ale wydaje mnie sie że tak miałem na którymś gniazdku gdy miał kiepski zasięg wifi.
Skorygować to można chyba tak Narzędzia dev – statystyki – wybierasz interesujący cię sensor i wpisujesz właściwą wartość
Może ktoś mi sprawdzić, czy dobrze to zrobiłem? Ponieważ wynik poboru prądu kWh jest taki sam jak koszt prądu No chyba, że musi minąć dzień żeby się to wszystko unormowało
Czy da się taki wykres wygenerować (pewnie tak), ale dla taryfy G12W? Czyli w momencie gdy mamy jeszcze podział na szczyt i poza szczytem? Zastanawiam się jak by to mogło wyglądać. Osobne słupki na wykresie, czy jeden słupek, ale w dwóch kolorach?
Witam wszystkich,
ja po mękach i walkach z (Local Tuya i Tuya local) z niesupportowanymi przez HA gniazdami tuya z pomiarem energii poszukałem gniazd działających z aplikacją eWelink i to był strzał w dziesiątkę.
Udawało mi się dodać gniazdo Tuya które było widoczne tylko jako switch albo switch plus bieżące zużycie energii bez reszty danych.
Winą tego był brak opisu tych zmiennych pid które są kluczowe do wskazania która wartość na co wskazuje (power, current, voltage itp.).
Wyszukiwanie tego w internecie niestety nie zawsze się udawało (producenci się danymi kluczowymi dla konfiguracji nie chwalą), a testy zabierały coraz więcej czasu i często nie było sukcesu.
Teraz mam ich kilkanaście (wszystie tuya sprzedane), dodatek sonoff chyba local sam wszystko poprawnie wykrywa (power, current, voltage itp.) dodaję tylko encję do dashboard Energy i automatyczny podział na dzień, tydzień, miesiąc, rok ze zliczaniem kosztów zużycia.
Niestety teraz przyszedł czas na wymianę wyłączników nadprądowych w rozdzielni i tu mam problem bo nie mogę znaleźć wszystkiego z pomiarem energii dla zasilania 1 i 3 fazowego z odpowiednimi parametrami A.
Czego Wy używacie i poprawnie działa z dashbord Energy w kontekście pomiaru zużycia?
Na próbę kupiłem dwa chińskie wyłączniki wifi (jeden tuya i jeden działający z eWelink), oba są na 63A ale mają możliwość ustawiania limitów w kW i woltach więc można software’owo ustawić potrzebny nam limit zadziałania wyłącznika.
Co z atestami i homologacją tych wyłączników versus pożar i ubezpieczyciel?
Poniżej link do alli, gniazda 20A Wifi po 25 pln za sztukę, może się to komuś przyda.
W PL raczej nikt nie wystawi na tak skonstruowany sprzęt atestów, ale skoro masz sprzęt w ręce i znasz jego model (a my nie) to czemu nas pytasz o certyfikaty, to my możemy Ciebie o to pytać…
Tu masz przykład podobnego wypustu, który posiada certyfikację (tyle, że nie zastępuje zabezpieczenia głównego)
Napisałem swoją wiadomość aby inni mogli wskazać co sami używają i jak te produkty oceniają, jakie warto użyć a jakich należy unikać bo są problematyczne z jakiegoś powodu.
Będę wdzięczny za podzielenie się swoim doświadczeniem z obcowaniem z wyłącznikami z pomiarem prądu na szynę Din 35mm.
Witam,
Jak djembe696 oceniasz tego Tongou do pomiaru energii? Chce zrobić opomiarowanie sobie każdej z faz w tablicy bezpieczników, aby kontrolować zużycie i zastanawiam się nad tym Tongou ale po Zigbee. Ewentualnie może ktoś tego używa i może się wypowiedzieć.