Głowica termostatyczna MOES TS0601 (Zigbee)

Ja używam noda funkcji wyzwalany czasowo nodem inject który przsekazyje dane do noda call service.

2
3

Ogromne dzięki <3 W końcu udało się okiełznać tę głowicę! :slight_smile:

Widzę, że jakoś sobie radzicie z TS0601 w wersji “_TZE200_cwnjrr72”.
Od ponad roku używałem kilku głowić w wersji “_TZE200_ckud7u2l” i wszystko było pięknie, dzisiaj odebrałem nową i okazało się, że jest to wersja “cwn…”.
Raspberry Pi, jakaś wersja Raspbian, Home Assistant Supervised, dzisiaj aktualizowany
Conbee 2, Zigbee2MQTT
Na początku (na wersji 1.18… nie aktualzizowana od roku) było, że nie rozpoznana.
Na wersji 1.22 było samo “null” wszędzie
Na wersji edge z minionej nocy odczytuje już temperaturę local temperature, ale ogólnie jest… ubogo :wink:

hvac_modes:
  - heat
  - auto
  - 'off'
min_temp: 5
max_temp: 35
target_temp_step: 0.5
preset_modes:
  - none
  - away
  - schedule
  - manual
  - boost
  - complex
  - comfort
  - eco
current_temperature: 15.5
temperature: 15
preset_mode: eco
auto_lock: null
away_mode: 'OFF'
away_preset_days: null
away_preset_temperature: null
battery_low: null
boost_time: null
child_lock: null
comfort_temperature: null
current_heating_setpoint: 15
eco_temperature: null
force: normal
linkquality: 47
local_temperature: 15.5
local_temperature_calibration: null
max_temperature: null
min_temperature: null
position: null
preset: eco
system_mode: auto
update:
  state: null
update_available: null
valve_detection: null
window_detection: null
friendly_name: głowica garaż
supported_features: 17

praktycznie samo null i null
Jak dla mnie może być byle dało się odczytać czy position jest większe od 0 by dać sygnał na pompę :wink:

Macie jakieś pomysły jak to ugryźć?

Być może zalega mi jeszcze gdzieś orginalna bramka kupiona przed rokiem ze starymi głowicami jeśli to pomoże…

@Quapcio uwaga techniczna do zamieszczania kodu w postach
3x odwrotne apostrofy (spod tyldy) ```
a nie 3x cudzysłowy (zobacz jak popoprawiłem).

Mam kilka pytań laika, ale sobie jeszcze nie radzę i próbuję to rozgryźć.
Mam głowicę o oznaczeniu na pudełku jako zn276829 (więc pewnie nie jest to oryginał TS0601). Firmware jakie mi tych głowic jaki mi sie pokazuje w SmartHome to: Product version: v1.0.0; Moduł Zigbee: v1.1.7; Moduł MCU: v2.0.0. Ma to podłączone przez bramkę TUYA jaką zakupiłem razem z głowicami.
W HA są widoczne i mogę nimi sterować tzn. ustawiać temperaturę.

1. Jednak jak próbuje je np. wyłączyć to po chwili wraca mi do stanu grzani/chłodzenie - dlaczego nie chce mi to działać?
  2. Czy powinienem kupić inną bramkę np Conbee2 lub Zigbee2MQTT CC2652 aby mieć więcej opcji?
  3. Jak w node red ma wyglądać kalibracja tak aby temperaturę otoczenia brało mi z zewnętrznego czujnika ?- w pokoju na ścianie mam czujniki BLE Xiaomi.
    Bo ręczna kalibracja po przez aplikację ciągle mi się rozjeżdża.
  4. z jedną z głowic mam problem gdyż mimo adaptacji na kaloryferze (adaptacja przebiega prawidłowo - silnik kręci pełne obroty zamknięcia i otwarcia) to jak próbuję zmienić zawór na zamknięty lub otwarty to silnik kręci tylko ok 1,5sek i kończy działanie. W aplikacji mam pokazane ,że jest otwarty np. na 100% ,ale tak naprawdę bolec się nie wsuwa cały a kaloryfer jest zimny. Nie wiem czy jest to wina uszkodzonej głowicy czy ustawień na niej. Baterie zmieniałem i są dobre.

Nie mogę ograną tych głowic . mam wrażenie ze działają z dnia na dzień co raz gorzej. Mam jej podłączone do HA przez zigbee2mqtt . zintegrowane z zewnętrznym czujnikiem temperatury poprzez “AI Thermostat for Zigbee2MQTT” na głowicach ustawiłem tryb działania 0n-0ff. Ale głowice bardzo często pracują powyżej wyznaczonego zakresu temperatury . Tak samo powinny pracować w zakresie 0-100 a bardzo często sa ustawione na 25 %. I grzeją mimo tego ze wyświetlają ze zawór jest zamknięty. Do każdej głowicy podłożona mam monetę 5 GR.

W integracji jasno jest napisane że głowice mają być w trybie PID, co do niedomykania głowic jest rozwiązanie wyżej.

Czy byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi (pokazać schemat, zasadę instrukcję, cokolwiek …) jak za pomocą node red kalibrować odczyt temperatury głowicy żeby czytało z zewnętrznego czujnika xiaomi?
Do szału mnie doprowadza już ciągła ręczna kalibracja. Tem. w pokoju 21 st a głowica pokazuje 26, to kalibruje ją ręcznie na 21 a po 2h pokazuje mi 18st. A w pokoju ciągle według zew, czujnika jest 21.
Prośba o pomoc :expressionless:

Najpierw dodaj integrację AI Thermostat for Zigbee2MQTT

Edit: doczytałem że przez bramkę to obsługujesz to integracja nie pójdzie, w ogóle nie wiem czy ogarniesz to na bramce .

Zamówiłem Conbee2 więc mam nadzieję ,że wtedy będę mógł.
Napisz proszę jak to zrobić to jak zainstaluję Conbee to spróbuję wtedy to zrobić.

Conbee2 doszło i już podłączyłem do HA. Jednak głowica zgłasza mi się jako ts0201 (sensor tuya). Rozumiem ,że nic nie zdziałam z tym bo nie jest to oryginalna ts0601?

jaką masz wersję z2m ?
Z tego co doczytałem wyżej masz głowicę zn276829 to standardowy klon TS0601 i tak powinien się zgłaszać , pokaż co masz w tym miejscu z2m

A nie masz przypadkiem sparowanego termometru a myślisz że to głowica ? Wejdz w zakładkę eksponuje co podaje

Nie mam takiego czujnika w domu. Mam podobne tylko ,że po Xiaomi i są po BLE, oraz mam czujnik temperatury po zigbee ale on jest sparowany z inną bramką

Spróbuję rozpiąć ten termostat i zobaczymy czy jeszcze raz to samo się podłączy

i koniecznie aktualne Z2M Current version: 1.23.0-1

to tak.
Odłączyłem usunąłem głowicę i raz jeszcze podłączyłem i zgłasza się ona jak wyżej (ts0201).

Zrobiłem to samo z drugą głowicą i druga zgłasza się prawidłowo jako ts0601!
Jakieś jaja bo całość była kupowana jako zestaw za jednym zakupem od jednego sprzedawcy.
Jak sprawdzić/zaktualizować Z2M?

konfiguracja ===>dodatki kopie zapasowe Superwisor ===> i kliknij w Zigbee2mqtt
Tą drugą głowice też ci źle dodało

Tę drugą już dobrze
image

Z tę jedną na razie mam problem ,że ją źle dodaje.
Mam jeszcze 3 inne to ciekaw jak one się pokazują.

Próbuję też zrobić update głowicy ale pokazuje mi ,że nie jest dostępne OTA

image

Coś się namieszało , spróbuj dodać resztę głowic jak ta jedna dalej będzie źle się zgłaszała to ja bym odinstalował całe Z2M i dodał ponownie bo rozumiem że ta głowica na oryginalnej bramce działała prawidłowo. Jeszcze ewentualnie trzeba by przyjrzeć się twojej konfiguracji Conbee jakie masz wpisy w Z2M

Udało się. Po którymś z rzędu resecie i próbie dodania głowicy zaskoczyła ona i pojawia się prawidłowo.
Dzięki za pomoc :slight_smile:

Czy mogę teraz poprosić o pomoc w ustawieniu kalibracji za pomocą zewnętrznego czujnika?