Głowica termostatyczna MOES TS0601 (Zigbee)

Ooo właśnie, brakowało mi wiedzy aby to w NR ogarnąć. Coś mi świtało ale nie wiedziałem dokładnie, w którym kościele dzwoń bije.
Node inject tego mi brakowało. Jeszcze też wielkie dzięki

Czy macie tak, że mimo zmiany ustawień kaloryfer cały czas pozostaje gorący ? Bolec cały czas prawidłowo dolega do zaworu. mimo ustawienia minimalnej temp. cały czas grzeje

Sprawdź jeszcze raz czy aby nie poluzowała się nakrętka trzymająca cały termostat i/lub wyjmij i włóż baterie z powrotem.
Rzadko bo rzadko używam kaloryferów ale do tej pory jak nigdy nie miałem z tymi termostatami problemów - ja są dobrze wyregulowane to przy 0% otwarcia mam je zimne ( pomijam problem zasilania ich z aku lub baterii).

Z akku to porażka, ale na bateriach długoooo trzymaja :slight_smile: Zaraz to sprawdzę

Najpewniej używasz akumulatorków NI-MH, które mają napięcie 1,2V i urządzenie bardzo szybko krzyczy żeby wymienić. Prawda jest taka, że będą pracować najpewniej równie długo jak zignorujesz ten komunikat bo pojemność mają taką samą - no chyba, że urządzenie przy niższym napięciu po prostu uzna, że się wyłączy, nie testowałem bo mnie irytował komunikat o rozładowanej baterii dlatego… polecam zaopatrzyć się w akumulatorki 1,5V litowo-jonowe od xtara i ładowarkę do nich BC4 również od xtara :slight_smile:
U mnie lecą na pierwszym ładowaniu 15 miesięcy obecnie i jeszcze nie krzyczą. Zobaczymy ile dociągną :wink:

Ładowarkę mam dokładnie taką samą, ale akku z Ikea testuję i stad takie jazdy :slight_smile:

Jak ktoś nie wie to zmienili sterowanie tym zaworem w Z2M - teraz mamy więcej opcji bez wchodzenia do Z2M.

hej, mam problem z ogarnięciem termostatu w łazience. Termostat podbity do najnowszej wersji, model ma oznaczenie _TZE200_cwnjrr72. Ustawiłem w advanced mode A8 na 0.5, AA na 1, skalibrowałem z innym czujnikiem temperatury w pomieszczeniu. Zawór odkręcałem parokrotnie na full i montowałem na nowo termostat Tuya, ale za każdym razem position jest 0% (kaloryfer jest gorący, słychać przepływ wody). Głowica 30x15 (bezpośredni montaż bez adapterów). Spotkał się ktoś z czymś takim? Jak temu zaradzić?

A termostat dokonał “auto kalibracji”
Coś takiego

dodano:
Kalibracje przeprowadzałeś oczywiście na założonym termostacie na głowicy.
Mam Tado myślę że jest podobnie z Tuya
Ps. Ta iglica w termostacie wysuwając się Zamyka przepływ w głowicy , jeśli jest złe skalibrowana lub za krótka nie zamknie przepływu w głowicy.

1 polubienie

Tak, robiłem tak kilka razy. Przed chwilą spróbowałem raz jeszcze i efekt ten sam.

Dodam że ustawiłem temperaturę na 15 stopni żeby wymusić zatrzymanie ogrzewania, ale termostat mimo wykrycia 27 stopni nadal w pełni otwarty (position 0%).

{
    "auto_lock": "AUTO",
    "away_mode": "OFF",
    "away_preset_days": 1,
    "away_preset_temperature": 15,
    "battery_low": false,
    "boost_time": 300,
    "child_lock": "UNLOCK",
    "comfort_temperature": 20,
    "current_heating_setpoint": 15.5,
    "eco_temperature": 15,
    "force": "normal",
    "holidays": [
        {
            "hour": 6,
            "minute": 0,
            "temperature": 20
        },
        {
            "hour": 8,
            "temperature": 15
        },
        {
            "hour": 11,
            "minute": 30,
        },
        {
            "hour": 12,
        },
        {
            "hour": 17,
        },
        {
            "hour": 22,
        }
    ],
    "holidays_schedule": "06:00/20°C 08:00/15°C 11:30/15°C 12:30/15°C 17:30/20°C 22:00/15°C",
    "linkquality": 239,
    "local_temperature": 27.5,
    "local_temperature_calibration": 0,
    "max_temperature": 35,
    "min_temperature": 5,
    "position": 0,
    "preset": "manual",
    "system_mode": "auto",
    "update": {
        "state": "idle"
    },
    "update_available": false,
    "week": "5+2",
    "window_detection": "OFF",
    "window_detection_params": {
        "minutes": 10,
        "temperature": 5
    },
    "workdays": [
        {
            "hour": 6,
        },
        {
            "hour": 8,
        },
        {
            "hour": 11,
        },
        {
            "hour": 12,
        },
        {
            "hour": 17,
        },
        {
            "hour": 22,
        }
    ],
    "workdays_schedule": "06:00/20°C 08:00/15°C 11:30/15°C 12:30/15°C 17:30/20°C 22:00/15°C"
}

Oznacza, że termostat jest zamknięty.

u mnie też mam problem z głowicą _TZE200_cwnjrr72 , mam ich w domu 6 i tylko jedna pracuje źle tzn nie domyka zaworu , przyjrzałem się grzybkowi który wciska zawór i tylko w tej jednej ma inny kształt , mianowicie jego główka jest płaska a nie sferyczna jak w innych zaworach tego typu.

Była o tym mowa gdzieś wcześniej. Sprawdź z 2x2grosze. Przy takich podkładkach jest ok i głowice działają dobrze. Moim zdaniem jest to kwestia zaworu akurat nasze coś nie do końca do nich ta głowica pasuje. Ostatnie wichury i zamiecie i brak prądu. Mam 3 głowice i jedna lub 2 po wznowieniu zasilania się ponownie łączą ale zawsze jedna lub dwie wymagają wyjęcia baterii i ponownego włożenia. Też tak macie?

Wyjęcie baterii nie, ale faktycznie jak HA/Zigbee2mqtt zerwie połączenie, zresetuje się itd to potem wznowienie połączenia ze strony głowicy trwa dłużej. U mnie wystarczy dotknąć żeby się “zaświeciła” głowica i po chwili odzyskuje prawidłową komunikację. Aktualizacje przychodzą na czas itd. Powiem Ci, że nie tylko z głowicami tak mam, mam też przełączniki do światłą po zigbee i jest podobnie.
Taki chyba urok tego protokołu i urządzeń :wink:

To dotkniecie muszę wyprobować ale jak Cię nie ma w domu a prądu braknie jak głowica jest zamknieta to tak średnio. A co do protokołu zegbee i urzadzeń to wiekszość około 50 mam od xiaomi na bramce conbee 2 i jak dotąd nigdy mnie nic nie zawiodło - po powrocie zasilania wszystko wstaje jak należy.

To musi być kwestia zaworu. Zamontowałem pozostałe termostaty po pokojach i działają prawidłowo od momentu założenia.

W łazience problem chyba rozwiązałem, dokręcając termostat podczas kalibracji. Po takim dokręceniu wystartowałem drugi raz proces i jak na razie działa.

Mam takie pytanie odnośnie tej głowicy. Gdy uruchamiam głowice nie założoną na zawór to przechodzi kalibrację i mogę nią sterować. Gdy założę głowicę na zawór to po kalibracji mam jakiś błąd: 13 albo cos w tym stylu. Ponieważ zawory mam 28x1.5 to musiałem założyć reduktory metalowe 30x1.5mm.

Nie potrafię znaleźć informacji na temat tego błędu. Ktoś coś wie ?

Włożyłem do głowicy szarą wkładkę i kalibracja przeszła pozytywnie… Godzina zabawy i drugi komplet aku wkładam…

To już było omawiane, akumulatorki się nie sprawdzą.

Stawiam :beer: że iglica nie “wyczuwa” oporu zamknięcia głowicy, wysuwając się maksymalnie

Podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami nt. tych głowic, konfiguracja której ja używam to AI THERMOSTAT for Zigbee2MQTT zainstalowne przez HACS, działa to bardzo dobrze w połączeniu z zewnętrznymi termometrami. Jedyny problem jaki spotkał moja konfigurację to sytuację gdzie zawór niby zamykał się na 0% a grzejnik jednak przepuszczał i grzał dalej nie wiem być może to jakaś ochrona przez zamarznięciem. Zauważyłem że gdy przez Zigbee2MQTT wydawałem komedę dla termostatu aby zamkną zawór całkowicie to on jeszcze trochę ten zawór dokręcał , potem znowu komenda tryb AUTO i on już w pozycji całkowicie zamkniętej pozostawał.
A więc problem niedomykających się głowic rozwiązałem w node-red mianowicie jest sprawdzana pozycja głowicy jeżeli jej stan to 0% idzie komunikat aby głowice wyłączyć"dokręcić" i chwilę później powrót w tryb auto.

Może ameryki nie odkryłem ale nie widziałem tutaj takiego rozwiązania.

1 polubienie