W atrybutach encji climate.xx od tej głowicy jest zadana temperatura i lokalna temperatura. Dorobić templejty znaczy, że musisz wyciągnąć te atrybuty do osobnych encji.
Od paru dni próbuję okiełznać TS0601
by _TZE200_cpmgn2cf
.
Po tym wątku z ilością problemów dochodzę do wniosku że źródłem problemów jest głowica :D.
Chcąc od razu zrobić “dobrze”, zacząłem od Better Thermostat, ale na chwilę obecną wyłączyłem tę integrację, a zacząłem używać głowicy w sposób podstawowy, ze zwykłym termostatem od HA.
No i jak mają działać jakiekolwiek automatyzacje, sprytne sterowanie wartościami zadanymi, jeżeli głowica sama z siebie zachowuje się tak: wartość zadana 20.5, aktualna 22. Oczekujemy że będziemy schładzać pomieszczenie… Skądże znowu, zawór otwarty na 25%!
Histerezę mam ustawioną na 0,5 stopnia. Teoretycznie w ustawieniach zaawansowanych da się wyłączyć PID na tryb on/off (ustawienie “A”) - nie zauważyłem zmiany. Nie wiem co robi ustawienie “C”. Ktoś coś?
Parametr : local_temperature_calibration
Używam zha, nie raportuje mi tylu informacji.
Byłem pewien że kalibracja to ustawienie “1”. Co prawda wg instrukcji miało być od -9 do 9, a moja głowica pokazuje wartości od “aktualna temp -9” do “aktualna temperatura + 9”, ale zakres się zgadza
Poradźcie proszę, bo pewnie już rozwiązaliście problemy z którymi teraz ja się borykam, tyle że nie znalazłem nic w poprzednich postach. Ustawiłem sobie sterowanie w taki sposób że którakolwiek z głowic zaraportuje że trzeba “grzać” włączam piec gazowy, jak Wszystkie są na off - wyłączam.
Niestety, głowice otwierają się max na 25% co powoduje spowolnienie grzania. Efekt… jeden pokój już zdążył się zagrzać i schłodzić, kiedy drugi jeszcze się nie zagrzał - efekt piec grzeje non stop.
Pytanie czemu przy różnicy 2stopni od docelowej zawór nie otwera się bardziej ? Jak to ogarnąć ?
Na forach doszukałem się że to wynika z stosowania algorytmu PID - nie mniej nie doszukałem się jak go wyłączyć
tutaj masz screeny instrukcji do tej głowicy. Musisz zrobić to manualnie na głowicy. wejść w menu i zmienić PiD z 1 na 0.
Czy ktoś znalazł receptę na utratę kalibracji zaworów tychże? Po pewnym czasie, zawór raportuje 0% a tu jeb, grzeje pełną parą. Dopiero jak wymuszę całkowite zamknięcie, to się łaskawie zamknie w całości.
Problem powraca po ponownej kalibracji.
Na chwilę obecną chyba mój wcześniejszy pomysł z kręceniem zaworami albo 0 albo 100% wydaje się bezproblemowe. Pośrednie sterowanie rozjeżdża mi zawór.
Próbowałem z pid 0/1, w moim zaworze mam jeszcze opcję C 0 lub 1 ale nie mam pojęcia co to jest - instrukcję gdzieś zapodziałem.
Dziękuję Ci bardzo:-) niestety… mam głowicę BRT-100-TRV MOES, niby też się pokazuje jako TS601 - ale nie ma w menu ustawienia PID
Faktycznie, mam już zainstalowaną najnowszą wersję - niestety dalej nie ma opcji zmiany system_mode - przynajmniej z poziomu interfejsu (w samej głowice też nie), jest tylko nadana wartość “Heat”.
A jak tym sterujesz przez z2m ???
Bo jak patrzę pod obsługę Twojej głowicy to niby jest pozycja zaworu - poczytaj
Z drugiej strony trochę dziwnie się zglasza jako TS0601 - choć z tego co kojarzę to ta też ma pozycje zaworu.
Sterujesz tym przez automatyzacje czy przez jakąś integracje?
Generalnie choć tutaj są osoby, które chwalą te głowice to niestety ja nie mam dobrego zdania o nich (TS0601) być może działają dobrze w zaworach, które bardzo lekko się zamykaja. Po przesiadce na inne niestety droższe to niebo a ziemia.
Niema w tym nic dziwnego, wiele głowic zgłasza się jako TS0601
ważna jest też
Producent Zigbee : _TZE200_ckud7u2l i dlatego można się zdziwić ze czegoś nie ma.
Może TUYA sprzedaje kod w kawałkach
witajcie, czytam wszystko i co raz mniej wiem. Kupilem 2x Głowica termostatyczna ZigBee 3.0 HY3X8 - Tuya
1 bramka ZigBee TUYA (wifi). Podłączyłem działało w miarę wszystko na RA Adapter. Po 2 dniach nie działa nic, dołozylem 2centy zeby bolec miał wiekszy skok. Obecnie samo się włącza i grzeje jak oszalałe, albo przez całą noc nic. Jest jakis restart i która aplikacja bedzie najlepsza zeby to okiełznać tak aby te temperatury chociaz troche zblizone byly (uzywam smart rm). Dziekuje za porade.
Tak przez z2m. Pozycja głowicy jest do odczytu, oprogramowanie głowicy samo ją zmienia.
Steruje przez Node Reda, gdzie wykombinowałem używanie boost heating - które otwera głowicę na maxa na 15 minut i tym steruję. Wada, bo na kazde grzanie przypada kilka otwarć i automatycznych zamknięć zaworu.
Witajcie. Mam pytanie które tu padło przez @lolekanabolek o schedule w Zigbee2MQTT . Wcześniej to działało ale na raty to znaczy najpierw trzeba było wpisać harmonogram w np workdays i “zatwierdź” a potem w holidays i “zatwierdź”, bo jak się wpisywało w oba wiersze naraz to wpisywało tylko w holidays. Teraz po aktualizacji Z2M nijak nie działa w żaden sposób wpisywanie schedule w workdays, a nie można tak jak wcześniej po jednym wierszu bo wywala błąd. Holidays działa, ale workdays nie można w ogóle zmienić. Czy może ktoś rozpoznał temat ?
dla ułatwienia - to trzeba wpisywać wartości w formacie np.
00:00/15°C 08:00/18°C 16:00/19°C 23:00/15°C 23:01/15°C 23:02/15°C
i ten format działa dla holidays
Oczywiście tryb u mnie jest 5+2
Nie chcę robić automatyzacji regulacji na nich bo u mnie te zaworki działają perfecto.
Jedyną automatyzację mam z systemem alarmowym że kiedy wyjeżdżam to część zaworków się zamyka.
Mam problem z głowicą TS0601.
Temperatura 19.5, docelowa 22.5, tryb automatyczny.
Głowica w ogóle nie zwiększa pozycji, jest na 0%.
Ustawienia wyglądają na ok.
Jeżeli wymusisz otwarcie/zamknięcie to zawór się przemieszcza ?
Tak, zawór się przemieszcza.
Aktualnie testuję, jak będzie się zachowywał przy zmianie na 1 z tego posta:
#edit - póki co wygląda dużo lepiej, w momencie jak dobije do docelowej, to obniża, i stara się utrzymać docelową ewentualnie podwyższajac
Hej
Nie dawno zakupiłem 4 głowicę , postawiłem HA + Conbee 2 , głowice podłączyłem zaktualizowałem . Chce stworzyć harmonogram grzania ale pierw chciałbym rozwiązać problem z nie domykaniem . Zauważyłem że gdy wyłączyłem ,grzejniki dalej grzały. Głowice oczywiście po założeniu miały zrobioną adaptacje.
Tutaj widziałem jakieś sugestie o monetach ?
Miałem remont wcześniej i wymieniałem ,zawory w grzejnikach wstępnie ustawiłem kryzowanie na 4 na każdym ,czy w tym ustawieniu “nie domykania” doszukiwać się z kryzowaniem ?
Powinienem zmienić wartość na zaworze grzejnika jeszcze w dół ?
Powinieneś wyregulować przepływ w każdym z grzejników tak, aby w każdym był jednakowy, do tego służy “kryzowanie”, a czym innym jest regulacja głowicy termostatycznej.