Integracja Tauron e-licznik

No "rosło " to z czasem :slight_smile: Powkurzam się i mi przejdzie.
Kolega mnie nakłania na natywną instalację - czyli już bez PROXMOXA.

Jeśli masz mnie na myśli to nie nakłaniam (choć wszystkie instalacje mam “natywne”), każdy robi co uważa za stosowne - w przypadku 2 dysków w przypadku “bare metal” też jest lekka “jazda po bandzie” (testowałem tego typu rozwiązanie na Odroidzie MC1 solo z rok, a raczej 2 lata, temu i nie było to rozwiązanie “dorobione”, ale winę mógł ponosić sam model SBC okrojony do granic ostateczności i przynajmniej wtedy był problem z jego zrebootowaniem - wymagał odłączenia zasilania, więc ten eksperyment porzuciłem i nie wiem jak się sprawy mają obcenie).

W przypadku natywnego HAOS w najprostszym rozwiązaniu dla 2 dysków jeden dysk mamy wyłącznie na system (7 partycji), a drugi wyłącznie na partycję danych - 1 partycja (na sprzęt z małym głównym ssd jest to chyba sensowne posunięcie), jakkolwiek instalacja nie odbywa się w żaden standardowy sposób - trzeba to ogarnąć samodzielnie (o ile dysk bootujący przygotowujemy w standardowy sposób dla platformy nuc/x86-64, czyli przepisanie obrazu instalacyjnego na fizyczny nośnik z użyciem dd lub balena ether - powstaje 8 partycji, a dalej to już kwestia eksperymentu jak to rozwiązać - sugeruję backup takiego “surowego systemu” - ja bym na etapie przed pierwszym uruchomieniem przeniósł partycję hassos-data - to będzie prawdopodobnie sda8 na drugi dysk, z zachowaniem jej uuid i label, bo w nowym miejscu to będzie sdb1, a dopiero później bym dokonał pierwszego uruchomienia - skrypt instalacyjny powinien ją rozszerzyć do całej pojemności dysku, a przy pierwszym uruchomieniu można przywrócić snapshota - oczywiście w nim zaznaczamy wszystko co przy zmianie platformy nie będzie powodowało problemów przy 1 starcie no i oczywiście oprócz samego HA, choć przywracamy konfigurację HA, w mojej eksperymentalnej instalacji robiłem to w innej kolejności - po prostu istniejącą instalację rozbudowałem o dodatkowy nośnik, no ale sugeruję takie rzeczy robić na etapie instalacji).

Na razie to odkładam bo zepsułem tylko możliwość działania dongla a reszta chodzi jak chodziła do tej pory. Człowiek uczy się na błędach a PROXMOX jednak daje tę możliwość że posadzimy tam cienkiego linuksa na potrzeby własne i wtedy już jak będę brał się za takie wyzwania to snapschot i mogę psuć. Wkurza że to wszystko kosztuje - nie tylko czas ale kasę bo dyski z gumy nie są.

EDIT: Pomny przykrych doświadczeń postawiłem na VM RPI. Pójść poszło ale jak licznika nie widziałem tak nie widzę.
Więc włączyłem program typu SDR i dałem częstotliwość 868MHz i dostałem taki obrazek :

Wiecie jak mi noc zepsuć :slight_smile: - On ma dongla 443. Vm-a jest to mogę już psuć.
EDIT:
Niestety ale nie działa :frowning:

Zdefiniowałem plik do licznika , opis mętny ale jedyny jaki miałem.
Tresć pliku :
image
Ścieżka do pliku : /etc/wmbusmeters.d/amiplus
Wmbusmeters tego nie przyjmuje - przepraszam za wklejanie a nie tekst ale już mi się nie chcę myśleć jak to przeniesć z VM do Windowsa.:

.

Albo podsuńcie pomysł jak to ugryźć.

image

Znalazłem jedyne źródło w którym ktoś to opisał więc skopiowałem ten wpis. do pliku amiplus.
Usunę ten wpis i lookne co to zmieni.
EDIT: usługa działa ale niestety coś jest nie halo bo zgłasza że dongiel się rozłącza.

oraz :

EDIT:
dopisałem blacklist , chodzi.

Musiałem doinstalować bo mu czegoś brakowało a czy te to zabij :frowning:
Musiałbym całą historie tu wkleić 3 h pisania.
Odbiornik nic niestety nie odbiera.
Jak mu dałem ( przy zatrzymanej usłudze ) rtl_test to gubi pakiety.

Generalnie korzystałem z tego co podesłał mi @macek

Mam całą historię więc mogę dać co robiłem ino musze to przenieść z VM do Windowsa a nie print screnny wrzucać.

librtlsdr-dev - zainstalowałem w 7 poleceniu ,
libncurses-dev - zainstalowałem w 79 poleceniu.

W mieszkaniu mam tylko liczniki METRONY w liczbie szt. 5 :

• 3 podzielniki ciepła,
  • 2 liczniki na wodę.

@Krzyszof_K możesz to sprawdzić, wg mnie tak:

sudo wmbusmeters --debug --c1 rtlwmbus

c1 dlatego że takie pakiety są widziane w transmisji, na początku linii jest C1:

Ty @rafkan masz Apatora więc możesz to zweryfikować poleceniem:

sudo wmbusmeters --debug --t1 rtlwmbus

Wynik powinien być zbliżony do tego ponizej:

- Water meter) (driver izar) DEV=rtlwmbus[00000001] RSSI=105
  (wmbus) parseELL @10 16
  (wmbus) parseAFL @10 16
  (wmbus) parseTPL @10 16
  (telegram) TPL CI=a2
  # the 18444343 is the device id (in my case labled on the top of the watermeter)
  Received telegram from: 18444343
          manufacturer: (DME) DIEHL Metering, Germany (0x11a5)
                  type: Water meter (0x07)
                   ver: 0x78
                device: rtlwmbus[00000001]
                  rssi: 105 dBm
                driver: izar
  (wmbus) 00: 19 length (25 bytes)
  (wmbus) 01: 44 dll-c (from meter SND_NR)
  (wmbus) 02: a511 dll-mfct (DME)
  (wmbus) 04: 43434418 dll-id (18444343)
  (wmbus) 08: 78 dll-version
  (wmbus) 09: 07 dll-type (Water meter)
  (wmbus) 0a: a2 tpl-ci-field (Mfct specific)
  telegram=||1944A511780743434418A2111800133C11CB2861BAFB1CCBD0DB|+71

u mnie jednak gubi pakiety bo mam CRC error.
A wykrył tylko to co wiem czyli Tachem Service Heat Meter

Nic nie zapisuje , rano go puściłem na 2h i tak jak wyżej napisałem - wali błędami CRC i widzi tylko to co napisałem.
Więc zapodałem mu program AIRSPY i zacząłem męczyć bo mam w domu radio VHF.
Na tymże radiu znalazłem częstotliwość która paliła moc odbioru maksimum - ustawiłem to samo na AIRSPY i ZERO odbioru sygnału. Na tej antence ten dongiel jest głuchy jak pień - mieszkam w bloku i za dużo zakłóceń. Na wiosce może by dał radę. Nie odkładam tego na bok - zawziąłem się ale musi to poczekać aż Wschodni Dostawca przyśle mi nowy , już z antenami typowy SDR.

Jest to ten jak najbardziej bo wszystko się zgadza. Tyle że na tej antence to on nic nie zbiera , mam za dużo śmieci w eterze, do niego by trzeba było dokupić inną antenę.
Inaczej : za pierwszym razem podłączyłem go do komputera z z PROXMOXEM - dopóki nie zepsułem to działał w nim szybciej i lepiej wykrywał i nie gubił pakietów. Ostatnie testy robiłem już na mojej stacjonarce , odległość w linii prostej 3 m i antena dana 2m nad poziomem podłogi a efekt gorszy niż miałem pierwotnie.

Jeśli podejrzewasz zakłócenia, to w zdecydowanej większości przypadków pochodzą one od… samego komputera - użyj przedłużacza USB, to rozwiązuje wiele problemów.

Nie wiem też czemu zakładasz, że właściwa częstotliwość to ta na której jest “głośno”, pasmo 868MHz (to takie umowne określenie, bo całe ma 2MHz szerokości bodajże a może nawet 5MHz? bo nie chce mi się drążyć tematu, a z-wave ogarniałem kilka lat temu) jest zarezerwowane do zastosowań ISM, ale jest podzielone na kilka podpasm o różnych zastosowaniach i do tego typu transmisji (duty cycle 0,1% co oznacza dopuszczalny łączny czas nadawania przez jedno urządzenie 3,6 sekundy na godzinę!) w krajach CEPT (czyli między innymi PL) wydzielony jest w nim kawałek 868,7Mhz-869,2MHz a dla samego WMbus jeśli się nie mylę konkretnie jest to 868,95 MHz, a np. sprzęt Z-wave wykorzystuje 868,4 MHz i 869.85 MHz ze względu na wymaganie większego duty-cycle niż 0,1% (to pasmo wykorzystują też inne standardy w tym LoRa WAN)

Więcej na temat tego pasma (temat jest tam inny, ale fajnie opisują to co wspomniałem):

Ta antena jest na przedłużaczu :slight_smile:
Bawiąc się samym programem AIRSPY wzmocniłem sygnał i na wejściu zamiast szumów pokazało się coś więcej i to było widać na widmie wyświetlanym przez program.
Moge sticka wsadzić jeszcze raz i dać te 868.9M i jeszcze raz wyświetlić widmo normalnie i jak wzmocnić sygnał i zobaczyć czy wtedy widać urządzenia na Mbus.
Dwa nieścisłość samej dokumentacji bo z jedynego tutka który brałem częstotliwość to była 868.9 MHz
Natomiast w dokumentacji Tauronu dla parametru T1 podali 868-870Mhz , nie ma ułamków tylko cyfry całkowite.

Jednak wrzucę Ci widmo dla porównania abyś widział o co mi chodzi.

Jaka antena? chodzi o tuner, to że antenka jest dołączana na kablu to pies drapał, ważniejsze jest aby odsunąć samego dongla od komputera (tzn.antenę też ale pisałem o nieekranowanym donglu).

sorry nie mam siły tłumaczyć, poczytaj o tym, kanał ma góra kilka kHz szerokości
jak podsłuchujesz musisz słuchać nieco szerzej, to między innymi wynika z niedoskonałości tunera, no ale bez przesady z tą szerokością

nie sądzisz chyba, że takie urządzenie jak licznik będzie używać całego pasma szerokości 2MHz - ktoś to przekleił “na lenia”

Nie wiem XD

Teraz mam ustawione 868 ale wzmocnienie sygnału na wejściu jest jako wartość zero.
Zauważ że w dolnym oknie na tzw. wodospadzie nie masz nic. Jest tylko szum

Skoro jest cisza, to antena do kitu (bo to raczej nieprawdopodobne).

No raczej antena.

Wzmocnienie na wejściu to 22.9 dB - dopiero widać ledwo ledwo pionowe żółte kreski

I to samo ale już 43.4dB na wejściu. Teraz masz wyraźne pionowe kreski na widmie

Tylko zupełnie nie kumam czemu słuchasz częstotliwości innej niż potrzeba.