Dzienne i miesięczne zużycie

Zainicjowany sensor w configuration.yaml nie działa - cały czas jest wartość nieznany i chyba przyczyną jest wartość podawana przez switch.1001e2add5 jest tekstowa a nie liczbowa - tak podaje Pomocnik HA:
Sensor None has device class 'power', state class 'measurement' unit 'W' and suggested precision 'None' thus indicating it has a numeric value; however, it has the non-numeric value: '1144.33 W' (<class 'str'>)
Czy można wartość tekstową przerobić na liczbę?

Sprawdz:

"{{ state_attr('switch.1001e2add5', 'power') | float }}"

spróbuj

{{ state_attr('switch.1001e2add5', 'power') | float(0) }}

W przypadku float pokazuje nieznany, w przypadku float(0) pokazuje cały czas 0 W
Chyba ten przełącznik był złym wyborem :frowning:

A źródłowa encja pokazuje stan ?

Nie cały czas, ale zmienia się wartość (w narzędzia deweloperskie-stany)

a jak się zmienia i posiada jakiś stan to co podaje sensor template ?

Co to znaczy “nie cały czas” tzn. co wtedy pokazuje ?

Nie cały czas, w sensie odświeża co jakiś czas, natomiast sensor template cały czas pokazuje 0 (a drugi o innej nazwie - nieznany)

wklej to w Narzędzia deweloperskie → szablon i pokaż …

{{ state_attr('switch.1001e2add5', 'current') | float(0) }}

1 polubienie

Hm… to znaczy, że problem dotyczy wszystkich atrybutów tego switcha. A w logach coś podaje ?

:thinking:dziwny przypadek

non-numeric value: ‘1144.33 W’

Atrybut “power” zawiera jednostkę (W - wat), czyli nie jest tylko cyfrą
Podmień w pomocniku na;

"{{ state_attr('switch.1001e2add5', 'power') | replace('W', '') | float(0) }}"

replace - usunie literę “W” z odczytu
Lub sprawdź w Narzędzia deweloperskie tak jak proponowano wyżej.
/
lub

"{{ state_attr('switch.1001e2add5', 'power') | replace('W', '') }}"
2 polubienia

Tak, jak pisałem wcześniej - chyba problem jest taki, że zwracana wartość nie jest liczbą, tylko tekstem z literką na końcu:

1 polubienie

Zadziałało - dzięki, a już chciałem iść do piwnicy i wywalić tego Sonofa do kosza :slight_smile:

Super, że się dziś tyle nauczyłem, ale chyba to wszystko psu na budę, bo przez 45 min nic nie odświeżyło się z czujnika - odświeża pomiary tylko gdy klikę odśwież w panelu
eWeLinka i działa przez 2min
Muszę pomyśleć o liczniku energii, który będę mógł podłączyć do HA (może przez Falownik od fotowoltaiki, np przez RS485)
OK, dzięki za pomoc

A co to za urządzenie jest ? może można tam wgrać np. tasmotę ?

Używasz integracji SonoffLAN?

:thinking:Jeśli tak, czy nie powinieneś odpytać urządzenie o nowe dane

1 polubienie

Witaj Arturze mozesz udostaepnic kod karty bar-card bo u mnie wychodza grube slupki z podpisem na dole a nie obok slupka.

Dzieki

Super, tam jest również dostępna opcja uktyta Energia - czyli od razu do użycia :slight_smile: Dzięki za pomoc.

Ja mam inny problem zrobiłem jak tu opisano (w pierwszym poście)w integracje sensor calkujqcy Riemanna wrzucilem encje obciazenia chwilowego jaki pobiera dom w "watach"falownika easun smw11kw a potem do kodu ktory podałeś wkleiłem powstalego pomocnika ,i tak zlicza obecnie kwh. Probowalem już wszystkiego od zmiany jednostki np.wh lub mWh i nic dalej taka litania cyfr. Pomoze ktoś?