Nie zgodzę się z Tobą w kwestii że dodatek wmbusmeters-ha-addon “nie przewiduje możliwości podania telegramów z zewnętrznego źródła,”.
Po odpowiedzi @_Szczepan którą dostałem, usiadłem do tego raz jeszcze od początku i ruszyło z oficjalnym dodatkiem wmbusmeters-ha-addon.
Mam do rozwiązania tylko jeden problem, ale brakuje czasu.
Jeśli wysyłam za pomocą protokołu TCP, to nic innego nie może być zawarte w elemencie “on_frame” każde dodanie tam czegokolwiek powoduje że komunikacja nie rusza. Ale na tą chwilę to mi wystarczy, zresztą wszystkie informacje o odszukanych licznika trafiają i tak do logów wmbusmeters-ha-addon więc tam też można wyszukać.
Mi nie chciał jak podstawiałem STDIN a nie testowałem innych możliwości. Ale dzięki temu już jest wiedza że da się. Ja się uparłem na te drogę. Nie rozważałem innej koncepcji.
To jest w dobrym miejscu.
Bo jeżeli ktoś będzie kompilował w tej wersji ESPHome którą podałem to dodatek który jest opisywany w tym wątku na tym się to wywróci.
Specjalny wątek dla tego konkretnego dodatku o to mi chodzi według mnie to jest dobry pomysł ponieważ wszystkie bugi itp. będą w jednym miejscu, a nie zmieszają się z tym tematem
Wiem. Zrobiłem tak aby było najprościej. Nie zadowolę wszystkich.
Nie mam możliwości technicznych aby przetestować to na innych konfiguracjach.
HA jest tylko przykładem, bo tam najczęściej ludzie tego potrzebują. Jak ktoś nie ma HA, to nadal może to odebrać dowolnym klientem MQTT i puścić do wmbusmeters / własnego parsera.
Nie wydaje mi się aby był to błąd po stronie nowego ESPHOME.
U mnie też przestało działać, a korzystam tylko z socket_transmitter.
Nowa wersja ESPHOME wyszła w podobnym czasie co @_Szczepan dodał nową wersję na git’a.
Moja konfiguracja (podawałem ją kilka postów wyżej) przestała działać, jednak wystarczyło aby pobrał projekt sprzed zmiany, czyli:
INFO ESPHome 2026.1.4
INFO Reading configuration wmbus-org.yaml...
INFO Updating https://github.com/SzczepanLeon/esphome-components.git@f2c423647947ff0bddc4d6ad472c3e9a5f140cba
INFO Detected timezone 'Europe/Warsaw'
Install wmbus-lora.yaml
INFO ESPHome 2026.1.4
INFO Reading configuration /config/esphome/wmbus-lora.yaml...
INFO Updating https://github.com/SzczepanLeon/esphome-components.git@f2c423647947ff0bddc4d6ad472c3e9a5f140cba
ERROR Unable to import component logger:
Traceback (most recent call last):
File "/esphome/esphome/loader.py", line 206, in _lookup_module
module = importlib.import_module(f"esphome.components.{domain}")
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "/usr/local/lib/python3.12/importlib/__init__.py", line 90, in import_module
return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1387, in _gcd_import
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1360, in _find_and_load
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1331, in _find_and_load_unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 935, in _load_unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 999, in exec_module
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 488, in _call_with_frames_removed
File "/esphome/esphome/components/logger/__init__.py", line 6, in <module>
from esphome.components.esp32 import (
ImportError: cannot import name 'VARIANT_ESP32C61' from 'esphome.components.esp32' (/data/external_components/20a6a4e0/components/esp32/__init__.py)
Failed config
logger: [source /config/esphome/wmbus-lora.yaml:21]
Component not found: logger.
level: NONE
baud_rate: 0