Głowica termostatyczna MOES TS0601 (Zigbee)

Sam sobie odpowiedziałeś.

1 polubienie

A coś więcej mógłbyś rozwinąć? Zaproponujesz jakąś alternatywę, w jakiś inny sposób mogę to zrobić?

Alternatywą jest zakupienie jakiegoś adaptera zigbee i połączenie bezpośrednie HA z urządzeniami :slight_smile: Masz wtedy lokalne połączenie, pad internetu nie powoduje problemów z działaniem itd.
Popularne adaptery to chyba najbardziej CC2531 (niska cena, moim zdaniem słaba stabilność, słaby zasięg) albo conbee 2 (wysoka cena ale zasięg o wiele lepszy i stabilność bardzo wysoka - instalujesz i zapominasz). W mojej opinii warto zainwestować w conbee jak chcesz zainstalować i ma niezawodnie działać :wink:

Poczytaj sobie o tym, w necie jest bardzo dużo informacji w tym temacie :wink:
Czujniki mają w konfiguracji zaszyte parametry takie jak minimalny czas aktualizacji, maksymalny czas aktualizacji i próg zmiany - te parametry domyślnie oczywiście różnią się od siebie w zależności co producent ustawi :wink: można samemu te parametry konfigurować - tu również polecam zgłębić temat adaptera, zigbee2mqtt oraz samego protokołu zigbee.
Co godzinę to niekoniecznie musi być złe, jak producent mądrze ustawił próg zmiany i minimalny czas to może masz co godzinę bo temperatura jest stabilna i nie ma sensu wysyłać danych co zmieniły się o 0,01C :wink: trzeba przy tym pamiętać, że bateria krócej pożyje jak zaczniesz wysyłać częściej aktualizacje :wink:

Temat rzeka… :wink: musisz po prostu poczytać więcej o HA, adapterach, protokole zigbee itd :wink:

@romek wyczerpująco Ci wyjaśnił czego użyć. Na forum jest sporo wątków na temat uniwersalnych bramek zigbee

1 polubienie

Ok dzięki. Przeczytałem ten wątek wyżej i zauważyłem również że problematyczna jest wersja tej głowicy z numerem cwnjrr72 (taką właśnie mam). Chyba jeszcze zdecyduje się ją oddać i zakupić inną tak jak wyżej ktoś napisał, że chyba jest to jakaś kopia TS0601.

_TZE200_cwnjrr72 jest w porządku - głowy nie dam ale to chyba jest nawet oryginał od tuya.
Sam mam i bez problemu łączą się z zigbee2mqtt przez wymienione przeze mnie adaptery.
Nie oddawaj, zadziała na 99,9% :slight_smile:

Ok to w takim razie szukam odpowiedniego adaptera zigbee i będę z tym walczył dalej.

I jak tam przetwornica z akumulatorkami?
Jak długo działa?
Przetwornica pewnie zużywa akumulatorki cały czas mimo iż termostat uśpiony.

lolekanabolek

Poradziłeś sobie z problemem lekkiego grzania przy auto na 0%??
Zauważyłem u siebie również coś takiego -wypróbowałem 2 gr :slight_smile: Chyba zamiast auto należałoby stworzyć automatyzacje on/of. Akurat w sypialni wolałbym auto bo za dużo nie kręci wtedy no ale cóż.

@Zioma1 jak zastosowałeś wcześniejsze rady to możesz jeszcze spróbować regulacji zaworu głowicy. Powinieneś mieć takie pokrętełko przy zaworze z numerkami. Ustaw na mniejszą cyfrę niż teraz masz.

EDIT: nazywa się to kryzowanie, możesz pod tym hasłem poszukać na yt. Oczywiście nie majstruj za dużo bo te ustawienia są istotne dla odległości grzejnika od kotłowni itd. Troszkę jak przestawisz nic nie powinno się stać, a zawór będzie w innej pozycji (skrajne ustawienie głowicy się troszkę przesunie).

Doinwestuj jeszcze do głowicy 8 lub 18 groszy. U mnie teraz chyba siedzi 20 groszy.

Ja teraz próbuje rozgryzc ten automat. Głowica pokazuje aktualnie 22 stopni, natomiast temperatura docelowa to 20 stopni, a głowica i tak się załącza

1 polubienie

U mnie też tak jest. Jest tam korekta tmp. ale nie wiem jak to działa. Ten algorytm to jakiś chiński :slight_smile: o co mu chodzi to diabli wiedzą. Faktycznie jest tak jak pisałeś, że zrobisz of dokręca jak samo w automacie lekko przepuszcza może tak ma być? Jedną głowicę testuje w oparciu o termometr xiaomi zigbee i automatyzacje włącz/wyłącz histeryza 0,5 st.

1 polubienie

Ja też mam podobnie ale nie widzę żadnego problemu. Mam dwie automatyzacje. Pierwsza to kalibracja temperatury wg czujnika xiaomi a druga to wyłączenie grzejnika przy otwartym oknie i ponowne włączenie gdy okno będzie zamknięte.
Głowica cały czas ustawiona w trybie auto. Temperatura trzyma się idealnie.
Wczoraj dziewczyny zostawiły wieczorem otwarte okno i wychłodziły pokój do 17 stopni. Po zamknięciu okna po chwili temperatura znowu była idealna.
Może nie ma co zwracać uwagi na pozycję głowicy jeżeli działa dobrze?

Witaj. Czy możesz podesłać swoje sterowanie głowicą. Dzięki, pozdrawiam Krzysiek

Cześć, z chęcią bym się podzielił tylko moje flow jest dość spore jeśli chodzi o ogrzewanie.
Jaka część logiki Cię interesuje to postaram się to zebrać i podzielić.

Mieszkam w bloku i często nas nie ma w domu. Chcę sterować temperaturą tak, żeby zaczynało grzać jak się pojawiamy w strefie domu. Tylko inaczej jak jest ślubna na miejscu a inaczej jak jestem sam.

Nie ten dział ale odpiszę tutaj, może jakiś mod to rozdzieli do działu z procesami.

Zrobiłbym to tak:
Stworzenie grupy rodzina, do rodziny dodaj siebie i żonę.
Flow: sprawdzanie czy ktokolwiek jest w domu (stan grupy rodzina), jeśli grupa is not home to wyłączasz grzanie, a jeśli is home to sprawdzasz czy w domu jest żona, jesli jest żona to ustawiasz A (temperatura z żoną), a jeśli nie ma to ustawiasz B (temperatura bez żony).

Musisz sobie wymyślić logikę jak sterujesz tymi termostatami w ogóle.
Ja mam tak, że używam presetów:
away - 10C jak nikogo nie ma w domu,
eco - 12C, temperatura nocna, nie ma grzać (ewentualnie dogrzać jakby faktycznie spadła temperatura tak nisko),
comfort - temperatura dzienna - w zależności od pomieszczenia ale zazwyczaj wszędzie 22C.
Wszystko opieram o presety, ustawiam tylko preset, a każdy termostat ma zdefiniowane wszystkie 3 temperatury presetów i pilnują każdy swojej temperatury.

Możesz też nie używać presetów a ustawić manual i konkretną temperaturę.
Trudno jest opisać w poście proces, zdecydowanie bardziej polecam pooglądać filmy Artura, nabrać trochę więcej obycia z node redem i machnąć samodzielnie :wink: proces wydaje się trywialnie prosty :wink:

Polecam od razu też zrobić sobie proces z dynamicznymi korektami temperatur na termostatach z zewnętrznych czujników temperatury w pomieszczeniu. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że te wbudowane czujniki nie sprawdzają się dla dużych pokoi, a nawet powiedziałbym, że nie nadają się do żadnych pokoi jeśli ktoś chce mieć idealnie pilnowaną temperaturę - powiedzmy, że działają ale jak ktoś jest wymagający to nie sprostają jego wymaganiom :wink:

mam trywialne pytanie, jak zmienić schedule?? Coś takiego mi się tam porobiło. Podejrzewam, że od klikania bezpośrednio na głowicy. Ale nie kaźcie mi tego schedule ustawiać na niej bo to jakaś droga przez mękę. Próbowałem zedytować /config/zigbee2mqtt/state.json ale to nic nie pomaga. Jak to ogarnąć przez zigbee2mqtt??

},
    "workdays": [
        {
            "hour": 6,
            "minute": 0,
            "temperature": 20
        },
        {
            "hour": 8,
            "temperature": 15
        },
        {
            "hour": 11,
            "minute": 30,
        },
        {
            "hour": 12,
        },
        {
            "hour": 17,
            "temperature": 20
        },
        {
            "hour": 22,
        }
    ]
}

Faktycznie masz ciut inaczej . Musiał być przeklinać prawdopodobnie bezpośrednio na głowicy - jak Ci została ściągawka

Node red:
image

Inject:

mqtt:

a tutaj masz tekstowo ten payload:

{   "workdays":[ 	  {"hour":6,"minute":30,"temperature":17}, 	  {"hour":22,"minute":0,"temperature":10}, 	  {"hour":22,"minute":1,"temperature":10}, 	  {"hour":22,"minute":2,"temperature":10}, 	  {"hour":22,"minute":3,"temperature":10}, 	  {"hour":22,"minute":4,"temperature":10}   ] }
1 polubienie