Cześć moi drodzy. Jako początkujący HA maniac chciałbym Was prosić o pomoc Próbuję od dwóch dni zintegrować NAM z HA i za diaska nie chce zabanglać - na podanym IP pokazuje connection error i tyle. Czy kojarzycie czy coś należy ustawić w samym panelu NAM czy jak? Udało mi się podłączyć Luftdatten, ale nie jest to to samo, bo to okrężna droga i dodatkowo nie wszystko zaczytuje…
Widzę też, że tylko 40 użytkowników ma ta integracja, a opisana na HA jest tak, że hej Może ktoś miał podobny problem. Dzięki z góry.
Zaciągnij dane z Lufdaten do HA jeśli zależy Ci tylko na jakości powietrza.
Dzięki za odpowiedź. No właśnie liczyłem na temperaturę i wilgotność też Integrację z sensorcommunity zrobiłem
Jeżeli nie zależy Ci na udostępnianiu wyników na świat to wgraj EspHome i masz podglad na wszystko
Właśnie myślałem, że dwie pieczenie na jednym ogniu ogarnę Dzięki za poradę, może ktoś jeszcze się znajdzie, kto to ogarnął bo integracja jest.
Koledzy, używacie skrótów myślowych (a nawet żargonu) co powoduje, że nie wszyscy są zainteresowani pomaganiem, np. ja bo po prostu stracę za dużo czasu na dowiedzenie się samemu co macie na myśli pisząć “NAM”, “Lufdaten”. Wiem, mogę wszystko wygoogolować i coś wywnioskować ale czy to będzie to samo co Wy macie na mysli, tego nie wiem stąd prośba o podawanie więcej szczegółów, kompletu informacji, jakich? Wystarczy przeczytać mój pierwszy post gdzie przekazałem swoją kompletną wiedzę co, gdzie i jak.
Luftdaten, obecnie Sensor.Community
https://sensor.community/pl/sensors/
NAM (polski projekt na bazie Luftdaten)
https://air.nettigo.pl/baza-wiedzy/?setlang=pl
Różnica między tymi integracjami jest przede wszystkim taka, że integracja Luftdaten czyta dane z chmury Luftdaten/Sensor.community na podstawie ID czujnika, natomiast integracja NAM działa w sieci lokalnej (chociaż oczywiście można wysłać dane z czujnika NAM do Luftdaten i je stamtąd czytać i użyć integracji Luftdaten(=sensor.community) zamiast odczytu lokalnego).
Nigdy nie korzystałem z tej lokalnej integracji NAM, bo mój czujnik czeka od dawna na doprowadzenie zasilania do finalnego miejsca montażu (a gdy działał ostatnio jeszcze nie było tej integracji ), ale widzę, że wymaga danych logowania, więc ten fragment dokumentacji powinien załatwić sprawę (ustawienia zaawansowane)
https://air.nettigo.pl/baza-wiedzy/namf-konfiguracja-firmware/
w razie czego można pokopać po notatkach do wydań (nie widzę tu jakiejś rewolucji, ale tego najnowszego softu nie widziałem jeszcze w działaniu)
Dzięki za odpowiedź. Potwierdzam, że integracja Sensor.Community - Home Assistant działa w porządku i robi się ją bezboleśnie, w niektórych miejscach nie trzeba kupować czujnika tylko wziąć od sąsiada dane. Czasami co prawda gubi dane (są przedziały czasowe bez danych), ale to może być efekt dostępu samego czujnika do Wi-Fi.
Chciałem jednak pójść o krok dalej i wykorzystać integrację Netigo Air Monitor (NAM), ale tutaj nie widzę jak się dobrać. Mam dostęp w sieci lokalnej do JSON, no ale po coś jest ta integracja zrobiona. Nic to, może ktoś ma to ogarnięte i się odezwie.
Samo Nettigo jest super, działa bez zarzutu od 3lat i do tego fajna aplikacja Kanarek.
NAM mam własnej roboty (pierwotnie miała to być konstrukcja oparta na innym projekcie, a stanęło na NAM, bo obsługiwał sensory PMSx003) i w końcu (po 1,5 roku leżenia w kącie - to był jeden z pomysłów, których realizację przerwał mi ciężko przechorowany covid) tym wątkiem zmotywowałeś mnie do testów nowego firmware i ruchów związanych z przygotowaniem do montażu, niestety nie wszystko działa (mechanicznie mam to niedokończone po zmianach w konstrukcji, ale widzę, że problemy dotyczą też firmware i tej nowej integracji…).
Istotnie jest coś zwalone w firmware NAMF (jak przypuszczam) - nie eksponuje u mnie sensora PMSx003, ani w formacie Prometheus, ani w integracji (choć sensor jest podpięty i mierzy), co ciekawsze przejrzałem z grubsza kod integracji i ona chyba też nie uwzględnia tego czujnika pyłu…
Integracja też ma pewne inne niedoróbki - jeśli ją dodasz świeżo po uruchomieniu ESP zanim NAMF zdąży zrobić pomiary PM (domyślnie to 145sekund + czas na wstępny rozruch), to brakuje jakichkolwiek sensorów oprócz 2 normalnie wyłączonych diagnostycznych (siła sygnału i uptime).
Ponadto NAMF musi bezwzględnie być prawidłowo skonfigurowany, w przeciwnym razie albo będzie brakowało encji (tych które działają na obecnym fw i integracji), albo w ogóle będzie błąd integracji.
U mnie były problemy związane z update firmware z jakiejś mocno starej wersji (chyba nie do końca wpisy konfiguracyjne są takie same jak kiedyś), więc pewnie skończy się na “przywróceniu fabryki” i ponownej konfiguracji od zera.
Jeśli masz świeżo zbudowany czujnik i nie masz w nim ustawień, które chcesz trzymać ze względów “historycznych” (bo ja mam go skonfigurowanego w kilku serwisach, i nie chciałem się póki co pozbywać tych ustawień), to możemy w najbliższych dniach popracować nad przygotowaniem issue zarówno do integracji jak i samego firmware (no ja mam istotny powód - mój czujnik pyłu, który jest ponoć lepszy od SDS011 nie jest obsługiwany równie dobrze jak inne konstrukcje, a parę lat temu był kompatybilny z tym softem… więc nic chyba nie stoi na przeszkodzie by tą kompatybilność utrzymać).
Wracając do tego co napisałem wcześniej - jeśli masz ustawioną autoryzację interfejsu NAMF, to musisz podać użytkownika i hasło (domyślne to admin/admin)
ale jeśli nie korzystasz z autoryzacji, to urządzenie z NAMF doda się z wykorzystaniem auto-wykrywania bez zbędnych pytań.
Tu jedna istotna uwaga - firmware NAMF z pewnością musi być współczesne - aktualna wersja to NAMF-2020-44
Jeśli masz stare firmware NAMF-2019-xx to jest ono sprzed bardzo radykalnych zmian i musisz przeflaszować ręcznie na jakiekolwiek współczesne (automatyczna OTA z tego co wiem nie działa, nawet jeśli miałeś włączone beta-wersje, opis jak ogarnąć OTA ze starego softu jest chyba “gdzieś u nich” tj. na forum Koduj dla Polski, ale prościej po prostu wgrać “po bożemu” kabelkiem, jeśli masz jakieś istotne ustawienia, to zrób sobie ich kopię).
PS udało mi się dodać równocześnie BME280 i BMP280 (jeden z nich wymagał zmiany adresu I2C), ale sytuacji z PMSx to nie zmieniło.
Przyjrzałem się sytuacji dogłębniej i założyłem jedno issue - jeśli chodzi o czujniki Plantower PMSx003, to najwyraźniej problem integracji, która ich nie uwzględnia…
Wypadałoby jeszcze zgłosić problem dotyczący braku sensorów, gdy za szybko dodamy integrację.
Cofnąłem, bo widzę, że to kwestia softu może istotnie być. Nie zaktualizował się sam…
W ogóle to jaką wersję NAMF masz?
Dobra już wiem (co za zwyczaj kasowania postów?, gdybym nie mógł cofnąć czasu nie wiedziałbym) - NAMF-2019-024
więc zapomnij o integracji w HA, MUSISZ ZAKTUALIZOWAĆ firmware NAMF
Konstrukcję masz absolutnie standardową (na SDS011), więc z nowym softem, jeśli tylko poczekasz na pierwszy pomiar przed dodaniem integracji, wszystko doda się do HA “plug and play”.
Zrób sobie backup ustawień zgodnie z dokumentacją, czyli
-
NAM/config.json i zapisz ten plik .json (nie ukrywam nie pamiętam jak to było na starym sofcie, więc jeśli nie ma takiej opcji to skopiuj sobie z GUI wszelkie istotne ustawienia np. tokeny do serwisów do których wysyłasz dane)
-
Wymuś aktualizację
a) poszukaj na forum Koduj dla Polski jak to zrobić (kojarzę, że taki opis tam jest, bo przechodziłem kiedyś z softu 2019 na 2020 w/g opisu autorów).
Znalazłem też opis migracji z 2019 na 2020 na oficjalnym blogu
NAMF-2020-32 i NAMF-2019-021 – Nettigo Blogb)
być może tak: [deleted]edit - tak się nie uda - użyj opcji a) lub c)c) lub po prostu przeflaszuj po kabelku
-
przywróć backup NAM/configSave.json wgrywając plik z kroku 1. (być może przy dużym przeskoku wersji coś będzie zwalone, ale ten plik to json czytelny dla ludzi, więc możesz sobie przywrócić istotne dane “na piechotę” - przeklikując ustawienia bez wgrywania całości)
W obecnej chwili ustawienia serwera aktualizacji są takie, ale sprawdź to pod NAM/forceUpdate dopiero po udanej migracji na 2020
NAM w powyższym opisie to adres interfejsu webowego NAM, czyli jego IP lub nazwa.local
Tu masz informacje dlaczego firmware się nie aktualizuje automatycznie od 2 lat
https://blog.nettigo.pl/2020/namf-nowe-wersje/
No zwyczaj kasowania bo się nie czyta ze zrozumieniem
Dzięki bardzo za wyjaśninia. Błędnie sprawdziłem, że to co mam to najnowsza wersja softu. U ciebie dopiero zobaczyłem, że jest nowsza. Dzięki
Dzisiaj do tego siądę i spróbuję zaktualizować NAM. Będę dawał znać co i jak.
Update:
Zaktualizowałem i wszystko poszło bezproblemowo Dzięki @szopen za pomoc.
Mały update - obsługa NAM opartych na dowolnym sensorze Plantower (PMS1003, PMS3003, PMS5003, PMS6003, PMS7003, czyli w skrócie PMSx003 oraz być może na sensorach Nettigo NPMS-x ?) pojawi się w HA core 2022.12.0
I jeszcze jeden update - tanie czujniki Vindriktning z Ikei podrożały z 39.99zł na 49.99zł, więc już nie są wcale takie tanie (przynajmniej w stosunku do możliwości).
Podzielę się moim rozwiązaniem.
Część hardware’owa: VINDRIKTNING + Wemos + Tasmota + dodatkowe czujniki. Dodatkowe czujniki: BMP280 (ciśnienie, temperatura), SGP30 (VOC, CO2), fotorezystor (oświetlenie), MQ-7 (CO). Wiadomo jak działa MQ-7, więc to raczej jakieś szacunki, ale powinien tlenek węgla wykrywać. Do tego parę czujników RH i T na zigbee.
Część software’owa: GitHub - Limych/ha-iaquk: Indoor Air Quality Sensor Component for Home Assistant. Nieco zmieniłem zakresy, bo w UK jednak byłby mi za zimno
Ponieważ pomiary RH i T są obarczone sporym błędem, a po zamknięciu w pudełku z Ikei to już w ogóle, to wszystkie czujniki skalibrowałem, używając wzorcowego (mam takowy). Wystarczyło tu dodać, tu odjąć i błąd to +/- 0.5C +/- 1%RH.
Całościowo wygląda jak na obrazkach. Obydwa IAQI są na żółto, bo póki co są w testowo jednym pomieszczeniu gdzie jest sucho i ciepło, więc indeks leci w dół.
Nowość w IKEA - czujnik jakości powietrza Zigbee
Czym to się komunikuje ?
zigbee
Ciekawe czy to to samo co Vindriktning w sensie kluczowych flaków tj. Cubic PM1006 (z dołożonym wyświetlaczem, TH i Zigbee).
Ciekaw jest przy jakiej wartości zmian parametrów raportuje ten czujnik i/albo jak często, wymaga stałego zasilania co dobrze wróży na aktualność wysyłanych danych.