Komponent IoTLabs-pl wM-Bus do ESPHome

/// mod-edit - wydzielono z wątku na inny temat…

Czym jest wersja “v5 od Kuby”? Mam SX1267 i czy można do niej zmigrować?

W pierwszej linii readme.md SzczepanLeon @4 masz taki wiersz: Version 5 based on Kuba’s dirty fork
Po naciśnięciu zostaniesz przeniesiony do githuba: GitHub - IoTLabs-pl/ESPHome-Components.

Pierwsze zbudowałem obraz z użyciem V5 od Szczepana. Mieszkam w bloku gdzie tylko w mojej klatce mam 36 różnych liczników (ciepłomierze + liczniki wody) i układ na SX1276 w porywach dwa razy na godzinę dekodował ramki. Mam również RTL-SDR i miałem porównanie jaki jest ruch w eterze. Po zainstalowaniu wersji od Kuby co sekundę, co dwie układ odbiera i dekoduje ramki z eteru.
Mój YAML. Nie mam sekcji sensors itd ponieważ mój układ nie jest zintegrowany z asistantem - odbieram i analizuję wiadomości mqtt.

esphome:
  name: nowysx1276
  friendly_name: NowySX1276
  platformio_options: 
    upload_speed: 921600

external_components:
  - source:
      type: git
      url: https://github.com/IoTLabs-pl/esphome-components

esp32:
  board: esp32dev
  framework:
    type: esp-idf

logger:
  id: component_loger
  level: DEBUG
  baud_rate: 115200

ota:
  - platform: esphome
    password: "19bbb3a5a185d53ba756c99add5a42f8"

wifi:
  networks:
    - ssid: !secret wifi_ssid
      password: !secret wifi_password

api:

web_server:
  version: 3

time:
    platform: sntp
    id: time_sntp

spi:
  clk_pin: GPIO18
  mosi_pin: GPIO23
  miso_pin: GPIO19

mqtt:
  broker: 192.168.1.201
  port: 1883
  client_id: dm

wmbus_common:
    # drivers: all
    # or specify specific drivers
    drivers:
      - apator162
      - iwmtx5
      - hydrocalm3

wmbus_radio:
  radio_type: SX1276
  cs_pin: GPIO15
  reset_pin: GPIO27
  irq_pin: GPIO14       # DIO01
  on_frame:
    - then:
        - logger.log:
            format: "RSSI: %ddBm T: %s (%d)"
            args: [ frame->rssi(), frame->as_hex().c_str(), frame->data().size() ]
    - then:
        - repeat:
            count: 3
            then:
              - output.turn_on: status_led
              - delay: 100ms
              - output.turn_off: status_led
              - delay: 100ms
    - mark_as_handled: True
      then:
        - mqtt.publish:
            topic: telemetria/telegram_rtl
            payload: !lambda return frame->as_rtlwmbus();

wmbus_meter:
  - id: cold_water_supply
    meter_id: 25319203
    type: iwmtx5
    mode: T1
    on_telegram:
      - wmbus_meter.send_telegram_with_mqtt:
          topic: telemetria/gw/licznik_wody/zimna

- id: hot_water_supply
    meter_id: 25318091
    on_telegram:
          topic: telemetria/gw/licznik_wody/ciepla

- id: heat_meter
    meter_id: 05285311
    on_telegram:
          topic: telemetria/gw/licznik_ciepla

- id: public_water_supply_system
    meter_id: 06861073
    type: apator162
    key: "00000000000000000000000000000000"
    on_telegram:
          topic: telemetria/dm/licznik_wody/woda_z_wodociagow

- id: own_water_supply_system
    meter_id: 06861531
    type: apator162
    key: "00000000000000000000000000000000"
    on_telegram:
          topic: telemetria/dm/licznik_wody/woda_z_wlasnego_ujecia

output:
  - platform: gpio
    id: status_led
    pin: GPIO25

Na jakiej płytce odpalasz ta wersje od Kuby?

Tak właśnie probowałem coś zrobić z esp32s3mini i cc1101 i to nie działa(V4) nie wiem z jakiego powodu dlatego tez pytam jaki HW by cos innego sprawdzonego kupić :slight_smile:

Skorzystaj z drugiego wątku, gdzie się podpiąłeś - “wersja Kuby”, czyli IoTLabs-pl jest dedykowana wyłącznie dla SX1276, jeśli się wczytasz w repozytorium to się dowiesz nawet jaka to konkretnie płytka prototypowa (sorry nie pamiętam konkretów, ale coś ze stajni Heltec bodajże).

A jedyne co mogę sugerować, by być fair, to byś kupił gotowy odbiornik właśnie u niego (link do ogłoszenia sprzedaży, bo realnie trudno to znaleźć).

Tak widziałem heltec_wifi_lora_32_V2 tylko to teraz ciezko kupic w wersji V2 wiekszosć to V3 i V4 niestety :(.

A więc czytanie dokumentacji wita. Jeśli znajdziesz wszystkie różnice między wersjami tych płytek (a jakie właściwie są?) to sobie dostosujesz YAMLa. Oczywiście to MUSI być SX1276 868MHz.
Oprócz tego sugeruję MCU “S3” (to jest chyba coś, przed czym się bronisz) na płytce wyposażonej w PSRAM.
Ale jak pisałem wyżej - uważam, że dobrą robotę trzeba wspierać, a cena sprzętu u niego nie jest wygórowana…

Piszemy w niewłaściwym wątku przenoszę posty. przeniesione

1 Like

Narazie zamówiłem ESP32 inne niz te mini, czytajac watek o EspHome mam duzo watpliwosci czy sie skompiluje i w sumie nie wiem czy moj licznik wody w ogole odczyta (DIEHL) . wiec szukam alterantywy na 2 krok :slight_smile:

Zupełnie nie łapię kontekstu, nie rozmawialiśmy nigdzie o żadnych “mini”.

Za to zmusiłeś mnie do przekopania dokumentacji Helteca,

zamiast jasno napisać, że ich wypusty Heltec wifi lora 32 v3 i Heltec wifi lora 32 v4 mają radio SX1262 (niekompatybilne z tu opisywanym komponentem).

Proponuję byś wybierał za każdym razem właściwy wątek do treści, które chcesz napisać, bo naprawdę mamy tu już wystarczająco dużo bałaganu z komponentami pochodzącymi od rożnych autorów (a raczej z osobami postującymi w losowo wybranych wątkach…).

Tym bardziej nie rozumiem twoich kombinacji - spytaj te osoby które produkują te czytniki - nikt nie będzie bardziej zorientowany od nich czy dany model daje się odczytać (ale jak znam życie, to do Diehl, o ile w ogóle to jest wersja wM-Bus, musisz znać klucz szyfrowania, a duzi dostawcy wody mają jakiś betonowo-mentalny problem z udostępnianiem klucza swojemu klientowi, więc szanse oceniam na niskie jeśli nie pojawi się w końcu uregulowanie prawne dające konsumentom prawo do dostępu do danych o własnym zużyciu wszelkich mediów na równi z dostawcami).

Dziekuje za wyjasnienia. napisze do iotlabs bo na stronie nic nie znalazlem o DIEHL niestety.

Bo do DIEHL są zakładane nakładki IZAR i w 99 procentach użycia są bez kodowania.
Licznik Wody Diehl Aries IS IZAR - Home Assistant - ArturHome
P.S.
Prześlij mi foto nakładki radiowej na PW, to porównam ze swoimi.

1 Like

@kubasa

Próbowałeś może odpalać kod swojego komponentu pod Arduino framework? Masz gdzieś projekt?

Twoje rozwiązanie na integrację z Suplą GitHub - IoTLabs-pl/wM-Bus-Gateway-for-Supla zainstalowane z Twojej strony działa jak powinno, natomiast próba zbudowania tego pod frameworkiem Arduino po oczywistym pozbyciu się zależności do ESPHome się kompiluje i uruchamia, ale nie odbiera w ogóle poprawnych ramek. Strzelam, że problem leży w obsłudze przerwań, aczkolwiek może Ty wiesz dokładnie.

Testuje na sx1276

Niestety nie.
W IDFie mam bardziej bezpośrednią kontrolę nad komunikacją tasków odbiorczego i przetwarzającego i dlatego chciałem to zrobić jak najbliżej samego IDFa. Nie mam zasadniczo pojęcia dlaczego pod Arduino to nie działa, bo Arduino też przecież jest pośrednio nakładką na IDF.

Na ten moment, ramka jest akumulowana na stercie przez wątek odbiorczy, a gdy mamy prawo przypuszczać że jest kompletna, przerzucamy wskaźnik na nią przez kolejkę do main loopa, który robi wszystkie wmbusmetersowo-ciężkie sprawy na niskim priorytecie.