Licznik gazu - integracja

Przekierowałem Cię tam (ulepszyłem linka, bo to co istotne zaczyna się w 31 poście tamtego wątku…), bo tam jest opisana droga formalna jaką musisz pokonać zanim cokolwiek zamontujesz na liczniku (a raczej zrobi to uprawniony technik z PSG). Wcale nie miałem na myśli konkretnie snzb-04 (jako odbiornik impulsów można w sumie użyć cokolwiek co się do tego nadaje, ale żadna elektronika bez niezbędnych certyfikatów nie ma prawa znaleźć się w skrzynce z licznikiem gazu, jeśli przygotujesz sensowną dokumentację, to może nawet nie będzie wymagana bariera iskrobezpieczna - jeśli uzasadnisz, że odbiornikiem jest MCU zasilane niskonapięciowo).

Już wiesz, że sprzedawany jako Nadajnik impulsów NI-3 to atestowany zespół kontaktronów pasujący do licznika G4.

Jako alternatywa jest też chyba nadajnik wmbus

(ale nie wiem czy ktoś go sprzedaje indywidualnym użytkownikom wraz z usługą uruchomienia, ktoś jednak narzekał na forum, że jego wskazania się rozjeżdżają…)

W kwestii zasilania jakiejś własnej konstrukcji to nie wiadomo gdzie masz ten licznik (jeśli skrzynka jest na zewnątrz budynku, to życzę zdrowia z tymi akumulatorkami AA, nawet jeśli są to Eneloopy z serii o niskiej pojemności = wydłużonej żywotności, bo w takich warunkach sensownie zachowują się jedynie ogniwa litowe).