Chętnie się dowiem jak.
Przepraszam ale to był Twój post wyżej. Nie sprawdziłem. Czyli jednak to nic nie dało. Myślę że jednak tak jest jak pisal Sławek że są różni producenci i różne jakości Ja mam dokładnie tak jak Ty. Głowice padły po 2 miesiącach więc ich jakość jest bardzo kiepska. Inni użytkownicy sobie chwalą.
To jednak tylko efekt był tymczasowy.
Edit:
@Zioma1 Znów udało mi się ją ożywić. robiłem adaptację aż do skutku i w końcu podziałało.
A spotkał się ktoś z Was z takim problemem, że musiałem ustawić 5 stopni, zeby głowica zamknęła zawór na 0% a kiedy ustawiam na 5.5 to zawór się otwiera?
Mówię oczywiście o integracjii better thermostat.
Trochę to bez sensu, bo jak się ma 5.5 stopnia do 19 które ustawiam na noc. To wtedy zawór będzie otwarty na 100%
Od tygodnia poznaje te głowicę i integrację better thermostat, mam coraz większą ochotę zwrócić głowice i dać sobie z tym wszystkim spokój…
Albo jestem zbyt głupi na nie albo one żyją własnym życiem…
Poniżej wykres stanu encji termostat (oczywiście tego z integracji BT)
Nie rozumiem dlaczego załącza się grzanie w momencie gdy temperatura jest powyżej ustawionej na termostacie, jak dla mnie powinna załączyć się dopiero gdy spadnie poniżej ustawionej minus histereza, u mnie histereza ustawiona jest na 0,5, więc przy ustawionych 20C załączenie powinno nastąpić przy 19,5, tak? no chyba że tu inaczej działa histereza…
Druga sprawa, w BT niby jest włączone grzanie ale z2m raportuje pozycję jako 0% czyli głowica zamknięta, o co chodzi? czy jest możliwe że BT nie dogaduje się z głowicą i nie wysyła zmiany ustawienia temperatury??
Pomóżcie bo zaraz cośmnie trafi
Acha jeszcze jedno w integracji BT ustawiłem kalibrację “target temperature” na ich stronie piszą że to dafault calibration type, ale w integracji domyślnie ustawiona jest local…
Pewnie niedługo wyrzucisz je przez okno … ale zanim zobacz ten plan - w szczególności tego Rosjanina chyba na samym dole
Możesz podać nr postu do tej automatyzacji tego rosjanina? Bo prawdę powiedziawszy to nie widzę tam nic takiego
Post nr 35. Pewnie nic to nie da ale on tam własnie pisze ze better thermostat nie bardzo i ze wzgledu na problem z kalibracją podaje swoją automatyzacje, choć pewnie u niego az takich skrajnych przypadłosci jak u Ciebie nie bylo.
Potestuje. Dzięki.
Jak narazie better thermostat przełącza z auto na heat i wtedy nie zmienia się nastawia głowicy, a na auto zmienia tylko przy zmianie temperatury.
A z kolei te blueprinty oparte są na zmianie kalibracji głowicy co skutkuje rozstrojeniem PID tych głowic (wątek w better thermostat) ale chyba muszę się na to zdecydowac.
A u Ciebie co podziałało?
mam pytanie, wam też gdzieś wcięło harmonogram z ustawień głowicy??
Model to TS0601 ( _TZE200_cwnjrr72)
Pytanko :
ten harmonogram sam ci się “ujawnił” czy coś robiłeś ?
Mam model : TS0601_TZE200_hhrtiq0x i u mnie nie ma harmonogramu
harmonogram to zawsze miałem, tylko wcześniej można było go edytować
Głupie pytanie :
Gdzie i jak mam stworzyć harmonogram ?
Jakaś podpowiedź ?
Co chciałbym osiągnąć :
Mieć tygodniowy harmonogram
Wyłączać kaloryfery po otwarciu okna - oczywiście mam czujniki zigbee na oknach .
Cześć,
W tematach HA jestem jeszcze dość zielony więc z góry przepraszam za możliwe powtórzenia pytań jeśli były. Starałem się przeszukać to forum pod kątem moich pytań, ale nie udało mi się nic znaleźć niestety.
Dzisiaj przyszły do mnie zawory do kaloryferów działające po Zigbee (zgłaszają się jako model TS0601). Nie korzystam z zigbee2mqtt, tylko bezpośrednio z integracji SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus V2 Zigbee Home Automation. Doszedłem do wniosku, że jak HA sam znalazł tego dongla w systemie i poprawnie go skonfigurował, to nie będę robił kolejnego przejścia z Zigbee na MQTT i tworzenia dodatkowej konfiguracji do MQTT.
Może w tym też tkwi problem z jakim się borykam.
W stanach encji przy tym zaworze mam takie możliwości:
hvac_modes:
- heat
min_temp: 5
max_temp: 35
preset_modes:
- none
- away
- Schedule
- comfort
- eco
- boost
- Complex
current_temperature: 20
temperature: 15
hvac_action: idle
preset_mode: away
system_mode: '[<SystemMode.Heat: 4>]/heat'
occupancy: 0
occupied_heating_setpoint: 1500
unoccupied_heating_setpoint: 1500
friendly_name: Radiator valve - Bathroom Moesthermostat
supported_features: 17
I teraz pytania
Preset Shedule mogę sobie pozmieniać na samym zaworze, trochę klikania, ale da się. Czy inne presety Comfort, Eco, Complex da się jakoś zmienić z poziomu HA? W instrukcji dołączonej do zaworu niestety nie ma nic na ten temat. Comfort z tego co widzę to jest ustawiony na 20 stopni, Eco na 15, Complex na 20, a none na 19, chyba, że ten preset to jest sterowanie ręczne? Czy po MQTT dałoby się to zmienić?
Kolejne pytanie.
Po co pojawił się switch do zaworu? Z tego co go testowałem to nic nie robi, tak samo działa jak jest włączony jak i wyłączony. Chyba, że czegoś nie zauważam.
I jeszcze jedno pytanie Widziałem tu na forum, że ktoś miał jeszcze odczyt położenia zaworu. Jak to dodać, jeśli nie zostało to dodane automatycznie przy wykrywaniu urządzenia przez bramkę Zigbee?
To na razie tyle z mojej walki z HA
Pozdrawiam
Barcik
Możesz podesłać flow jak to rozwiązałeś lub automatyzacje?
@barcik To że przedstawiają się jako TS0601 nie mówi zbyt wiele. Ja mam 3 różne glowice, ale każda z nich się tak przedstawia.
Nie wiem jak to wygląda w ZHA ale w z2m można podejrzeć jaki to konkretnie model.
A skoro już przy tym jeteśmy to polecam przejść na z2m.
Używam gowic TS0601 od 10 miesięcy. Udało mi się je okiełznać żeby działały tak jak oczekuję mogę się więc podzielić swoimi doświadczeniami. Może komuś to pomoże.
Jednym z częstych problemów jest błąd E1. Według instrukcji oznacza awarię silnika, ale według mnie to może to być problem z zasilaniem. Na samym początku dołożyłem do swoich głowic przetwornice podciągające napięcie żeby używać akumulatorków 1,2V. Przez jakiś czas dobrze to działało, ale potem zaczął pojawiać się błąd E1 na jednej głowicy, nie długo potem na drugiej. Przekładałem głowice do innych kaloryferów żeby wykluczyć problem z zaworem, ale bez skutku. U mnie pomogło wywalenie przetwornic i zmiana zasilania na 1,5V. Silniki od razu zaczęły lepiej pracować. Podejrzewam, że przetwornice z czasem straciły wydolność prądową. Osoby mające problem z błędem E1 powinny spróbować od zmiany baterii na nowe, ale porządne, a nie takie po 1zł/szt.
Drugi problem to utrzymanie właściwej temperatury. Wbudowany algorytm nie radzi sobie z tym zbyt dobrze, myślę że powodem może być czujnik temperatury umieszczony w głowicy, który tak na prawdę mierzy temperaturę przy samym kaloryferze a nie w pomieszczeniu. Ważne jest więc użycie zewnętrznego czujnika. Do sterowania można użyć Better Thermostat, ale nie jest to najlepsze rozwiązane ze względu na to, że gowice nie zawsze domykają się do końca, a w efekcie często zdarza się przegrzewanie pomieszczenia.
Przyjrzałem się jak funkcjonuje Better Thermostat i stworzyem podobnie działający flow w Node Red wzbogacony o wymuszone domykanie zaworu po osiągnięciu określonej temperatury. Zamieszczam plik z przykladowym flow.
flows.json (8,6 KB)
Witam, Skrypt działa bardzo dobrze z czujnikiem temperatury. Czy mógłbyś dodać do niego czujnik otwarcia okna? Wystarczy, że w chwili otwarcia okna(stan On) wyłączy głowicę. Czujniki otwarcia mam wszędzie zainstalowane, ale nie jestem jeszcze obeznany w NR aby to zaimplementować. W Better Thermostat jest taka możliwość, jednak w NR wydaje mi się, że będę miał większą kontrolę co się dzieje.
Dziękuje, działa tak jak powinno! Może tym razem ogarnę te głowice.
Edit:
Działa to z głowicami, w których można zmienić parametr hvac_mode np. _TZE200_cpmgn2cf na “auto”. Mam jedną głowicę BRT-100-TRV, w której nie ma takiej możliwości, jedynie co można zrobić przy otwarciu okna to uruchomić tryb eco_mode, a tam ustawić 5 stopni i to ponoć wystarcza. Czy ktoś ten sposób przerabiał? Ewentulanie co poprawić w nodach wyzwalaczach.
To ja wrzucę swoje flow z grupy HA na fejsie.
To flow działa swietnie z gtz-04
flows (1).json (17.5 KB)
trzeba tylko dorobić templejty z temperaturą odczytywaną przez termostat i zadaną temperaturą.
Przetestuję Twój flow, możesz tylko dopowiedzieć co to znaczy “dorobić templejty” ?
Przy okazji (na podstawie flow od pawelj5) aktualnie w nocy w jednym z pokojów wykres temperatury przedstawia się tak:
Nie wiem czy tak powinien wyglądać, temperatura odczytywana przez zewnętrzy czujnik to ta pierwsza z legendy z imieniem. Reszta to dane z termostatu. Jeśli chciałbym aby wykres temperatury utrzymywał się na prostej zbliżonej do 20 stopni. Logika jest następują; jeśli temp. spadnie poniżej 19,3 to ustaw na 22(termostat otwiera się na 25-30%) i wyłącz jak osiągnie 20, a jeśli powyżej 19,3(termostat otwiera się na 5%) to ustaw 20 i jak osiągnie 20 wyłącz. Tak bynajmniej odczytuje z wykresu, ponieważ samo sterowanie pozycją zaworu w tych głowicach jest niemożliwe. Dla innej głowicy BRT-100-TRV musiałem zmienić sposób wyłączania zaworu na:
{"topic":"zigbee2mqtt/Stas_Termostat/set","payload_template":"{\"eco_mode\": \"ON\"}"}
Gdzie eco_mode tej głowcy w Zigbee2MQTT ustawione mam na 5 stopni.
Nie wiem czy takim sposobem głowica szybko się nie zużyje, nie wspomnę już o bateriach.