Zdjęcie zrób, bo tak to rzucanie kłód pod nogi
taka ta płytka?
jeśli tak to ten YAML z którego zrobisz kafelek jest OK
Zdjęcie zrób, bo tak to rzucanie kłód pod nogi
taka ta płytka?
jeśli tak to ten YAML z którego zrobisz kafelek jest OK
wygląda identycznie napisy takie same na scalakach
No to działaj.
Podłącz sobie go do maliny dość długim kablem ~1m (żeby nie leżał zaraz obok) i skorzystaj z tej opcji flaszowania, którą pokazałem.
Zakładam, że już wywaliłeś wszystkie wpisy z integracji ESPHome i wszystkie kafelki z Buildera.
Teoretycznie Builder (przy połączeni USB do maliny) sam sobie przestawi tę płytkę w tryb flaszowania, gdy będzie potrzebował, dodatkowo będziesz miał wszystkie logi z portu szeregowego po flaszowaniu (nie zamknij sobie popupa!!), więc dowiemy się więcej.
Jeśli twoje eksperymenty trwały już tygodniami to skorzystaj z CLEAN ALL FILES przed kompilacją z tego nowego kafelka z YAMLa z mojego posta wyżej. (to spowoduje pobranie całego środowiska na nowo, więc może potrwać dłużej i ze względu na kartę skończyć się timeoutem, gdyby tak się stało wciśnij RETRY, ale tylko jeśli kompilacja się nie zakończy poprawnie, to może trwać istotnie długo więc musisz być cierpliwy)
Kafelek robisz tak
+New Device
Continue
Empty configuration
w pole name dajesz teraz-ja
i edytując wklejasz mojego YAMLa
Jeśli zrobisz inaczej będzie się działa magia związana ze zmianą nazw kafelków (mogą po niej zostać śmieci, więc gdyby zostały to je usuniesz ręcznie, ważne żeby YAML był co do znaku identyczny z tym który zamieściłem)
już leci kompilacja, tak właśnie zrobiłem jak piszesz
chyba się skończyło:
ale nie jestem w stanie tego wkleić bo jest przekroczona ilośc znaków - wklejam tylko końcówkę
Hard resetting via RTS pin...
INFO Successfully uploaded program.
INFO Starting log output from /dev/ttyUSB1 with baud rate 115200
[22:48:50.374][D][wifi:1442]: Found networks:
[22:48:50.382][I][wifi:1413]: - '503913' [redacted]▂▄▆█ Ch:10 -34dB P:0
[22:48:50.390][D][wifi:1815]: Retry phase: INITIAL_CONNECT → SCAN_CONNECTING
[22:48:50.400][I][wifi:1081]: Connecting to [redacted] [redacted] (priority 0, attempt 1/2 in phase SCAN_CONNECTING)...
[22:48:51.699][I][wifi:1551]: Connected
[22:48:51.702][D][wifi:1568]: Disabling AP
[22:48:51.708][C][wifi:1221]: IP Address: 192.168.0.121
[22:48:51.711][C][wifi:1232]: SSID: [redacted]
[22:48:51.714][C][wifi:1232]: BSSID: [redacted]
[22:48:51.716][C][wifi:1232]: Hostname: 'teraz-ja'
[22:48:51.719][C][wifi:1232]: Signal strength: -23 dB ▂▄▆█
[22:48:51.722][C][wifi:1232]: Channel: 10
[22:48:51.725][C][wifi:1232]: Subnet: 255.255.255.0
[22:48:51.725][C][wifi:1232]: Gateway: 192.168.0.1
[22:48:51.728][C][wifi:1232]: DNS1: 192.168.0.1
[22:48:51.730][C][wifi:1232]: DNS2: 0.0.0.0
[22:48:51.733][W][component:429]: wifi cleared Warning flag
[22:49:47.239][I][safe_mode:091]: Boot seems successful; resetting boot loop counter
[22:49:50.378][D][esp32.preferences:144]: Writing 1 items: 0 cached, 1 written, 0 failed
chyba wszystko zakończyło sie poprawnie ?
Jak widać działa. W innym oknie/tabie otwórz sobie HA i tam sprawdź w integracji ESPHome powinieneś mieć już to “puste” urządzenie.
no i teraz zrobiło sie ONLINE w samym ESP HOME BILDER
ale nadal nie pojawiło sie w Urządzeniach
Teraz możesz zrobić wszelkie inne zmiany jakie chcesz (choćby zmianę tych niewrażliwych danych na swoje ALE - uwaga - na prawidłowe! - przykładowo klucz API jest w dość specyficznym formacie i ten format należy zachować)
i wgrać znowu po kablu (szczególnie jeśli zmienisz klucz OTA) i możesz później przejść do dalszej zabawy kolejny raz flaszując już przez OTA.
Zmiana nazwy hosta jest w menu kafelka (wymaga kompilacji!).
Ten fragment YAMLa jest “święty” tzn. jest niezbędny do działania, a jeśli chcesz jakiś swój YAMl dodać do tego to dodawaj poniżej (no chyba, że musisz coś zmodyfikować z tych sekcji które już istnieją).
Dobrej zabawy.
no i teraz zrobiło sie ONLINE w samym ESP HOME BILDER
ale nadal nie pojawiło sie w Urządzeniach
A gdzie szukasz? Otwarłeś wtedy gdy mówiłem o tym drugie okno z HA? - tam miałeś widzieć co się dzieje.
mam otwarte w innym oknie ale nie znajduje tego urządzenia w Urządzeniach oraz Usługach, odłączyłem ESP 32 i teraz jest po wifi jest ONLINE ale urządzenia nie znajduje
A masz w ogóle Integrację ESPHome? to przecież w niej trzeba szukać, nadal masz otwarty popup logów kompilacji?
wydaje się że mam ale w niej też nie ma tego nowego urządzenia
no własnie i tego tu nie mam
Fajnie, ale to jest to miejsce gdzie warto dać skrinszota, bo przecież nie widzę co tam masz.
To coś powyżej wygenerowałem usuwając już aktywne urządzenie, bo przy flashowaniu po serialu podłączonym do serwera Buildera jest szansa, że się samo doda do Integracji (i u mnie się dodało), ale tak to zasadniczo wygląda natychmiast po udanej pierwszej kompilacji.
Czas nie jest z gumy, urządzenie ESPHome się zresetuje jeśli nie dodasz go do HA w ciągu 15 minut, bo nie ma połączenia API i próbuje to naprawić.
Ale to w niczym nie przeszkadza.
Możesz zrestartować też HA (samo HA nie cały HAOS) - to wymusza autodetekcję na nowo. Można też cierpliwe poczekać. Zrestartować urządzenie ESPHome no dróg do celu jest wiele.
no własnie nie moge dać screen shota bo mi znikło ESP HOME a jak chcę dodać to chce podania klucza
Świetnie, bo klucz znamy to on jeśli czegoś nie skopałeś
XBMCeIp2KMOBTSZ58u2Hq6iCp7ReZxTcHiUw/DvuonM=
To pokaż co, zrozum, że nie jestem Kaszpirowskim i nie widzę na odległość, postaw się na miejscu kogoś kto jest na drugim końcu internetu i nie widzi tego co masz przed oczami.
edit - a widziałeś mojego skrinszota wyżej?
ten wsad jest “pusty”, co chcesz mieć w tym urządzeniu skoro ono nie ma encji?
też tam nic nie mam, użyłem jakiejś już używanej płytki, w dodatku mam inne integracje, które akurat przeczesują sieć (celowo uciąłem mojego skrinszota żeby nie było widać za dużo z innych integracji)
tak to ma być ? teraz to nawet mi sie pojawiło to ESP na liście urządzeń na Routerze ze swoim IP, ale u Ciebie przynajmniej jest ta nazwa a ja jej nie mam