Głowica termostatyczna MOES TS0601 (Zigbee)

Steruję głowicami TS0601 przy pomocy Node-RED i zewnętrznych czujników temperatury. Chciałbym rozbudować system sterowania i wykorzystać czujniki temperatury wbudowane w głowice. Nie potrafię sobie z tym poradzić. W jaki sposób pobrać informację o temperaturze wbudowanego w głowicę czujnika?

Ze swoimi głowicami (_TZE200_cwnjrr72) odchodzę już od zmysłów. Mam 3 głowice zamontowane na żeliwnych kaloryferach i spotykam się z notorycznym problemem kalibracji.
Nawet jeśli głowica przejdzie pomyślnie przez kalibrację, to potem mam problem.
Korzystam z zewnętrznych czujników temp. i ustawiam kaloryfery tylko w dwóch pozycjach 0 lub 100%. W momencie, gdy np. głowica ma się otworzyć, lekko tylko drgnie i już podaje 100%, jeśli znowu wymuszę domknięcie i ponowne otwarcie głowicy, wtedy łaskawie głowica się odkręci do 100%.

Nie wiem, czy jest to problem głowicy, która ma zbyt duży opór na tych zaworach, czy jest to problem samych zaworów, które mimo wszystko jak próbuję naciskać trzpień, chodzi dość sprawnie…
Kombinowałem już na różne sposoby, a to z monetą, a to nieco próbowałem przypiłować trzpień (bo może jest za długi na zaworze), ale nic nie działa…
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem?

Tak. Ja mam identycznie. Próbuje różne wersje. Teraz sprawdzam better thermostat ale wcześniej próbowałem flow z grupy home assistant na Fejsie i działało elegancko.
Coś mam przeczucie że wrócę do tego flow.
Objawy mam identyczne jak Ty.

Wpadłem na inne rozwiązanie. Z racji, że korzystam z prostej konfiguracji generic_thermostat i wciąż otwieram 0 lub 100%, napisałem sobie automatyzację, która na podstawie uruchomionego timera sprawdza, czy zawór się otwiera dłużej niż 30 sekund. Jeśli krócej (co by oznaczało, że zawór tylko drgnął), skrypt domyka i ponownie otwiera, aż do skutku. Nie monitoruje tego ponawiania, ale w ten sposób jak na razie w tym sezonie grzewczym działa wszystko idealnie.

Hmm. Ciekawe rozwiązanie acz kolwiek ja bym chciał żeby to co jest zaimplementowane w oprogramowaniu działało jak należy. Czyli jeśli zawro jest w trybie procentowego otwierania to żeby to działało a nie tylko on/off.
No nic. Testuję dalej better thermostat a jak nie to powrót do flow z node-red z domykaniem i kalibracją. A jeśli to też nie pomoże to głowica wyląduje w szufladzie.

Ja flow z domykaniem (który trochę przerobiłem żeby oprócz temp z zewnętrznych czujników brał pod uwagę też czujniki otwarcia okna) używam już ponad rok i sprawdza się całkiem nieźle. Dziś stwierdziłem że chcę sprawdzić jak będzie się zachowywać zachwalany Danfoss Ally i zamówiłem. Ciekawe czy faktycznie lepszy od Moesow na które w sumie nie mam co narzekać patrząc jak w sieci ludzie litrami wylewają na nie pomyje

To daj znać jak ten danfoss się będzie sprawował bo też mnie to interesuje. Co do MOESow to moim zdaniem jednak one nie działają tak jak powinny może akurat u Ciebie zgrywa się dobrze sama głowica z zaworem. U mnie ciągle się to rozkalibrowywalo mimo różnych kombinacji z groszowkami itd. Teraz testuje głowice aqary wiadomo cena ale pierwsze wrażenia z samego działania ok. choć nie ma tam na tą chwilę jak dla mnie ważnej encji czy atrybutu : position.

Obserwując różne wątki mam wrażenie że problem bierze się z tego że jest kilku producentów tej głowicy. Jak kiedyś śledziłem to problemów nie było tylko i wyłącznie wtedy kiedy były kupowane bezpośrednio z sklepu moesa w Ali.

To prawda i niby ten sam soft powinien tam siedzieć to tak nie jest. I niestety stąd te różne komplikacje. Ja też czytając różne wątki zorientowałem się, że jest cilka (jeśli nie kilkanaście) takich samych głowic które w z2m meldują się podobnie. Tak czy siak ta: _TZE200_cwnjrr72 to wielkie G którego nie idzie okiełznać.
Puki co zamieniłem ją z inna w innym pokoju. Po wielu próbach kalibracji dostawałem błąd E1, aż za którymś przekręceniem baterii zadziałało i nie otwiera się na 100% w 2 sekundy tylko działa ( jeszcze) tak jak bym sobie tego życzył. Pytanie jak długo.

Też się zastanawiam czy nie zainwestować w Ally. Ta od aqary do mnie nie trafia bo za te pieniądze można kupić pewniaka który działa na zasadzie zamontuj, ustaw i zapomnij że masz.

Edit:
Nie nacieszylem się zbyt długo. Okazało się że jakoś kiepsko zrobił sobie kalibracje bo pozycja zaworu niby 0 a woda leci jak szalona.
12 groszy rozwiązało sprawę bo teraz nawet przy 10% nic nie słychać😂

Koledzy testuje jedną głowicę TS0601, wykrywaną przez z2m jako TS0601_thermostat adres sieciowy 0x3E35, producent zigbee _TZE200_cpmgn2cf
Jest to moje pierwsze podejście do głowic i jak na razie mam wrażenie że nie działa jak trzeba :frowning:
Zainstalowałem integrację Better Thermostart, skonfigurowałęm zewnętrzny termometr, harmonogram itd. wszystko niby działa ok, ale… sytuacja z dziś:
temperatura na termometrze 20,3, temperatura żądana (w better thermostat) 20C, więc zawór powinien być zamknięty, a z2m pokazuje 25% otwarcia (pomijam już to że pokazuje temperaturę docelową 19,5 a zmierzoną 19, ale rozumiem że integracja steruje przez zmianę temperatury więc może być rozjazd)
Co mam źle ustawione? zresetować głowicę i skonfigurować od nowa? (jak to zrobić), jak wymusić autotest nie jestem pewny czy w ogóle on się kiedyś wykonał…

I jak danfoss ? Też go zamówilem ale tak na szybko widzę kilka małych problemów :slight_smile:

Jeszcze nie dojechał, dopiero dziś albo jutro będzie. No na pewno z tego co zauważyłem problemem jest to że nie ma natychmiastowego odcięcia jak MOES tylko trzeba będzie pewnie ustawieniem niskiej temperatury go odcinać, ale to jest pikuś. Najważniejsze że z tego co widzę ludzie ogarnęli już kalibracje temp poprzez zewn. czujnik. Jak dojedzie to się pobawię, jak się sprawdzi i będzie lepiej działał niż MOESy to MOESy polecą i wpadną kolejne Danfossy. Jak się nie sprawdzi to następny w kolejce będzie Homematic IP - tyle że tam już dużo większe koszty bo musi być ich access point, ich kontaktron i ich zewnętrzny czujnik temperatury. No i jeszcze głowica. I w tym momencie nawet kupując używki zaczynają się robić koszta.

@Robert_Król jak wyjmiesz i włożysz ponownie baterie, to głowica automatycznie zrobi samo kalibracje

@playersct lepiej to robić “na stole” czy z głowicą na grzejniku, druga sprawa, czy wyjęcie baterii robi też reset ustawień do fabrycznych?

Ustawienia w Z2M

Kalibracja temperatury

Sprawdzanie działania zaworu, opcja zawsze musi byc na normal

Pomijając kalibrację to ja na tą chwilę nie widzę zwykłej prostej automatycznej nastawy tmp. ani prostego harmonogramu ale co prawda patrzyłem w to 10 min jedynie.

kalbracje robisz zawsze na grzejniku. wyjęcie baterii nie przywraca ustawień fabrycznych. to musiałbyś zrobić z samej głowicy ale to też najlepiej na grzejniku bo pewnie po recovery odpali sie od razu kalibracja zaworu

to jeszcze krótkie pytanie, czy jeśli kontroluje głowice poprzez integrację better thermostat to powinienem ustawiać jakąkolwiek kalibrację? bo tak na chłopski rozum to chyba lepiej ustawić na “0”

Niestety nie używałem jej, ale jeśli bierze ona pod uwagę zewnętrzny termometr to na samej głowicy faktycznie powinieneś mieć ustawione 0

Moja TZE200_cwnjrr72 czyli gtz0601 chyba wyzionela ducha. Otwierała sie i zamykał tylko przez chwilę z 0 do 100% co oczywiście jest bzdurą. Przy próbie adaptacji wyrzuca błąd E1. Ze świeżymi bateriami wciąż to samo.
Może to nawet lepiej…

Ja tak mam przy 2 na 3. Ktoś jednak pisał, że jakoś to ogarnął.