Głowica termostatyczna MOES TS0601 (Zigbee)

U mnie ostatnio dzięją się dziwne rzeczy, mianowicie bez ruszania czegokolwiek, głowice z harmonogramu dostawały dziwne nastawy. Ustawione na Automatyczne - Schedule, jednak mimo ze godzina jest 23:06 otrzymuje nastawy z zupełnie innej godziny, a co więcej - z zupełnie innego dnia tygodnia. Czy jest możliwość wymusić synchronizacje czasu ? lub ewentualnie skąd ten problem - google na szybko nic nie podpowiada. Do tej pory wszystko było okej. Poza tym, nie były wymieniane baterie oraz nic nie było modyfikowane.

Home Assistant core-2021.12.7

Zigbee2mqtt Current version: 1.22.2-1

{
    "auto_lock": "MANUAL",
    "away_mode": "OFF",
    "away_preset_days": 1,
    "away_preset_temperature": 16,
    "battery_low": false,
    "boost_time": 100,
    "child_lock": "UNLOCK",
    "comfort_temperature": 20,
    "current_heating_setpoint": 19,
    "eco_temperature": 18,
    "force": "normal",
    "holidays": [
        {
            "hour": 6,
            "minute": 0,
            "temperature": 19
        },
        {
            "hour": 8,
            "temperature": 15
        },
        {
            "hour": 12,
            "temperature": 18
        },
        {
            "hour": 13,
            "minute": 30,
            "temperature": 22
        },
        {
            "hour": 20,
            "temperature": 20
        },
        {
            "hour": 23,
            "temperature": 17
        }
    ],
    "holidays_schedule": "06:00/19°C 08:00/15°C 12:00/18°C 13:30/22°C 20:00/20°C 23:30/17°C",
    "linkquality": 160,
    "local_temperature": 22.5,
    "local_temperature_calibration": -2,
    "max_temperature": 30,
    "min_temperature": 5,
    "position": 0,
    "preset": "schedule",
    "system_mode": "auto",
    "update": {
        "state": "idle"
    },
    "update_available": false,
    "week": "5+2",
    "window_detection": "OFF",
    "window_detection_params": {
        "minutes": 239,
        "temperature": 126
    },
    "workdays": [
        {
            "hour": 3,
        },
        {
            "hour": 4,
            "temperature": 15
        },
        {
            "hour": 10,
            "temperature": 18
        },
        {
            "hour": 13,
            "temperature": 22
        },
        {
            "hour": 21,
        },
        {
            "hour": 22,
            "temperature": 17
        }
    ],
    "workdays_schedule": "03:30/20°C 04:30/15°C 10:00/18°C 13:00/22°C 21:00/20°C 22:30/17°C",
    "valve_detection": null
}
Update or check for update already in progress for 'MoesSalon'

A w obecnej chwili czyli juz po 23 w “workdays” a nastawy całkowicie dziwne - bo skąd sie wzieło 19*C…

Kalibracja nie ma wpływu?
/
“local_temperature_calibration”: -2

jeśli mówisz o kalibracji takiej jak po wymianie baterii (dwukrotne otwarcie/zamknięcie iglicy po uruchoeminiu - bodajże kod Ad (?)) to nie, nic nie zmienia.

zapomniałem, koordynator: conbee II

@krskrab Sugerujesz ze korekcja temperatury moze wprowadząc bład ? do tej pory nie było z tym problemu. A ponadto nie pasuje to do koncepcji:

a obecnie zadane przez harmonogram niby jest “22,0*C” i głowica otwiera się na 100%.
image

też ostatnio zauważyłem, że głowica nie stosuje się do harmonogramu schedule. Też jeszcze nie rozkminiłem problemu. Ja jadę na zigbee2mqqt i integracji AI Thermostat

1 polubienie

Rozumiem że nawet przy wykorzystaniu Ai Thermostat wystepuje błędna kontrola ? czy też masz strikte problem wyłącznie z harmonogramem MOES ?

w AI Thermostat nie ustawiałem wartości night_start, night_end i night_temp.
Założyłem, że harmonogram będzie pobierany z ustawień zigbee

Ciekawostka, widzę, że teraz wszędzie jest temp 20C a dopiero o godz 21 zmienia się na 15C. Parę dni temu wartości te były zupełnie inne, bo je modyfikowałem. Temperatury w harmonogramie same się poprzestawiały. Dlaczego nie wiem.
No i wczoraj sprawdzałem, to głowica po godz 21 wskazywała mi, że harmonogram niby ustawiony jest w tym czasie na temp. 20C.

Przyznaję, że mam podobny problem. AI Thermostat + głowice z tytułu wątku, również nie trzyma takiej temperatury jaką zadam na wirtualnym termostacie. Myślę nad zakupem siłownika od podłogówki i wysterowania wg termometru, będącego w danym pomieszczeniu. Plusy - cichutkie zamykanie zaworu, brak konieczności wymiany baterii, dobre wysterowanie bez niespodzianek. Minus - kabel przy głowicy, pobór prądu ok.2W per siłownik, długie otwieranie zaworu (ok 2 minut), wg instrukcji montaż tylko pionowo [zaryzykuję w poziomie] no i konieczność podprowadzenia zasilania i sterownika (przekaźnika). Testowo w jednym pomieszczeniu chyba coś takiego zrobie, jak się uda opiszę.

Panowie bo czytam czytam i już zgłupiałem… Jak w Node Red zmieniać ustawienia predefiniowane głowicy z manual na tryb komfort ? W nodzie mam ustawione:

Domain: Climate
Service: Set_preset_mode;
Data: {“preset_mode”:“comfort”}

Niestety mam błąd “Key in object structure must evaluate to a string; got: undefined”

{"preset_mode":"comfort"}

Miałem podobną sytuację i to na wszystkich głowicach. Najpierw doszedłem do tego, że winna była ustawiona godzina. Po jej ponownym ustawieniu, wszystko wracało do normy ale na krótki czas. Kilka dni temu zaktualizowałem Zigbee2MQTT do wersji 1.22.2. Problemy zaczęły się po tej aktualizacji. Na szczęście przed każdą aktualizacją robię backup. Przywróciłem poprzednią wersję i wszystkie głowice działają zgodnie z aktualnym harmonogramem.

Uhm … wszystko hulalo i sie …Po zaniku prądu w domu standardowo trzeba było wyjąć baterie z głowicy i założyć na nowo. Ale niestety po założeniu baterii głowica nie chce się skalibrować wali jakimś komunikatem chyba I 3, który nigdzie nie jest opisany, kończy dostrajanie i się wyłącza. Niby jest połączona ale nie da się nią sterować. Miał ktoś taki przypadek?? Myślałem, że może baterie bo coś tak średnio kręciła ale po wymianie na nowe to samo. Dodam, że ładny czas działała bez problemów.

Dzięki za pomoc. Uruchomiłem tą konfigurację, jednak efekt jest do niczego. Fakt, że głowica kiedy dostaje sygnał wyłączenia domyka się całkowicie, ale kiedy wraca auto, to ponownie delikatnie się otwiera. Chyba wrócę do sterowania on-off tymi głowicami, bo nie mam już siły z nimi walczyć.

u mnie pozostaje domknięta aż do zmiany stanu zaworu , wcześniej miałem notorycznie przegrzewające się pomieszczenia.

U mnie występował dokładnie taki sam problem z niedomykającymi się głowicami. W trybie pracy auto - pozycja 0 wcale nie oznaczała całkowicie zamkniętego zaworu, jestem co do tego przekonany. Testowałem montaż zarówno z adapterem jak i bez.
Jeden raz czytając wieczorem przed snem zauwyżyłem że kaloryfer w sypialni był ciepły i słychać było przepływ wody pomimo tego że w rybie auto pozycja zaworu wynosiła 0. Kilka minut później usłyszałem samoczynne przesterowanie zaworu (po sprawdzeniu okazało się że pozycja dalej jest 0) ale już nie było słychać przepływu wody, a kaloryfer po jakimś czasie zrobił się zimny.
Dodam tylko że robiłem kalibrację na założonych głowicach. Po kalibracji grzejniki działały prawidłowo przez jakiś czas (2 dni, tydzień…) po czym znowu następowało rozkalibrowanie pozycji.
Problem udało się rozwiązać po zastosowaniu logiki zaproponowanej przez Darth_Vader’a kilka wpisów wcześniej. Od tego momentu pozycja 0 faktycznie oznacza zamknięcie zaoworu i zimny kaloryfer.
Zauważyłem natomiast inny problem - jedna z głowic samoczynnie zmienia ustawienia temperatury zadanej (u mnie głowice pracują w trybie normal- manual). Z całą pewnością nie są to działania nikogo z domowników. OTA jest aktualne. W pozostałych głowicach nie ma tego problemu…

Może na tym termostacie masz harmonogram odpalony , lub jeżeli korzystasz z IA Thermostat to kalibracja w trybie “0” manipuluje temperaturą.

Używa ktoś tego IA Thermostat i nie ma problemów??
Na początku harmonogram mi się rozjechał, okazało się, że jest jakiś bug w zigbee2mqtt, z powodu którego czas na głowicy się przestawiał. Przeszedłem na wersję edge, gdzie błąd ten został naprawiony. To teraz się okazało, że tryb schedule co chwila przełącza mi się na tryb “complex”. Ręce mi już opadają na tą głowicę. Nie wiem czy to wina IA Thermostat?? Czy znowu coś innego się urodziło

Dlatego harmonogram temperatur dla głowic mam ustawione w node-red

1 polubienie

Używam do niej AI Thermostat for Zigbee2MQTT ( Better Thermostat ) ale głowica otwiera zawór nawet powyżej zadanej temperatury. Na gitgub twierdza ze to przez PID w samej głowicy i ze trzeba skalibrować temperaturę. Najlepiej było by gdyby głowica działała na zasadzie on/off bo ten PID zaburza jej działanie gdy mamy zewnętrzny czujnik temperatury

1. Temperatura z zewnętrznego czujnika
  2. Zadana zadana temperatura
  3. Tajemnicza temperatura nie wiadomo skąd się bierze
  4. Realna temperatura z głowicy która można korygować ( local_temperature_calibration)

AI Thermostat dla tej głowicy nie używa local_temperature_calibration czesta korekta tym parametrem dopiero powoduje cyrki w działaniu głowic. Manipulacja następuję temperatura nastaiwenia na termostacie w opisie jest jako napisane iż przy takiej kalibracji wskazania ktore pokazują głowice na wyświetlaczu oraz bezpośrednio w encji są nieprawidłowe. Po to tworzymy wirtualny termostat dla IA. Co do PID można go wyłączyć na samej głowicy.

Kolego jakich nodów użyłeś do stworzenia harmonogramu dla głowic?
Widzę że dużo czasu spędziłeś na rozgryzaniu tych głowic :slight_smile: